Ač na snobárny fakt nejsem, tak širokopásmové systémy bych principiálně neodsuzoval. Každý systém má své výhody a nevýhody, nikdy se nelze zavděčit všem. Širokopásma jich mají mnoho a jen pár výhod, ale právě díky nim navzdory nevýhodám dokáží v některých žánrech a některým posluchačům zabodovat. Leccos jsem slyšel, něco si i sám vyzkoušel a i když u mě zatím stále vedou klasické vícepásmové soustavy, tak bych tuhle cestu neodsuzoval.
Jde tedy spíše o to jak je který systém naladěný, kde má kompromisy. Za sebe třeba mohu říci že jsem nepotkal žádný systém s předem buzenou hornou, který by mě zaujal. Ve skutečnosti jsem spíše prchal. Zadem buzené systémy jako ten první z odkazu mě také příliš neoslovily, byť z jiných důvodů. Dost mi pomáhá i to, že se nemusím spoléhat jen na sluch a tápat, ale že si řadu jevů, které se tam dějí umím zdůvodnit i fyzikálně/materiálově, takže dokážu odhadnout jestli by se s tím dalo něco dělat a kde jsou hranice toho kdy to má ještě smysl.
Díky tomu bych zrovna ten dvoupásmový systém s basákem a širokáčem co tu byl odkaz v diskusi nezavrhoval, byť jsem tento konkrétní neslyšel. Má teoreticky docela dobrou šanci kompromisně fungovat a má i relativně blízko k tomu, k čemu jsem došel já. Za sebe jsem totiž došel k tomu, že obecně nejmenší zlo ve světě širokopásmových reproduktorů je 5,25" širokáč umístěný ve větší deskové ozvučnici a k němu basák s lehkým kmitacím systémem v ozvučnici, která mu vyhovuje. To celé dělené nejlépe aktivně kolem cca 300Hz. Subjektivně, byť mám i argumenty na obhajobu proč takto, ale ty nehrají.
Zajímavou hybridní variantou tohoto řešení a klasických dvoupásmových soustav je něco, jako spáchal kdysi Dawsoo, když použil obří páskový měnič s neobvykle nízkým dělením v tomto projektu z odkazu. Hrálo to vážně skvěle a myslím že by se to líbilo i zastáncům klasických soustav, kompromisně to totiž spojuje výhody obou světů:
http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=335