Gavota 424A aj. - malé napětí pro magioko a AVC na SV ,DV

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#16 Příspěvek od masar »

Jenže to by jako na KV ten svod najednou nebyl? :wink:
ok1hga

#17 Příspěvek od ok1hga »

no, to je právě to divný . . .
je tam těch -8V na KV ?

když blbne oscilátor, nemá dostatečné nakmitané napětí, tak obvykle je to obráceně . . .
na DV a SV to funguje a na KV né . . .
masar

#18 Příspěvek od masar »

ok1hga píše:no, to je právě to divný . . .
je tam těch -8V na KV ?...
A může tam těch -8V nebýt, když to oko na KV "krásně ukazuje"?
:wink:
Milan

#19 Příspěvek od Milan »

Tak jsem se po přestávce vrátil k problému a měřil . Věc se má tak, že citlivost přijímače udávaná v parametrech přijímače nemá žádnou souvislost s tím, jak ukazuje oko a jaké je ss napětí třeba pro AVC . Tak
třeba na rozsahu SV je udávána průměrná citlivost Gavoty 25µV přes náhradní anténu. Moje má určitě pod 50µV - měřeno na sladěném kuse . Pro tvorbu ss signálu o velikosti cca -5V pro oko a AVC je však nutné přivést na anténní vstup signál cca 15 mV (1 MHz) , a to je značný rozdíl oproti udávané citlivosti. Zde je jádro pudla a mých pochybností - na KV totiž díky krátké drátové anténě signály takové velikosti mám , aspoň podle výseče oka ,nejsou však na této krátké anténě na rozsazích SV a DV . Po pravdě nikdy by mě nenapadlo, že na KV dorazí na kus drátu signál z Číny mnohonásobně větší než z českých vysílačů na SV a DV ,donedávna ještě nazývaných "🤐" pro jejich výkon.
barnodaj

#20 Příspěvek od barnodaj »

Citlivost pro elektronkové přijímače se uváděla pro výstupní výkon 50 mW na určené zátěži (u elektronkových přijímačů) zpravidla v tehdejší době 5 ohmů. Pro tranzistorové přijímače to bylo 5 mW. Pojednávaly o tom tehdy platné normy ČSN 36 7090, 91, ČSN 36 7511 a některé další.
Milan

#21 Příspěvek od Milan »

Toť všeobecně známo, viz třeba také Kottek . Ale zapomněli u rádií s magiokem někam připsat, že při tomto vstupním napětí na anténě ukazuje magické oko kulový......
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“