Neznámý historický měnič

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
EKKAR

Neznámý historický měnič

#1 Příspěvek od EKKAR »

Nevím, kde jsem k tomu přišel, ale vlastním krabičku, jejíž obrázek přikládám. Má kovové (asi ocelové, protože reznou) bočnice a spodek, navrchu je bakelitový trámeček, čela jsou z pertinaxu. Na horní straně v tom bakelitovém trámečku jsou 2 točítka s jemným závitem na dříku, pod nimi souose knoflíky se závitem, kterým se dají sevřít kovové kleštiny kolem dříků těch točítek. Uvnitř jsou jen 2 cívky, pravděpodobně s železnými jádry a s prapodivnou kombinací spojů a kolébkový přepínač, umístěný pod konci dříků těch točítek navrchu. Mírou zašroubování se dá určit velikost výkyvu ramene toho přepínače. Jedno z čel je osazeno 6ks kovových kontaktních lišt, jakoby protikus při zasunutí krabičky "do šuplete" pod nějaké kontaktní pružiny v nějakém větším zařízení. Vnější rozměry jsou: šířka 63mm, hloubka 32mm + 2mm výška kontaktů, výška 70mm bez točítek - ta jdou vyšroubovat, zbylé vyčnívající kleštiny jsou asi 12mm vysoké. Na spodku jaou 2 matice s plechovými podložkami - drží ta 2 jádra cívek.
Předpokládám, že se jedná o napájecí vibrační měnič z nějaké historické military věci, podle všeho z WW II, buď US nebo UK provenience.
Popis je následující: na boku "SLS 15%", pod tím je "N", na protější bočnici je pouze "N", na čele s kontakty je nahoře nápis "BUZZER ´T´ MK I", pod tím je "YA 0222" a ještě níže "T.M.C 1941". Pod kontakty je asi jejich označení : odleva "M", "01", "-", "+", "R" a "02".

Pokud je někomu z členů nebo návštěvníků fóra známo původní určení tohoto zařízení, ev. výrobce nebo parametry, kterých zařízení dosahovalo, popřípadě výstroj, ke které patřilo - byl bych rád za pomoc s jejich určením.
Přílohy
krabička 2.JPG
(26.14 KiB) Staženo 152 x
krabička.JPG
(15.58 KiB) Staženo 154 x
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jandu

#2 Příspěvek od jandu »

Podľa popisu by som skôr povedal, že je to súčasť meniča, a to vybračná jednotka. Menič ďalej musí?! mať transformátor. Vibračnou jednotkou sa nastavuje frekvencia a symetria.
proel64
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od proel64 »

Ten obrazok je ale dost nejasny ale podla popisu tie cievky a kontakty-ci to nieje nejaky prerusovac na principe wagnerovho kladivka-tak jak klasicky domovy zvonek na striedavy prud a tym padom sucast nejakeho historickeho telefonu pripadne niecoho co sa volakedy pouzivalo ako ustredna....
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Přerušovač na principu Wagnerova kladívka TO JE - na 100%, dokonce je udělaný na stejném principu, jako polarizované zvonky na střídavý proud do starých telefonů - ta kotvička má citelný odpor při pokusu o překlopení rukou, ta jádra jsou skoro určitě zmagnetizovaná, při překlápění o ně kotvička-vahadlo zřetelně cvaká se snahou se "přilepit". Ta točítka jsou taky skoro určitě k nastavení parametrů kmitání, jak píše Jandu.
Spíš bych si ale nebyl jistý, že k "té krabičce" patří ještě nějaký transformátor, protože ty cívky mají každá několik mnoho vývodů - jejich čílka nejsou kruhová, ale čtvercová, a v každém rohu je jeden vývod - celkem tedy 8 vývodů/cívka a jsou poměrně komplikovaným způsobem popropojované mezi sebou, těmi točítky a kontakty na čelní destičce. Přitom ohmmetrem je těžké bez demontáže identifikovat, jak jsou jednotlivá vinutí realizována a orientována - nerad bych ty cívky podroboval destruktivnímu zkoumání jen kvůli zjištění parametrů vinutí. Spíš bych tipoval, že to celé je měnič - něco jako Ruhmkorffův generátor vn. Samozřejmě s malým výkonem i výstupním napětím jenom pár desítek, nanejvýš stovek V, ale pro nějakou tu elektronku jako zdroj anodového napětí by to stačit mohlo.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

A není to nějakej "tónovej generátor" pro telegrafii, nebo bzučák ze starý telefonní ústředny?
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

I to je možnost, bohužel, vím k tomu jen to, co jsem sám zjistil vizuálním zkoumáním zvenčí a po opatrném odšroubování těch krycích čel - a to jsem sem pověsil. No nic, pokud to tady nikomu nic neříká, zkusím po neděli mailnout do Prahy do Vojenského Historického Ústavu, jestli to nezná někdo od nich. Našel jsem to určitě na nějaké půdě - a podle letopočtu by to mohlo spadat do jejich pole působnosti.
Zatím dík za názory.
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

ty fotky jsou taky z roku 1941 nebo už letecké z U2? :lol:

mrkni se na http://www.fairmile.fsbusiness.co.uk/fullerphone.htm

a na http://home.wxs.nl/~meuls003/fullerphon ... phone.html

špecielně
Obrázek
Naposledy upravil(a) Crifodo dne 07 črc 2007, 10:08, celkem upraveno 2 x.
Sendyx

#8 Příspěvek od Sendyx »

To vypadá jako z U2, ale byla přízemní mlha a pilot právě manévroval.
Crifodo

#9 Příspěvek od Crifodo »

podle obrázku se jedním točítkem ladí bzučení bzučáku a druhým měnění měniče

píše se o něm v AR:
Fullerfon - vojenský telegraf pro dálkové spojení 2006/11
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Jo, TO JE VONO, díky za kopanec správným směrem, kluci - v tom AR se o tom sice píše a dokonce mi to i zapálilo, když jsem na těch odkazech viděl jméno Fuller - ten článek jsem samozřejmě četl, v životě by mne ale nanapadlo, že se mi v šupleti válí kousek Fullerphonu. 8O 8O 8O
Jinak za fotky se omlouvám, jsou dělaný z metru, nazvětšovaný co to ještě zrno dovolilo v Picture manageru a oříznutý na malou velikost - nejde mi makro, asi mi v servisu pošahali dálkoměr - oprava za 1850,- a nejak mi to NEZVONÍ, neostří už to jako předtím a makro vůbec nejde. Bohužel, do dovolené už to reklamovat nestihnu... :evil: :evil: :evil:
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“