zapojenie motoru 380v/230v

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
radoslavmalovec

zapojenie motoru 380v/230v

#1 Příspěvek od radoslavmalovec »

ahojte je mi jasne že už to tu bolo niekolko krát napísane prešiel som všetky navody na zistenie kapacity a zapojenie kondenzátoru ale fakt som uplný laik a potreboval by som niekoho kdo tomu rozumie a mohol by poradit za čo mu vopred ďakujem:
mám motor na 380v 1,1kw a kedže nemám 380v tak by som ho chcel zapojit na 220v. potrebujem rozbehový alebo behový kondenzátor to viem ale dnes som bol v obchode kde predavaju elektro veci a tam mi chlapík povedal že potrebujem 2 kondenzátory s rôznou kapacitou a že potrebujem určite behove kondenzátory. kedže mi fakt nevedel povedat (aj ked som ho lámal :-) ) aké kapacity by mali mat tak skúšam tu odborníkov ktorý by mi vedeli povedat aku kapacitu by mali mat tie kondiky. hovoril niečo o posunoch teoreticky som to pochopil ale prax je krutá :-) . vedel by mi prosím stýmto niekto pomoct ale fakt že po lopate (som automechanik nie elektrikar :-) ) a dať aj nejaký nákres ako by to malo byt zapojene? ešte hovoril že ked dám tieto dva behové kondenzátory nebudem potrebovat ten rozbehový. všetkým vopred ďakujem
hakamusai

#2 Příspěvek od hakamusai »

Tady je tabulka ze kteý vyčteš vše co je třeba.
Nakadah

#3 Příspěvek od Nakadah »

Zapojit do trojúhelníku takto ...

http://bricolajeyocio.com/wp-content/up ... tedo-a.png

Kapacita kondíku pak cca 70uF/kw...přesněji 3180*Im/Ufáz (Im = jmenovitý proud pro zapojení D - ta vyšší hodnota na štítku). Kondík použít kvalitní pro stř. napětí 400V.
radoslavmalovec

#4 Příspěvek od radoslavmalovec »

hakamusai píše:Tady je tabulka ze kteý vyčteš vše co je třeba.

To som študoval ale tam je to len po 1kw a ja mam motor 1,1kw nebude to robit problem? a ešte tam je ten rozbehový kondenzátor ale predavač hovoril že by som mal dať dva behove a tým sa vyhnem rozbehovemu akurat že musia mat rozdielnu kapacitu tie kondiky a to by som potreboval zisti
radoslavmalovec

#5 Příspěvek od radoslavmalovec »

Nakadah píše:Zapojit do trojúhelníku takto ...

http://bricolajeyocio.com/wp-content/up ... tedo-a.png

Kapacita kondíku pak cca 70uF/kw...přesněji 3180*Im/Ufáz (Im = jmenovitý proud pro zapojení D - ta vyšší hodnota na štítku). Kondík použít kvalitní pro stř. napětí 400V.
a teda ten jeden kondenzátor bude stačit? a ešte sa fak asi blbo opýtam čo je to na tom obrázku označenie že L a N fakt som neni elektrikar :-( dik
hakamusai

#6 Příspěvek od hakamusai »

Ono to není zas tak háklý.V tý tabulce je například pro 1kW motor C2 v rozsahu 40-60uF.Dej 60-70uF a je to.
vladodyno

#7 Příspěvek od vladodyno »

Radko, keď ani nevieš čo je L a N skús osloviť niekoho kto to vie!
radoslavmalovec

#8 Příspěvek od radoslavmalovec »

a stráca ten motor vela výkonu ked bude na 230v? aby mi to nakoniec utiahlo trojlamelove čerpadlo. niekde som čítal že až 70% výkonu strati ale to sa aj mne ako laikovi zdá moc či nie?
radoslavmalovec

#9 Příspěvek od radoslavmalovec »

vladodyno píše:Radko, keď ani nevieš čo je L a N skús osloviť niekoho kto to vie!
ved som skušal akaždy mi povedal kup si motro na 230v a to som bol v troch predajniach elektro čo som čakal že fakt mi pomôžu a dvaja elektrikáry čo robia rozvody v bytoch ale tým sa skor asi nechcelo alobo ta fakt nevedeli
radoslavmalovec

#10 Příspěvek od radoslavmalovec »

vladodyno píše:Radko, keď ani nevieš čo je L a N skús osloviť niekoho kto to vie!
ale už to viem ujo google mi to povedal :-)
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Odstředivé čerpadlo roztočí, ale začne mít problémy, až půjde do tlaku.
Lamelové čerpadlo se mu už skutečně chtít nebude. Potřebuje rozběh do malé mechanické zátěže.
Jestli ale s tím hodláš tlačit vodu do otevřené zavlažovací hadice nebo nad hladinu gravitačního vodojemu, je to jedno, šanci máš slušnou. Ale pořád to tu sílu ani otáčky mít nebude.

Pokud potřebuješ tlačit vodu do tlakové nádoby, v níž už nějaký tlak je, nezbude ti, než koupit přímo jednofázový motor, který má na hřideli skutečně deklarovaný výkon.
radoslavmalovec

#12 Příspěvek od radoslavmalovec »

na štitku motora je napísane že ak je zapojený do hviezdy je na 380 a ak je zapojený do trojuholnika je na 230v ............ dnes som kupil kondenzator aký mi tu alebo na inom fore doporučili a všetko som zapojil motor beži v pohode ale zatial som ho skušal bez zátaže cez vikend skusim zo zátažou ak bude čas .............. potrebujem to len na zalievanie záhrady.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“