přenosové trasy v začátcích televize

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

přenosové trasy v začátcích televize

#1 Příspěvek od mi-ro »

Vzpomínám na první TV přenosy ze Štikovské rokle, Ceny Prachovských skal i z Dymokur-motocyklových závodů. Už je to skoro 30 let, TV jela čb ale mě by zajímalo, jak fungovaly trasy do studia? jaké bylo zařízení? jaké tehdy používaly kmitočty? Družice nebyly, přenos jel pře "zrcátka" na kopcích. Je tady nějaký pamětník ze spojů?
..to bude jen ňákej odpůrek
Celeron

#2 Příspěvek od Celeron »

Jen 30? To by byl rok 1987. Nespletl ses?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Nj, vono to letí. Tak 50let.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Lukas-Peca »

Bylo to na mikrovlnách, první zařízení přenášela jen obraz, zvuk se přenášel po telefonní lince. Vypadalo to zhruba jako tehdejší televizní kamera, místo objektivu bylo ústí vlnovodu, nasadila se na to parabola a nasměrovalo se to.
PLV

#5 Příspěvek od PLV »

Od šedesátých let byly vybudované trasy na kopcích. Známé kulaté a hranaté věže. Zařízení bylo Maďarské (Orion) a později Japonské Neec. Napřed analogové, později digitální. Při přenosu z konkrétního místa přijel přenosový vůz radiokomunikací k nejbližší věži, tam přebíral signál od televize a předával ho na věž na kopci. Byly i jiné varianty :D
Netřep se mnou!
ok1hga

#6 Příspěvek od ok1hga »

Achab

#7 Příspěvek od Achab »

PLV píše:Od šedesátých let byly vybudované trasy na kopcích. Známé kulaté a hranaté věže...
Známý na této retranslaci sloužil. Když byly projevy státníků nebo jiné politicky významné vysílání a došlo k poruše, musel být údajně přenos obnoven do dvou minut. Jinak se to vyšetřovalo jestli nejde o sabotáž a technik šel na koberec, v horším případě na STB.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ono se bohužel chodilo na STB i v případě, že se nic nestalo - stačilo, když technik nebyl v KSČ a měl na údržbu nějakej významnější vysílač... :?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
ok1hga

#9 Příspěvek od ok1hga »

ZdenekHQ píše: stačilo, když technik nebyl v KSČ a měl na údržbu nějakej významnější vysílač... :?

a nemusel to být ani technik na vysílači,
na STB chodili pravidelně i telefoňáci,
co si mohli píchnout "boženu" přímo někde na ježka . . .
mi-ro

#10 Příspěvek od mi-ro »

Když už jsme odbočili k režimu a techniky související, můžu na vlastní kůži potvrdit účast a arogantní (jak jinak), naštěstí pouze preventivní výhružky fízla STB při obsluze audiotechniky na okrskovém kole spartakiády. Ale zpět. PLV byl hodně blízko, spojovou retranslačku mám za barákem a pamatuji při její tehdejší návštěvě, že na ochozu byly nějaké paraboly a krabičky (v khaki barvě?) a technik říkal, že to tam mají připravené na přenos autokrosu z Paky. Tady na věži už to píchli do stojanu, přesně jak píše PLV Maďarský elkový ORION, později NEC který tam je bez života dodnes. A trasy byly namířené pak už přímo na Kavky do režie. Ale jaký byly tehdy kmitočty na ty přenosy? Přece GHz běžně ještě neuměli. Takže to muselo jet na UHF?
serviceman

#11 Příspěvek od serviceman »

Slyšel jsi někdy o klystronu? (1937, po válce běžný) Proč myslíš, že tam byla parabola?
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

mi-ro píše:Tady na věži už to píchli do stojanu, přesně jak píše PLV Maďarský elkový ORION, později NEC který tam je bez života dodnes. A trasy byly namířené pak už přímo na Kavky do režie.

Hluchárna věž má Míro přímou viditelnost na Kavky? Namlátil jsem to do Výškopisu A Hluchárna, B Kavky a přímá ani náhodou. Vadí tam skoro 100 metrů výškových. Jinak zajímavý, na 3D mapách je Hluchárna zaretušovaná. :) To je to tak tajný? Ale na Gůglu je.
Přílohy
vyskopis_zakriveni.png
(5.11 KiB) Staženo 321 x
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Hill
Administrátor

#13 Příspěvek od Hill »

V roce 1949 uvedla Tesla Pardubice ve spolupráci s Čs rozhlasem a Vojenským technickým ústavem do provozu směrový spoj z pražského výstaviště na petřínský vysílač, jelo to na centimetrových vlnách, přesnější údaj nemám.
Nicméně jak pro spoje z přenosových vozů, tak pro páteřní retranslační trasy mezi studii i distribuci signálu na vysílače, se používaly frekvence v řádu GHz.
Konečně i MMDS spoje pro distribuci programů pro kabelovky na konci tisícíletí využívaly nosnou v oblasti 2,5 GHz, která byla k dispozici jako pozůstatek starších přenosových systémů.
mi-ro

#14 Příspěvek od mi-ro »

Ano, je to tajný :D. Tehdy byly všechny objekty radiokomunikací tajný. V dnešní době satelitů, dronů a jiných technologií něco vymazávat z mapy je trapný. A jestli to jelo přímo na Kavky nebo přes Petřín či Strahov, nevím, technik to kdysi tvrdil, to si pamatuji i po těch 40 letech. Fakt je, že Praha je v podstatě díra. 2,5Ghz se mi zdá dost vysoko na 70léta, ne? Ale je to možný.
Přílohy
PC261437upr.jpg
(137.73 KiB) Staženo 286 x
mi-ro

#15 Příspěvek od mi-ro »

Teď prohlížím ten výskopis, kde je převýšení cca 350m někde na 55km? to je divný. Když jedu směr Praha, GPS a navigace nikdy nešla nad naší NV tj 250m. A taky nezapomeň připčítat 60m věž a anténa na Kavkách taky nebude na zemi.
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“