Pohon peristaltického čerpadla
Moderátor: Moderátoři
Pohon peristaltického čerpadla
potřeboval bych poradit ohledně výběru vhodného pohonu peristaltického čerpadla. Čerpadlo poběží dlouhodobě vždy několik dní v kuse rychlostí cca 30 RPM při konstantním zatížení, otáčky nepotřebuji přesně regulovat. Na výběr mám krokový motor s driverem, AC motor s frekvenčním měničem a nebo DC kartáčový motor. Který z těchto pohonů je pro tuto aplikaci nejvhodnější z hlediska životnosti a zahřívání při provozu? Co se týče pohonů jsem laik, uvítám jakoukliv radu. Děkuji
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Běží to na direct nebo přes převodovku?
P.S. Za mě při 30RPM jedině krokovej motor.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Nejspolehlivější je AC asynchronní nebo DC bezkartáčovej s reduktorem - líp se chladí než krokáč. Ten je hned za ním co se spolehlivosti týká. Poslední je obyčejnej kartáčovej DC. Uvědom si, že při 30 RPM se každej motor bude mít problém uchladit - v těch točkách je nějaký proudění vzduchu zanedbatelný. Na to jsou na tom líp ty motorky, co budou mít dejme tomu 500-1000 RPM (neboli jednotky až desítky otáček za vteřinu). Životnost se obvykle u sériovejch výrobků počítá na tisíce až desetitisíce provozních hodin a nejvyšší je v nějaký optimální teplotě - při vyšší i nižší životnost klesá. Optimální teplota je odvislá od tepelný vodivosti i odolnosti celý konstrukce - některej motorek je při 40°C na plášti přehřátej a jinej má při stejný teplotě tak studený mazivo v ložiskách, že sotva běží.
A kutilmile - nelituju tě
Nenapsals nic o požadovaným průtoku, průměru vnitřku hadice, počet rolen, z čehož vylezou otáčky a požadovanej výkon motoru a z toho čím to honit. Potřebuješ se trefit tak 20-150 otáček /min, jinak ti to brzo rozválcuje hadici. Krokáč ti nebude chodit až zatuhne hadice, bude přeskakovat krok. DC je kvůli uhlíkům a velkejm točkám nepoužitelnej. Jedině AC s malejma otáčkama a planetovou nebo vícestupňová převodovka, ta veme i tuhou hadici. Ale pokud se ti hadice mezi rolnama nebude vracet na kruhový tvar, moc toho nepřečerpáš.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
průtok 100ml/min
otáčky kotouče s rolnami 30 RPM
hadice 6mm vnitřní průměr (Santoprenová pro peristaltická čerpadla)
čerpadlo bude zajišťovat oběh roztok albuminu ve vodě (náhrada sinoviální kapaliny) mezi vyhřívaným zásobníkem (40°C) a simulátorem kyčelního kloubu
simulátor vždy poběží 2-3dny v kuse nepřetržitě
S omezenou životností hadice kdy ji bude potřeba po čase vyměnit počítám, nejvíc se mi zatím líbí krokový motor na který bych nepotřeboval redukci, jen mám strach s přehříváním driveru když to pojede nonstop.
Menší rádius rotace bych nedělal, blbě vychazí rolnová příčka a moc malý rolny taky nejsou příliš vhodný (malý snižují životnost hadice), možná slabší hadici ale těch 30 ot/min je strašně moc. Na takovýhle šidítko můžeš koupit DC motor s integrovanou planetovkou třeba Maxon od Uzimexu. O kvalitu se neboj, jezdej i po Marzu.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Tady ±1°C už hraje roli, to není chlazení Pentia MMX (tenkrát takoví byli, co to chladili vodou, aby to nehulákalo. Jak je to dnes, to nevím.)
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Jaká je tolerance teploty té kapaliny ?
ZdenekHQ píše:Možná ten zástupce ještě před měsícem prodával párky v rohlíku někde poblíž vlakovýho nádraží, a pak se "náhle rekvalifikoval".
Jaká je tolerance teploty té kapaliny ?
Tolerance teploty je normou předepsaná jako ± 2°C ale vzhledem k tomu že teplota se měří a reguluje pouze v zásobníku a ne v komoře simulátoru tak mi takový "parazitní příhřev" nevadí, naopak pokud bude aspoň trochu kompenzovat chladnutí séra v hadici tak bude jen dobře