Infrazávora
Moderátor: Moderátoři
Infrazávora
Všechny infraledky jsou průměr 5 mm úhel 10 st. a jsou v sérii. Optotrandy jsou taky 5 mm, https://www.gme.cz/bpv10nf Když nejsou fototrandy zacloněný, je na nich asi 300mV. Jsou dva v sérii, takže kterýkoliv ze dvou se zacloní, měl by se zavřít a napětí na dvojci by mělo vyskočit k 5V.
Mám s tím ale problém. Pokud se místo filamentu pohybuje ve štěrbině papírová clona široká cca 4 a více mm, tak to chodí dokonale. Ale i na totálně neprůhlednej filament 1.75mm ani ťuk. Při zaclonění kteráhokoliv optotrandu vyleze napětí na cca 2 - 2,2V, což nedá log 1. S transparentním filamentem je to jen kolem 1,8V. Prostě optotrand je stále trochu otevřenej. Zkoušel jsem trimrem snížit proud diodama že přes optiku foťáku již nebyl jejich svit skoro vidět. To ale nikam nevede, zvýší se akorát napětí na míň osvícených trandech.
Budu mít asi nějakej problém v tý optice sestavy ledka, trand a zaclonění šířkou jen 1,75 mm. Blbý je, že se infra nedá moc zkoumat, třeba jestli ty ledky jsou opravdu úhel 10 st, jakej vliv mají clonky před ledkama a trandama. Když nad tím přemejšlím, tak clonky mají průměr 2,5 mm a to je asi moc. Nojo, ale u Filawinderů na Trubce používají čárovou laserku a proti žádný clonky nemají. Ale snímají to asi fotoodpory.
https://www.youtube.com/watch?v=uWDkBzS0XFI 2,39 min a dál.
Tadyhle https://www.youtube.com/watch?v=lA7RjN17vAA 30 sekunda jim to dokonce maká s průhledným filamentem.
Máte prosím někdo zkušenosti s optozávorama s zacloněním jen úzkým předmětem?
Díky
- Přílohy
-
zavora2.jpg- (91.43 KiB) Staženo 130 x
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Pokud chceš mít ostře vymezenou oblast funkce, musíš před ty čočkový pryskyřičný tělesa ještě umístit úzký štěrbinový clony - cca 0,5 - 1cm daleko od čočky, abys jak při vysílání, tak na příjmový straně "vyselektoval" jen ty přímý paprsky, ne ty "uhnutý". Dobrej příklad takový clony, i když pohyblivý (tobě bude stačit pevná) je clonka ve starý kuličkový kryse. Clonky, LEDka i samotný čidlo budou nepohyblivý, ale budou dost citlivý na vzájemnou polohu - a jak potom mezi ně vjede cokoliv co zmenší průchod světla, elektronika zareaguje.
Ještě bejvá dobrý zabránit vlivu stálýho okolního osvětlení tím, že použiješ impulsně modulovaný světlo LEDky (stačí jakejkoliv AKO, třeba s NE555 nebo i 2 hradla ze 7400 a trand spínající LED) a za snímač osvětlení zařadíš frekvenční filtr pásmová propust naladěnej na stejnou frekvenci jako má vysílač - pak budeš mít opravdu citlivý a na okolní osvětlení nereagující čidlo. Akorát si pohlídej, abys tu frekvenci neměl na násobku 50Hz - pak ti to zaruší jakákoliv LEDková nebo úsporková lampa.
A kutilmile - nelituju tě
Tadyhle http://www.thingiverse.com/thing:174383/#files jsou ke stažení i SCH a BRD asi pro Eagle ale s tím, co mám to nejde otevřít.
Neexistuje na novější verze Vorla nějakej prohlížeč?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Celeron píše:Neexistuje na novější verze Vorla nějakej prohlížeč?
To to soudruzi v Eagle utnuli až tak, že to nejde ani pasivně otevřít na neplacené verzi?
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
O tom placení vím, ale třeba brňáci s LSD2000 si tohle nikdy nedovolili - i když byl návrh mimo licenci i povolený rozsah databáze, vždycky šel pasivně otevřít.
Já byl vždycky patriot, i za cenu částečné nekompatibility a problémů (a to mám placenou verzi), ale teď vidím, že to byla spíš výhra.
Tady něco opravdu eaglové posr.... a je to škoda.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Kdysi jsem ten orcadview.exe používal, ale to byl Orcad ještě dosovskej a já potřeboval schema dostat do woken.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Kdyby paprsek kmital a byl dejme tomu 0,5 mm bod, kterej běhá po fotoodporech a je tak úzkej, že filament 1,75 mm nedokáže "obkroužit" rozptylovým světlem, tak to chodit bude. Nojo, ale jak to, že jim to jde i na průhlednej filament?
Takže u mě před diody dát černý clonky vrtaný 0,5 mm, dlouhý cca 2 mm aby paprsek šel jakousi ostřící rourou? Pak by clonka 2,5 mm před trandem mohla zůstat... Nebo to vidíš jinak?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Např. DO namířený "za sebe" na bílou stěnu mně TV přepne líp, než na direkt přes drobnou překážku.
Patrně tam vzniká nějaké difúzní světelné pole, ve kterém to vlákno nemá šanci. Nemají ty infraledky s integrovanou čočkou ?
Co vnitřní povrch čidla - jakou má odrazivost?
Nojo, ale pokud to je statický a fotoodpory jsou u Filawinderu z odkazu na Trubce bez clonek, tak jak jim to teda funguje? Napadá mě celkem šílenost, co když mají ty čtyři fotoodpory zapojený do Wheatstonu? Dovedu si představit, že krajní dva jsou kompenzační, středový dva rozvažují můstek a rozvážení se vyhodnocuje okýnkovým diskriminátorem. Pak by to mohlo reagovat i na dost malý změny osvětlení fotoodporů, tedy i ten průhlednej filament. Taky tam něco píšou o kalibraci na začátku použití, to by nějakýmu "analogově digitálnímu" řešení nasvědčovalo.
A propo, našel by se pěkně prosím nějakej dobrák s novějším Eagle (6 a výše), co bych mu mohl poslat na email SCH a BRD na zkouknutí, případně převedení do některýho obrázkovýho formátu? (SZ) Moc by mě pomohl reverzing na jaký piny Adruina jsou ty fotoodpory zavedený a z programu by se dalo poznat jak to autor řeší.
Díky