Problém se spínáním el.patrony v aku.nádrži

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
klacek

Problém se spínáním el.patrony v aku.nádrži

#1 Příspěvek od klacek »

Zdravím
Chtěl bych poprosit o radu. Chtěl bych zapojit el.patronu do akum.nádrže. Má 4.5kW a je 3f. V obvodu je vypínač obvodu, jistič 3A na cívku 3f stykače, 3f stykač, 3f jistič, termostat 0-90° (konkrétně tento http://www.eshopregulus.cz/demved/eshop ... 1-5-m-IP40)

Když to zapojím, tak to sice funguje, ale tak nějak divně. Chtěl jsem dosáhnout toho, že když bude patrona sepnuta, že ten termostat vypne obvod po nahřáti vody v nádrži na požadovanou teplotu(třeba 50°). Ale ono se to chová tak nějak opačně. Termostat je sepnutý pouze v rozmezí teploty té vody. Když byla voda jen 30°C, tak termostat rozepnul obvod při otočení knoflíku na 30°C a více. A když jsem nechal termostat nastaven na 20°C, tak patrona jela a nahřívala vodu až na nějakých 80°C(hlídal jsem to :) ). A pak jak jsem pootočil tím knoflíkem termostatu až na 80°C, tak to zase rozpojilo obovod až při této teplotě.

Má někdo, prosím vás, tušení, co s tím může být? Kde udělal soudruh z NDR chybu v zapojení?

Velice děkuji

Na obrázku je zapojení toho všeho. Neznám el.značky, tak jsem udělal takové popisky. Myslím, že je to dost výmluvné :-)
Přílohy
Snímek obrazovky-46.png
(18.11 KiB) Staženo 193 x
PavelFF

#2 Příspěvek od PavelFF »

Vypadá to, že zapojeno to máš dobře.
Na termostatu jsou jen dva kontakty? Bývají 3. Jeden společný a pak spínací a rozpínací.

Ale podle popisu to vypadá na vadný termostat, což bys mohl zkontrolovat v hrnci vody s nějakým ohmetrem nebo zdrojem s žárovkou či voltmetrem. Princip funkce termostatu je ti jasný, tak musíš zkusit samotný termostat mimo silový obvod.
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Termostat má spínací a rozpínací kontakt, ty to máš zřejmě zapojené na spínací, takže patrona nehřeje pod nastavenou teplotou a hřeje nad nastavenou teplotou, což je špatně, přepoj to na rozpínací kontakt, v návodu je to označeno jako C1 a nic víc a protože nevím, jak vypadá svorkovnice, tak se s tím musíš nějak popasovat. Podle úrovně dotazu považuji za nezbytné upozornit, že toto má zapojovat odborník, který ví, co dělá.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Zaky píše:... Podle úrovně dotazu považuji za nezbytné upozornit, že toto má zapojovat odborník, který ví, co dělá.
Naprostej souhlas - ale i dobře poučenej laik může odvýst solidní práci. Jen zůstává otázkou jestli to pak je ještě laik ... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PavelFF

#5 Příspěvek od PavelFF »

klacek píše:...Když byla voda jen 30°C, tak termostat rozepnul obvod při otočení knoflíku na 30°C a více. A když jsem nechal termostat nastaven na 20°C, tak patrona jela a nahřívala vodu až na nějakých 80°C(hlídal jsem to :) ). A pak jak jsem pootočil tím knoflíkem termostatu až na 80°C, tak to zase rozpojilo obovod až při této teplotě.
Popis neodpovídá opačně zapojeným kontaktům.
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Přehoď zapojení termostatu jak tu bylo psáno. Pokud to bude blbnout i potom, máš ten termostat novej? Prohlídni kapiláru, jestli není někde skříplá, zpláclá a nebo někde poblíž pájení není měděnka, pak může být třeba jen nepatrně vyteklá kapilára. Pokud vyteče hodně, termostat nespíná. Nedávno jsem měnil kámošovi provozní a havarijní termostat na splynovacím dřevokotli Atmos, oba tekly v přechodu slabý kapiláry do silnější koncový bambule.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
klacek

#7 Příspěvek od klacek »

Zkusil jsem zapojení na svorkovnici zaměnit, ale je to pořád stejné, jako před tím.

Na svorkách je označení "1", "2" "C". Bylo to na 2 a C. Zkusil jsem to tedy dát na 1 a 2. Prohodil jsem i drátky mezi sebou. Bez efektu.

K té kapiláře. Chtěl jsem jí zkontrolovat, ale nejde vytáhnout. Je vsazená v jímce nádrže. Neměla by tam být žádná tekutina, ale vytekla jakási černá kapalina ze zašpuntování. Asi tam vykondenzoval vzduch, narezla jímka a přilepila kapiláru. Ale sehnal jsem ještě tentýž a fungl nový termostat a chová se naprosto stejně v zapojení.

K poznámce, že by to měl dělat elektrikář: Ano, by asi měl. Ale jak bych se pak něčemu přiučil? :-) A zapojit drátky na součástky není zase takový problém. A pracovat na obvodu, který je odpojen od zdroje, je mi jasné :-)
Ale jakékoliv upozornění beru jako výstrahu. A za ní děkuji
weed_smoker

#8 Příspěvek od weed_smoker »

Tak když to bylo na 2 a C,zapoj to na 1 a C.
Zaky

#9 Příspěvek od Zaky »

Svorky jsi našel správně, můj komentář o bezpečnosti okomentoval, tak použij ještě tu poslední a podstatnou část z mého příspěvku, tedy zapoj cívku stykače na kontakty C a 1 a bude ti to fungovat podle představ.
TAKJAN

#10 Příspěvek od TAKJAN »

Předpoklad-termostat (stykač) zapnutý. Sjížděj nastavením teploty dolů. Musí to vypnout. Je to jako by teplota stoupala.
klacek

#11 Příspěvek od klacek »

ty bláho, to mě nenapadlo :D Fakt to je 1 a C.... Mám se stále co učit :-)

Děkuji vám všem mockrát. Problém vyřešet na 100% :-)
pepik9

#12 Příspěvek od pepik9 »

C = common ?
weed_smoker

#13 Příspěvek od weed_smoker »

Bejvá to tak, C=Common.NC je normally closed(doslovně při odpadlym spojenej = rozpínací) a NO = normally open (při odpadlym rozpojenej = spínací).Taky bejvaly přepínací kontakty číslovaný x1(= C),x2(=NO) a x4(=NC) (1/2/4,11/12/14,21/22/24...).
To pojmenování 1/2/C ale nezvyklý je.
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Jenda_KL »

Obráceně, 2:NC 4:NO
Odpovědět

Zpět na „Poradna“