Západka panelákových dveří

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ohryzek36

#16 Příspěvek od ohryzek36 »

Opravdu nikdo neví ty rozměry?
Michal22

#17 Příspěvek od Michal22 »

Ahoj, tak konečně jsem dorazil.
Ale má to dva problémy:
1. štítky mám ještě ty mírně oválné, se zakulacenými rohy.
2. nevzal jsem si šupleru

Ale snad mám ještě dobré oko- díra v bakelitu je 10mm, trn není čtvercový, jak jsem si původně vybavoval, ale obdelníkový. Rozměr (podle pravítka) je 5x2,5mm. Drážka je napříč toho delšího rozměru, šířka i hloubka asi 1mm.
Trn je proti bakelitovému štítku utopený asi o 4,5mm.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
EKKAR

#18 Příspěvek od EKKAR »

Michal22 dneska píše:...díra v bakelitu je 10mm, trn není čtvercový, jak jsem si původně vybavoval, ale obdelníkový. Rozměr (podle pravítka) je 5x2,5mm. Drážka je napříč toho delšího rozměru, šířka i hloubka asi 1mm.
Trn je proti bakelitovému štítku utopený asi o 4,5mm.
Přitom EKKAR už 2017-04-18, 07:41:16 píše:....Vlastní funkční část je ocelovej trn obdélníkovýho průřezu .... 2,5x5mm ....

Někdy si tady fakt připadám jak u blbejch...
Naposledy upravil(a) EKKAR dne 19 dub 2017, 20:29, celkem upraveno 1 x.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Michal22

#19 Příspěvek od Michal22 »

Tak moment, teď jsem si tvůj příspěvek přečetl ještě jednou- tobě jde o tu stranu, kde je ten mechanismus zakrytý špuntem (to co máš na fotce) nebo o tu stranu, ze které je páčka?
Jsem to schválně kuchnul, ten čtyřhran je napevno zasazený do té plastové páčky.
Jedna mobilovka:
Přílohy
Dvere.jpg
(194.51 KiB) Staženo 60 x
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Michal22

#20 Příspěvek od Michal22 »

Ekkare, ale jo, to ti nikdo nebere. Zase máš pravdu 8-)
Osobně jsem si toho ale v tvém příspěvku dřív nevšimnul.
EKKAR

#21 Příspěvek od EKKAR »

To na Michalově fotce je verze vyráběná někdy do polovičky 70. let, ve druhý polovině "sedmdesátek" TOKOZ zaved do výroby hranatější design všech verzí kování - jak dveřních, tak okenních. Mám takovej "neblahej" pocit, že dokonce i osový vzdálenosti děr pro kliky, zámky a upevňovací šroubky byly u obou verzí identický a odlišnost fakt byla jen v tom zakulaceným nebo rovným a kolmo hranatým tvaru. Tu zajišťovací kličku bylo možný ze zámku vytáhnout a po vyndání zátky z protějšího štítku jednoduše zastrčit i z druhý strany, tam žádná pravolevost nehrála roli. Ty dvě ocelový pérka, který ji vymezovaly při otáčení byly pokud se nemejlím v obou deskách.

Michale, to je tak, když někdo čte jen první slova příspěvků - znám to. A beru to jak to je.
Naposledy upravil(a) EKKAR dne 19 dub 2017, 20:36, celkem upraveno 1 x.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
ohryzek36

#22 Příspěvek od ohryzek36 »

Zajímavé, já si ten trn také vybavuju čtvercový, ale možná nakonec bude obdelníkový - takže nejspíš to bude tak, jak psal hned v úvodu EKKAR... Vypadá to, že nakonec budu mít možnost to v sobotu v klidu změřit, takže kdyžtak napíšu, jak jsem pochodil a co jsem vyrobil - takto by stačilo udělat do kulatiny cca 2,5mm silný zářez a tím odemykat (a hlavně zamykat) vše.
EKKAR

#23 Příspěvek od EKKAR »

Kulatina by se ti točila bez výraznejch "cvaknutí" v těch polohách. Fakt obdélník je lepší, protože tam je konstrukčně navrženej - a léta letoucí tam tak fungoval v desítkách tisíc dveří u bytovejch jader v panelákách po celý ČSSR.

Já si to pamatuju proto, že když byl malej můj mladší brácha, tak se několikrát zamknul v koupelně a pak lomcoval dveřma a řval jak hysterka, protože nešla zmáčknout klika a von strachy zapomněl, že má zacvaknutou pojistku - a já jako už tenkrát bastlící teenager vlastnící nejrůznější vercajky jsem musel vylítnout a zubařskýma kleštěma (který vlastním taky už hrozně let) jsem tou pojistkou zvenčí musel otočit a malýho hysterku celýho uřvanýho tak pustit na svobodu ...
Naposledy upravil(a) EKKAR dne 19 dub 2017, 20:43, celkem upraveno 1 x.
Michal22

#24 Příspěvek od Michal22 »

Pravá/levá je opravdu realizovatelná jen přehozením, má to ale jeden háček- na té fotce jde na trnu vidět zajišťovací podložka. A ta je proti posunutí jištěná rozklepnutím hran trnu.
Mě se ji teda podařilo převléct, ale dost ztuha.

Ohryzku, přesně jak říkáš, stačí kulatinu vybrousit "doplacata" a s tou to zajistit. Ale pro jistotu ji ještě nějak uchytit, aby při lomcování nevypadla, přípandě aby ti ji z druhé strany někdo neodtlačil :D
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“