Stroboskopická výbojka a její zapojení
Moderátor: Moderátoři
Stroboskopická výbojka a její zapojení
- ionizační prstenec je u katody nebo u anody?
- větší povrch má mít anoda nebo katoda?
Nejjednodušší řešení a to, podívat se do DS, mě pochopitelně také napadlo, jenže v těch co nacházím to napsané není :-/
Domnívám se, že větší by měla být anoda, aby se dokázala uchladit při bombardování elektrony letícími z katody. Nicméně větší katoda by zase mohla mít lepší emisní schopnost.
UB1221 má ionizační prstenec u obou elektrod, ale ty linární jen u jedné z nich. Má domněka je, že prstenec bude u katody. Vysoké napětí na prstenci ionizuje její okolí, z katody vyletí sposuta elektronů a ty začne přitahovat nabitá anoda, tím se zapálí výboj.
Je tomu skutečně tak, nebo jsem vedle jak ta jedle?
Ale mám kdesi v archivu papíry od kinovýbojek XBO1600 a XBO2500W, podívám se po tom, jak je to u nich.
Ty se ale určitě zapalujou přivedením vn na jednu z pracovních elektrod.
Na kterou, to bude v papírech - je tam schéma i zapojení, dovolený proudy i napětí a připojení zapalovacího aparátu.
Ale vím určitě, kde se to přesně dozvíš : "J.T. Hyan: Elektronický blesk", SNTL okolo 1960. Byly tam vysvětlovaný xenonový zábleskový výbojky komplet, jejich funkce, druhy náplně a vlivy na zápalné napětí i barevnou teplotu, potřebné ionizační napětí, všechno. Jenže už je to tak 35-40let, co jsem to četl..Třeba ji někde na netu najdeš.
- Artaban001
- weed_smoker
BTW.Bez svařovací kukly ne-e
Na fotkách to není moc vidět, ale pod tím kroužkem třetí elektrody je na vnitřní elektrodě o něco mohutnější váleček než na druhé straně. Podle informací výše je to tedy katoda. No uvidíme. Jedna, ta s připájeným drátkem, je vyndaná z nějakého majáčku. Druhé dvě jsou úplně nové, nikdy nepoužité, koupené ze zvědavosti na lednové burze v Praze za asi pět korun kus
- Přílohy
-
výbojky.jpg- (143.92 KiB) Staženo 144 x
- Artaban001
Neniu píše:Ještě doplním zapomenuté údaje:
Průměr baňky: 3 mm
Délka baňky: 34 mm
Spíše mi jde o to, jaké asi použít napětí a energii záblesku. Asi to budu muset zkusit.
Mno, asi to bude něco jako FTL3230, max. provozní napětí 400V, pracovní napětí 200-400V, odhadem 20Ws/min.