Jojo, měli jsme v práci Formana se sníženou hlavou, karburátor upravený, jezdili jsme jím do Belgie a v Německu uměl ve čtyřech lidech držet krok na dálnici, jezdili jdme jím i do Itálie, tehdy se tam ještě bralo rychlostní omezení na dálnicích i v obcích jen jako doporučení, jezdilo se výrazně rychleji, a několikrát jsme museli podávat referát, co v tom je za motor, ale o těch úpravách věděl jen kolega fanatik do motorů, já už si to nepamatuju. Jezdili jsme za 8, ale taky za 11 litrů, na dálnici při 160 km/h si něco cucnul a stejně mu to rozhoupání chvíli trvalo.
Se Spartakem Š440 jsem jezdil za 6,5 - 8 litrů, ale bylo to v dobách, kdy ty silnice byly ještě zhusta betonky a osmdesátkou a víc se dalo jezdit jen místy.
S šestivolťákem trabantem se spotřeba pohybovala mezi 7,5 a 8,5 litru, později s dvanáctivolťákem jsem se cestou od pumpy k pumpě dostal na 300 km před rezervou, to znamená méně, než 6,7 litru/100 km, ale taky jsem jezdil za 8 litrů, za to jsem dodatečně jsem platil u Křepelky na R35 za rychlost, když tam bylo omezení na 110 (naměřili mi 128).
S litrovým Swiftem třídveřákem tříválcem 1,0i/40 kW se mi podařilo jednou dojet o pumpy k pumpě s jednou zastávkou 505 km za techničákovou spotřebu 4,8 litru/100 km, ale to byla naprosto plynulá noční jízda bez zbytečného brždění v koloně, s novějším pětidveřákem 1,0i/39 kW později jsem se na toto číslo nikdy nedostal, dlouhodobě jsem měl spotřebu něco málo přes 5,5/100 a ke konci motoru (zhruba od 200 tis. km) už žral přes 6,5/100 a oleje tak litr na tisíc km. Na to, že ten starší s ještě japonským motorem pořád prý sežere půllitr oleje na dest tisíc km, je to dost přes moc.
Spotřebu uvádím podle ujetých kilometrů a dotankovaných litrů, protože jsem si ji vždycky evidoval a dříve jsem žádný palubní počítač v autech neměl. Ten dnes mám a ukazuje nesmysly: u Swifta 1,2 VVT mi ukazuje po 67000 km, kdy nebyl nulovaný, spotřebu 5,3, ačkoli průměrná spotřeba za téměř 4 roky po včerejším tankování vychází na

(tento údaj zde se průběžně aktualizuje po každém dalším tankování).
Perlička: první, ještě japonský Swift, ukazoval rychlost přesně a zřejmě se stejně malou tolerancí měřil ujeté kilometry.
Druhý Swift ukazuje o 4% vyšší rychlost, ale podle kilometrovníků na dálnici také ujetou vzdálenost podle kilometrovníků na dálnici měří taky blbě, tentokrát naopak na 200 km značek naměří 192 km, to znamená že ujede ve skutečnosti víc. Jenže dosud jsem si evidoval spotřebu podle počítadla v autě, tak by v tom vznikl hokej, když podle kilometrovníků ujel vlastně o 4% víc a tedy spotřeba by vyšla o 4% nižší, takže to nedělám.
Do toho se pak člověk dozví, že budovatelé dálnice v jedné zemi, kde jsem to zjišťoval, byli obviněni, že vykázali o nějaké ty kilometry postavené dálnice navíc a musí se přeměřit. Už nevím, jestli třeba zrovna nešlo o ten úsek, kde jsem si nechal hlídat kilometrovníky, takže jsem zůstal u toho tachometrového údaje.