Aby čert vzal Skype, které je nyní pod taktovkou Microsoft.
Stáhl jsem si doma poslední instalačku Skype verze 7.35.0.101. Délka staženého souboru 56530 KB. Na chatě jsem tuto verzi nainstaloval. Tato verze Skype sice funguje a v Nástroje-Skype se zobrazí verze 7.35.0.101. Současně se však zobrazí hlášení "Byl nalezen problém s verzí Skypu nainstalovanou na tomto zařízení....." s odkazem na stažení nejnovější verze - viz obrázek hlášky.
Po chvíli chodu Skype s připojením na internet naběhne znovu nějaké stahování (asi zase aktualizace), které přestane, když Skype ukončím. Viz druhý obrázek s grafem stahování a ukončením stahování vypnutím Skype.
Odpojil jsem se od internetu a znovu spustil Skype. Po spuštění znovu naběhla ta hláška, a tentokrát jsem aktivoval to tlačítko Stáhnout Skype na hlášce. V prohlížeči se zobrazila adresa
https://ui.skype.com/ui/0/7.35.0.101./c ... setlang=cs
s neúspěšným připojením na síť (nebyl jsem připojen). Přitom mám v souboru "hosts" řádek "127.0.0.1 ui.skype.com", takže z této adresy by se nemělo nic aktualizovat. Tak proč mi Skype něco velkého stahoval v době, když jsem byl při spuštěném Skype na internetu připojen.
Nakonec jsem doma, při neomezeném připojení, zkusil znovu zapsat do prohlížeče tu adresu "https://ui.skype.com/ui/0/7.35.0.101./cs/go/download?setlang=cs". Stáhl se soubor "SkypeSetupFull.exe" asi 1 MB, který po spuštění si stáhl na mém počítači doma zbytek a provedl aktualizaci, jejímž výsledkem byla stejná poslední verze Skype, jakou jsem již měl doma nainstalovanou.
Tak nechápu, proč na chatě mi hláška Skype doporučuje stáhnout nejnovější verzi, když tuto nejnovější verzi již mám na chatě nainstalovanou. Klíčem k vysvětlení jsou možná ty poslední dva řádky na hlášce "Očekáváno:/Nalezeno:", ale alfanumerické kódy v těch řádcích mi nic neříkají. Třeba je problém v tom, že doma mám W10, na chatě XP.
Co lze dělat jednoduše (viz Skype před Microsoftem), to musí Microsoft komplikovat. A jako mnoho jiných aktualizací (u dalších programů), napřed se soubor aktualizace stahuje a pak se zobrazí dotaz, zda se může aktualizace nainstalovat. Tento postup je pro připojení na internet s placeným omezeným datovým balíčkem naprosto nevhodný. Při těch několika minutách pokusů dnes na chatě jsem přišel o 10 MB z 50 MB FUP. Bez Skype mi těch 50 MB/měsíc na chatě při používání Opera mini bohatě dostačuje pro mé potřeby. Zatracené Skype