Obvůdek - automatické sepnutí a vypnutí nabíjení
Moderátor: Moderátoři
Obvůdek - automatické sepnutí a vypnutí nabíjení
Zkusil jsem použít TY IRF540. Potenciometr 50K/N nevím jestli nemá být jiný. A jestli tam potřeba rezistor 10K? Pro napájení logiky Stabilizátor 7805.
Děkuji za rady i za to jestli někdo vysvětlí jak počítat s tím napěťovým děličem potenciometrem. Dal by se použít i Trimr. Jak třeba udělat nastavení třeba po 0,1V nebo po 0,5V? Hlavně to nastavení od -do, spodní hranice a horní hranice napětí.
- Přílohy
-
IMG_20170315_193517.jpg- (64.64 KiB) Staženo 185 x
A na žádná vlákna jsem se neptal.
Na to, abys takový zařízení NAVRHNUL, skutečně nepotřebuješ bejt ING.Klob1 píše:... já chtěl jen jednoduchý zařízeníčko, které při určitém snížení sepne nabíjení a při určitém nabití to vypne a stále dokola, aby mi to hlídalo stav nabití a vybití. A já nemusel tam chodit to hlídat.
....
K tomu snad Ing, nemusím mít, aby tomu říkal, kdy se to sepne a kdy vypne. Snad by to mohlo samo dělat i bez nich.?
Ale bezpodmínečně na to potřebuješ aspoň ZÁKLADNÍ ZNALOSTI - ze dvou oborů = elektrotechniky a elektroniky.
ELEKTROTECHNIKA popisuje základní chování obvodů s elektrickým proudem - neboli řeší se v ní otázky, který popisujou Ohmův zákon a Kirchhoffovy zákony. V podstatě jde o to, odkud kam teče jak velkej proud, když se na obvod připojí nějaký napětí.
Až tohle budeš aspoň trochu znát, můžeš přejít k ELEKTRONICE - to už je tak trochu "vyšší dívčí", která popisuje nejenom obvody se součástkama pasivně vedoucíma elektrickej proud jako elektrotechnika, ale učí lidi zacházet s AKTIVNÍMA PRVKAMA, který dovolujou třeba pomocí malýho proudu řídit proud mnohokrát až mnohosetkrát větší, zesilovat napětí i proud, aktivně řídit obvodový veličiny atd. Pak budeš schopnej zjistit, že to co potřebuješ, je v podstatě jen komparátor zapojenej jako Schmittův klopnej obvod (s hysterezí) a budeš taky umět vypočítat obě dvě hraniční hodnoty napětí = pro vypnutí nabíjení i pro jeho nový zahájení.
Ale bez těch vědomostí to sám nemáš šanci zvládnout a můžu z osobní zkušenosti říct, že než jsem začal pracovat na podobnejch obvodech sám bez asistence zkušenější osoby, bylo mi víc než 15, na který odhaduju tvoji znalostní úroveň elektrikařiny (jen znalosti z fyziky ze základky).
A kutilmile - nelituju tě
Že největší blbost je použít hradlo NAND v analogovém řízení?
Že ti ten FET možná vůbec neotevře?
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Myslím že pro všecky tyhle případy by se hodila spíš podmínka "Navrhněte mi zařízení s funkcí ABC tak, aby plnilo další podmínky a vyrobte ho. Protože to sám neumím a nechci se nic podobnýho roky učit, zaplatím XX Kč na hodinu." Pak by se určitě někdo našel, kdo by se do takovýho zadání pustil.
A kutilmile - nelituju tě
Samozřejmě, že se tady ví a taky to bylo jasně řečeno. Pokud nedoslýcháte, budu křičet:Klob1 píše:... ale, co je potřeba, to nikdo asi také neví, jako já...
POTŘEBUJETE OBVOD S HYSTREZÍ, V JEDNODUCHÉM PROVEDENÍ JE TO SCHMITTŮV KLOPNÝ OBVOD.
Jestli nevíte, co je to hystereze nebo Schmittův klopný obvod, tak je to chyba jen vaše, ale dá se to napravit.