Hlavní a podružný rozvaděč

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
TAKJAN

#16 Příspěvek od TAKJAN »

Sandal A až si začneš vymýšlet, nacpat tam nějakou elektroniku, co já vím, jedna volná řada se vždy hodí. Mně chybí tak 48 modulů, taky jsem myslel:-)))
Achab

#17 Příspěvek od Achab »

Prostorová rezerva se hodí i na vodiče - pokud je to možné nechávám krajní moduly neobsazené a vodiče vedu ve svazku po stranách.
Sandal

#18 Příspěvek od Sandal »

TAKJAN:Elektroniku bych dal radši do MARáckýho rozvaděče a ten můžu přilepit na zeď kamkoliv kde nbude nic hyzdit.Tim nechci oponovat proti rezervě,protože ta je třeba,ale rozvaděče už mám zasádrovaný a kopat je ven nebudu :lol:

Achab:To je taky řešení.Nebo ty vodiče zkusim srovnat za DIN lišty.Moc místa tam nejni ale...největší pruda je nacpat tam tu 4x10 aby to k něčemu vypadalo.Přijde mi,že výrobci asi nepočítaj s tim že do rozvaděče taky vedou dráty.Zlatý průmyslový kovový bedny.Tam si člověk rozvrhne kde bude hřeben,DIN lišta,řadový svorky...
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
Achab

#19 Příspěvek od Achab »

U silnějšího přívodu shora je vhodné vodiče vyrovnat, stáhnout do svazku a ohnout smyčku přes druhou stranu skříňky zpět k místu připojení. Nejlíp když je přívod zaústěn při straně. Smyčka se založí do prostoru nad a za horní řadu jističů a s vodiči se vzhledem k délkové rezervě líp manipuluje. Ostatní vodiče vedoucí shora je potřeba uložit co nejvíc ke dnu aby nepřekážely, případně nasvazkovat a vést k přístrojům po stranách.
Přístroje je možné uspořádat tak aby byl nahoře volnější prostor pro vodiče a manipulaci, například v první řadě pouze chránič, hl. vypínač, jistič ovládání apod.

Tyto lehké plastové rozvodnice jsou vhodné tak pro byty - pro rozsáhlejší náplň s vodiči větších průřezů je vhodnější udělat standardní rozvaděč. Pro nedostatek místa a nechuť elektrikářů se s tím moc párat či jejich nezručnost často vypadá zapojení těchto rozvodnic dost bídně...
TAKJAN

#20 Příspěvek od TAKJAN »

No vysekávat ho nemusíš:-))
Jsou ocelplechové rozvaděče, jako plast vlastně a s těmi je radost pracovat. Je tam místo, je to domyšlené do konce, nuly si taky určím, 2xCYKY 4Bx25 taky jde. http://www.rozvodnice.cz/elcon/eshop/64 ... y-rozvadec
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“