Funkce membránového čerpadla typu Malyš

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
stasek

Funkce membránového čerpadla typu Malyš

#1 Příspěvek od stasek »

Dobrý den přeji.
Mám čerpadlo tohoto typu ve vrtu a potřeboval bych je nastavit. Tedy asi takto: voda teče málo, tedy mě nezbyde nic jinýho, než je vytáhnout, rozdělat, případně vyměnit tu gumovou membránu. Ale nejdůležitější je nastavit ji tak, aby byla účinnost pokud možno co největší. Tedy i výtlak, je v hloubce 30m. Vždycky jsem to tak nějak od oka nastavil a bylo. Rád bych získal nějaký rady od majitelů. Takže pokud by mi někdo toto ozřejmil, byla by to poloviční výhra. V jaké vzdálenosti má být membrána vůči sacím otvorům.
Naposledy upravil(a) stasek dne 05 dub 2017, 10:58, celkem upraveno 1 x.
p32

#2 Příspěvek od p32 »

Sežeň si napřed membránu, pak to rozdělej a pochopíš to celé. :lol:
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Behemot »

Zahlíd jsem tu i info, že u tohoto čerpadla záleží přesně na dodržení nominálního napětí, že při 230 snad dochází k přehřívání a dokonce i poklesu výkonu nebo tak něco. Tak by mohlo mít smysl napětí srazit na těch 220.
stasek

#4 Příspěvek od stasek »

Omlouvám se za stupidní dotaz ohledně funkce kotvy. Samozřejmě je přitahovaná. Zmátl mě obrázek, který přikládám.
p32: princip bych znal, membrány náhradní mám, vyměňoval jsem je několikrát, ale ne vždy došlo ke kýženému výsledku. Záleží tedy určitě na vzdálenostech. Na tom přiloženým obrázku je to nakreslený tak, že by to vlastně fungovat nemohlo.
Přílohy
malyš_schéma (2).gif
(70.21 KiB) Staženo 373 x
p32

#5 Příspěvek od p32 »

stasek píše: Záleží tedy určitě na vzdálenostech.

Záleží jen na jedné vzdálenosti (4 + 0,5) a to pro vše v té zavřené poloze. A taky na tom, že to necháš chvíli běžet a pak to dodatečně seřídíš. Některé gumy stojí za prd.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Jenys »

Behemot píše:Zahlíd jsem tu i info, že u tohoto čerpadla záleží přesně na dodržení nominálního napětí, že při 230 snad dochází k přehřívání a dokonce i poklesu výkonu nebo tak něco. Tak by mohlo mít smysl napětí srazit na těch 220.

Tak tato informace mi přijde asi nepravdivá. To čerpadlo je ve vodě, takže se může dobře chladit. Aby u čerpadla záleželo na desítkách voltů napětí je asi také nesmysl. :?
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
p32

#7 Příspěvek od p32 »

Rozdíl napětí v desítkách Voltíků nemá vliv až na jeden případ. Pokud je nevhodnou gumou nebo seřízením dotlačováno tak, že následný zdvih není 4 mm (100%), ale jen 3,5 mm, tak je výsledkem menší průtok (asi 80%), ale pokud je to doprčené tak, že je výsledný zdvih jen 2 mm, tak to loicky uživatel musí poznat, protože to se nestíhá ani těch 50% a pokud je v této kombinaci síťové napětí menší a ještě kolíše v desítkách Voltů směrem dolů, tak dojde k tomu, že uživatel dostane vody víc svou sílou vůle než takovým "upraveným" čerpadlem za takových podmínek. Prostě někdy se vyplatí kupovat originál gumy než napodobeniny, které jsou tak na 1 rok podle provozu.
A jestli je průtok vody kolem cívky čtvrtinový, tak se cívka může klidně spálit přehřátím. Cívka je většinou zalitá, takže při opravě kus za kus.
stasek

#8 Příspěvek od stasek »

Takže seřízení se nekoná, protože byl hliníkový plášť prožrán. Zítra běžím koupit jiné.
Atlan

#9 Příspěvek od Atlan »

Prezrany alebo presuchany?
stasek

#10 Příspěvek od stasek »

Prožraný, nepravidelná díra průměru cca 1,5 cm.
Dikobraz

#11 Příspěvek od Dikobraz »

stasek píše:Prožraný, nepravidelná díra průměru cca 1,5 cm.

Zdravím, mám tady jeden kousek se spáleným elektromagnetem. Hliníkový obal je v pořádku. Jestli si přijedeš, může být tvůj.
stasek

#12 Příspěvek od stasek »

Díky za nabídku, ale do Ostravy ze Znojma nepojedu. Čerpadla tohoto typu používám ve vrtu už cca 20 roků. Obvykle shořelo vinutí. Tady kupodivu vinutí vydrželo, ale došlo k výrazné korozi-zakvetení hliníkovýho pláště. Různě jsem díly kombinoval, ale původní typy byly vyráběny se sáním odspodu a ty díly se na tento typ, co má sání shora, nehodí. Stejně mám pocit, že ke korozi pláště došlo díky nějakýmu úniku el. proudu, protože i když voda má hodně manganu a železa, tak nikdy tak katastrofálně čerpadla nedopadla. Další možnost je ovšem, že slitina ze který je plášť vyroben je nějaká pofidérní. Kupuju vždycky ty nejlevnější typy, protože vydrží ta 2-3 sezóny.
Přílohy
DSCN1114.JPG
(278.73 KiB) Staženo 191 x
Artaban001

#13 Příspěvek od Artaban001 »

Když už tady řešíte to vibrační čerpadlo - Je Malyš hlučnější, než "Rondela"?
BOBOBO

#14 Příspěvek od BOBOBO »

U kopie by to mělo být to samé . Ve 30m vrtu nemáš co poslouchat ....
sinclair

#15 Příspěvek od sinclair »

Používám ten typ, co je na schématu už přes 20 let na přečerpávání dešťovky do zahrady. Na napětí závisí zdvih kotvy a tedy i množství vody. V původním návodě to tučným písmem psali, že 220V má být dodržený s přesností ±5%, jinak nemá čerpadlo jmenovitý výtlak, nebo se může přehřívat. Deset voltů změny je celkem dost - lze to vyřešit novým seřízením zdvihu kotvy na průměrné napětí v dané denní době.
Ale že by 10V navíc mohlo spálit dobře chlazenou cívku s příkonem 200VA, to se mi zdá jako hloupost. Já s tím při napětí 235V přečerpávám vodu s téměř okolní letní teplotou a vždycky jsem ho vytáhl /i po hodině trvalého chodu/ maximálně vlažné na povrchu, tak okolo 45°C, víc ne.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“