Vaříme při bastlení II

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

Knedlík stačí obyčejnej českej erteplovej, je jedno jestli uvařenej v šišce a nití naplátkovanej, nebo už před vařením nasekanej na "šlejšky" = vyválenej had z těsta a na válu nožem nasekanej na špalíčky, který se následně klasicky uvaří "do vyplavání" v osolený vodě ... Přiznám se - houskovej kynutej knedlík doma nevaříme, protože je rychlejší zajít pro už hotovej do Konzumu nebo do Kauflandu, ale ten erteplovej jsem se kupovat nenaučil - a plácám si ho radši sám, protože mi prostě ten kupovanej nejen že nechutná, ale ani nevoní. A recept na něj nemám, protože ho vařím přesně jak nebožka babička - prostě oloupaný brambory promačkala takovým tím pákovým lisem, kopla do nich jedno až dvě celý vejce, ždibec soli a zasypala je hrubou moukou - pak to všecko na vále "uhňácávala" s občasným přídavkem hrubý mouky až do podoby žluťoučkýho pružnýho balvánku, kterej příslušně rozdělila, vyválela do tvaru a hodila do vroucí vody. NIKDY nic nevážila, neodměřovala, vždycky jen PŘIMĚŘENĚ přidávala - a tak to nedělám ani já ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od ZdenekHQ »

První drobná bouřka za náma, zatím ale jedu pořád na baterky (a router jede na UPS), mlátí to tady všude kolem. A nakonec na chmi.cz je z toho jen jeden žlutej křížek.

Steak jsem taky vstřebal, takže pohoda...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
FHonza

#18 Příspěvek od FHonza »

Teda z jedný kachny se najíme celá rodina a to je nás u stolu pět. A když se dá péct na cca 70° přes noc, to je pak super. Z menší kachny dělám rilettes (nebo jak se to píše), to je pak na chleba lepší než škvarky :)
Bernard

#19 Příspěvek od Bernard »

EKKAR píše: - houskovej kynutej knedlík doma nevaříme, protože je rychlejší zajít pro už hotovej ...

Rychlejší to je, ale jde o tu chuť. U nás těsto zaděláme v chlebové pekárně na programu Pizza, nechá se to odpočinout, pak se do toho zabalí kostičky z housky, a už jen tu šišku uvařit, 10' pod pokličkou a 10' převrácené bez pokličky.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od ZdenekHQ »

Když je dobrej domácí knedlík, tak toho masa není tolik potřeba. Taky je zásadní rozdíl domácí kachna a mraženej jehelníček ze supermarketu, i když váží skoro dvě kila.

Rillettes je super, já to dělám z vepřovýho. Inu kouzlo pomalého vaření, žádnej papiňák.
]
lesana87

#21 Příspěvek od lesana87 »

Mraženou kachnu jsem ještě nikdy nekoupila, vždycky čerstvou.
Rilletes jsem dělala v zimě, když jsem topila v kamnech. Dala jsem hrnec na kraj plotny podloženej dlaždicí a ono si to tam spokojeně pobublávalo celej den i noc. Ale z kila a půl bůčku je za 4 dni fuč, holt když k tomu neni ten chleba. :oops: :)
Wolfik

#22 Příspěvek od Wolfik »

proč se bavíte ve vlákně o roztomilých zvířátkách o jídle?
ok1hga

#23 Příspěvek od ok1hga »

. . . zvířátka nejsou k jídlu ?
Celeron

#24 Příspěvek od Celeron »

ZdenekHQ píše: ryby, protože ty se nemusí škubat, a ani se nestřílí.

Co to povídáš, ryby se střílí naprosto běžně. Párkrát jsem si to i zkusil, trojzubákem se většinou trefíš na poprvé. :wink:
A škorpenu oškubat musíš, jinak by ses otrávil.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
konosuke

#25 Příspěvek od konosuke »

ryby se bijou i elektřinou, nesmí se ale občas dělá se a taky handgranátem, no to už je nečestné a nesportovní...
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
dobrman

#26 Příspěvek od dobrman »

Já občas ke kačce dělávám lokše. Kam se hrabou knedlíky
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od ZdenekHQ »

Celeron píše:Co to povídáš, ryby se střílí naprosto běžně... A škorpenu oškubat musíš, jinak by ses otrávil.

Že zrovna ty ropušnice jsou v každým českým potoku a na kapra musíš jít s kulovnicí... Moře máme docela daleko... :D
]
Celeron

#28 Příspěvek od Celeron »

ZdenekHQ píše: Moře máme docela daleko... :D

Zase nesouhlasím :!: :lol: Skočíš do auta a když to jede, jseš u moře za stejnou dobu, co chodí někteří do práce, cca 9-10 hodin. A škorpeny tam jsou, měl jsem ji kdysi v noze. :roll:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
jura80
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od jura80 »

Domácí rohlíky:

Co jsem vychytal technologiu, už mně kupovaný rohlíky nechutnají. Jinak domácí chutnají aj mojí fence, hlavně když si z nich uděláme bramborákový sendviče (rozkrojíme, mezi půlky kus bramboráku, přidáme zeleninu, sežereme to).

Zkoušel jsem aj do rohlíků přidávat olej, margarín, koření... ...ale néni to potřeba.;) Někdo tam dává mlíko, ale to nebude můj případ, páč se ze mě před nedávnem stal z vegetariána nefalšované vegan (jsem špatný a měl by jsem se stydět).

Kvásek:

1/8 až 1/4 kostky kvasnic
1/2 kávové lžičky cukru
1/2 kávové lžičky mouky
20ml vody

Těsto:

1kg mouky+ teplá voda+ kvásek+ 1/2 polívkové lžičky soli

1. Zamíchám kvásek, použiju teplou vodu, aby se kvasnice rychleji probraly ze zimního spánku v ledničce

2. Mezitím připravím těsto, teplou vodu+ mouku+ sůl tak dlouho dlachním jako dámský poprsí (možno víc pomačkat), až je to hladký a pružný.

3. Za tu dobu stihne začít pěnit kvásek. Takže ho přidám k těstu a zase dlachním, až se to pořádně promíchá.

4. Asi tak hodinu nechám kynout, zakrytý utěrkou, tričkem... Mezitím vystelu přímo grill trouby papírem na pečení (výsledný rohlíky mají zespoda hezky wobtisknutó tu mřížku).

5. Nasypu si na čistou linku mouku tou obalím asi 60g kousky těsta, v rukách z nich uválím kuličky a ty znovu obalím moukou, aby se nepřipekly.

6. Na grill s papírem jich nasázím 16ks, položím to všecko na troubu a tu nahřeju na 270°C. Nechám na teplé troubě hezky znovu kynout tak dlouho, až se každé okraj bochánku dotýká každýho okraje.

7. Jebnu to do tróby a vařím to v ní asi 20 až 25 minut- až povrch zezlátne.

8. Ještě horký rohlíky po jednom napíchnu na nůž a v koupelně z nich wosprchuju zbytky mouky (nebát se, voda se z horkých rohlíků odpaří). Sprchu mám nastavenou na jemné rozprach.

9. Sežereme to.

10. Snad jsem na něco nezapomněl.
Přílohy
IMG_0001.JPG
(267.51 KiB) Staženo 207 x
Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!
kejki

#30 Příspěvek od kejki »

Gril = pečící mřížka, v mojí troubě by 25 minut na 270° znamenalo karbonizaci.
Tohle suché se dá jíst jen hned, tukové pečivo je vláčné déle.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“