Funkce membránového čerpadla typu Malyš
Moderátor: Moderátoři
Funkce membránového čerpadla typu Malyš
Mám čerpadlo tohoto typu ve vrtu a potřeboval bych je nastavit. Tedy asi takto: voda teče málo, tedy mě nezbyde nic jinýho, než je vytáhnout, rozdělat, případně vyměnit tu gumovou membránu. Ale nejdůležitější je nastavit ji tak, aby byla účinnost pokud možno co největší. Tedy i výtlak, je v hloubce 30m. Vždycky jsem to tak nějak od oka nastavil a bylo. Rád bych získal nějaký rady od majitelů. Takže pokud by mi někdo toto ozřejmil, byla by to poloviční výhra. V jaké vzdálenosti má být membrána vůči sacím otvorům.
p32: princip bych znal, membrány náhradní mám, vyměňoval jsem je několikrát, ale ne vždy došlo ke kýženému výsledku. Záleží tedy určitě na vzdálenostech. Na tom přiloženým obrázku je to nakreslený tak, že by to vlastně fungovat nemohlo.
- Přílohy
-
malyš_schéma (2).gif- (70.21 KiB) Staženo 373 x
Behemot píše:Zahlíd jsem tu i info, že u tohoto čerpadla záleží přesně na dodržení nominálního napětí, že při 230 snad dochází k přehřívání a dokonce i poklesu výkonu nebo tak něco. Tak by mohlo mít smysl napětí srazit na těch 220.
Tak tato informace mi přijde asi nepravdivá. To čerpadlo je ve vodě, takže se může dobře chladit. Aby u čerpadla záleželo na desítkách voltů napětí je asi také nesmysl.
A jestli je průtok vody kolem cívky čtvrtinový, tak se cívka může klidně spálit přehřátím. Cívka je většinou zalitá, takže při opravě kus za kus.
- Přílohy
-
DSCN1114.JPG- (278.73 KiB) Staženo 191 x
- Artaban001
Ale že by 10V navíc mohlo spálit dobře chlazenou cívku s příkonem 200VA, to se mi zdá jako hloupost. Já s tím při napětí 235V přečerpávám vodu s téměř okolní letní teplotou a vždycky jsem ho vytáhl /i po hodině trvalého chodu/ maximálně vlažné na povrchu, tak okolo 45°C, víc ne.