Jakou koupit pračku

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
scol

Jakou koupit pračku

#1 Příspěvek od scol »

Servisáci ! Končím se svoji 18 let starou Romovkou které teče nádrž a potřebuji nový stroj, který mě nebude příliš ekonomicky ruinovat. Stačí mi průměrná pračka asi do 12 000 Kč která nebude vynikat nadměrnou poruchovostí a provozními náklady. Prosím o radu, kterou značku na trhu pokládáte za spolehlivou, nenáročnou a se slušnou životností, kterou byste si za uvedený peníz sami koupili. Za vaši pomoc díky předem.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Prodejce TESCO Stories ČR - pračka ALASKA WA3008. Cena v roce 2002 kolem 7kKč. Plastová vana, nerez buben, plynulá regulace motoru, 5,5kg prádla, ždímací otáčky 500/800. Výroba tuším Turecko - ale co dneska není Turek...
Nejsem servisák, ale člověk co servis dělá, mi ji doporučil. Máme ji asi 5 let, jediný problém, který se řešil, bylo zadrhávání otevíracího mechanismu dvířek - pár kapek parafínu rozpuštěného ve směsi izopropanol/benzín 50/50 do bowdenu a vnitřností knoflíku vše napravilo. Je používaná pro 4 člennou rodinu se dvěma dětmi 4 a 7 let - pro ilustraci zatížení.

Předtím Popradská Tatramatka TAMAT 500.1, měli jsme ji 11 let, pak povolila smaltovaná vana - prorezla v místě svaru se zadním úchytem tlumení. Jediné závady, které jsem na ní řešil, byl silně poddimenzovaný pojistný vypínač u dvířek - šel přes něj celý příkon pračky i při ohřevu, což bylo 3,6kW - takže se mi 1x rozpadl na kousky a pračka se nedala zapnout a pak se naopak 2x spekl dohromady a nerozepínal vůbec, což mělo za následek jedno vyplavení sousedů o patro níž...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
galjo

#3 Příspěvek od galjo »

tu je ťažko radiť - záleží ako sa vydarí......
vrky

#4 Příspěvek od vrky »

Neber Juguslávce ani Itala (sice dělají dobrá auta...) Asi bych šel do Němce (Siemens, Aeg, Bosch). Ital se rozpadne vždy po skončení záruky. Doma mám sice tatramatku T246V z 86. bez závady (paneláková koupelna a podhorská měkká voda)
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

vrky píše:ani Itala (sice dělají dobrá auta...)

Talianske auto by som si fakt nekupil.
Návštěvník

#6 Příspěvek od Návštěvník »

rnbw píše:
vrky píše:ani Itala (sice dělají dobrá auta...)

Talianske auto by som si fakt nekupil.
NO, NO vem si jaký mají vozový park taliáni a jaký má ČR. Ani nemluvím o tom co bylo před revolucí, v jakém jsi jezdil autě ty a v jakém taliáni. Sice tu byla totalita ale i tak.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Pred revoluciou ma vozili v skodovici. A teraz mam Mazdu :)
Ale k tej pracke: mame stare Philco a stale sa tam nieco serie...
galjo

#8 Příspěvek od galjo »

hehe.. švagor má 4 roky nemeckú práčku a servisáka doma každý tretí mesiac. a potom ver tomu čo je dobré...
vombat
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od vombat »

Počítaná střední doba života je u spotřební elektroniky 8let bez ohledu na pořizovací cenu. Osobně jsem si počkal na akci v obchoďáku a koupil jsem pračku v třídě A za 5000Kč bez ohledu na značku. Pereme už 5 rokem bez poruchy. Takže jsem na více jak 50% života pračky za 10 000Kč. Můžu si koupit znovu novou za 5000Kč a jsem na tom stejně.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od stepa »

vombat píše:Počítaná střední doba života je u spotřební elektroniky 8let bez ohledu na pořizovací cenu. Osobně jsem si počkal na akci v obchoďáku a koupil jsem pračku v třídě A za 5000Kč bez ohledu na značku. Pereme už 5 rokem bez poruchy. Takže jsem na více jak 50% života pračky za 10 000Kč. Můžu si koupit znovu novou za 5000Kč a jsem na tom stejně.

za predpokladu ze nenarazis na horsiho bratricka stavajici pracky(nektere serie se radoby ku*vi)
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

Ale koukám, že i když si ledaskdo stěžuje, málokdo dal konkrétní příklad závad a problémů.... :evil: :evil: :evil:
...anebo vlastností, se kterými byl spokojen - výjimkou je kolega Vombat... :lol: :lol: :lol: :lol:
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Masob
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Masob »

My náme Whirpoolku a asi po dvou letech začala dělat blbosti, přijel servisák, zkoušel přehrát program v procesoru, ten s ním nekomunikoval, tak chtěl vyměnit celý modul za 4000Kč. Tak jsem si pohrál, procesor vyměnil za 89S51, naprogramoval a pračka pere už další dva roky.
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

EKKAR píše:Ale koukám, že i když si ledaskdo stěžuje, málokdo dal konkrétní příklad závad a problémů.... :evil: :evil: :evil:

No to Philco mame uz vymenene asi cele :? Bolo tam pokazene uz asi vsetko - programator, odrusovaci clen, vypinac, otvaranie, cerpadlo...
007
Moderátor

#14 Příspěvek od 007 »

Měl sem pračku OTCEIN (nebo tak nějak,už si to jméno nepamatuju),byl to takovej levnej model a vydržel 11 let s 1 výměnou tělesa (pasovalo tam Tatramat za 200Kč).Potom sem koupil Whirpool a ten už mi nikdy nesmí do bytu.Nová pračka a tekla při ždímaní.V záruce vyměnili víko,téct na chvíli přestala,ale přestala i vyplachovat prášek.Vyměněno servo na trysce,začala opět tect.Výměna za novou (stejnou) pračku-po 14 dnech opět teče při ždímání,a to tak,že vytopí koupelnu.Další oprava,a zase teče.Nakonec výměna za Elektrolux EWT 1026 (podstatně dražší model s posvíceným LCD) díky solidnosti prodejce bez doplatku a zatím (2 roky) bez jediného problému.Jediná výtka je k nemožnosti libovolného nastavení teploty,teploty jsou pevně dané (30,40,60,90) a navíc svázané s příslušným programem,ale je to částečně vyváženo množstvím programů.
007
Martousek
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Martousek »

Těžko říct. Pračky jsou dnes spotřebním zbožím a tudíš po uplynutí záruční doby se rychle spotřebují. Zatím mi chodí obě dvě mrchy, jedna Tamat 800.1 a druhá Tatramat 246 mini. Obě prodělaly přetěsnění vany, výměnu ložisek a gufer a kompletní přestavbu silové elektrické části topného tělesa. V Tamatce jsem dal těleso 2000W, 2800W původní příliš hřálo zásuvky. V obou pračkách jsem přívod k OT nahradil stykačem s cívkou na 220V, který spíná těleso zapojené přímo na svorkovnici pračky. Jediná nevýhoda je, že při dosažení teploty termostatu stykač chvíli zapíná a vypíná v rytmu chování termostatu. Takže i mnou řádně poučený uživatel se děsil, cože mu to tam mezi buben a vanu spadlo... Asi bych šel do nějaké s vrchním plněním a šestým smyslem. Dobré je i pojištění, které hradí pozáruční opravu. Stalo se mi, že prášek rozpustil slitinové čepy bubnu, na kterých je uchycen v ložiscích. Výrobci zkrátka šetří, až piští.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“