433Mhz RF receiver

Raspberry, Arduino, Mini-PC a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
BigSandy

433Mhz RF receiver

#1 Příspěvek od BigSandy »

Zdravím.
Mate nějaké zkušeností s těmato moduly od čínských soudruh.
Koupil jsem na zkoušku tento.

Bude třeba tento nebo spíše tento kvalitnější?

Odkazy přesunuty do hypertextu kvůli zalamování řádků.
Hill
monterjirka

#2 Příspěvek od monterjirka »

Už z principu funkce je jasné, že superhet (superheterodyn) v kvalitě úplně jinde než primitivní superreakční přijímač.
BigSandy

#3 Příspěvek od BigSandy »

Tak který koupít?
robokop

#4 Příspěvek od robokop »

Já jsem koupil přijímač RXB6 a vysílač nějaký s tím SAW rezonátorem a dvouma tranzistorama.
K tomu přijímači mohu poskytnout několik poznatků: uvnitř je čip s popisem SYN500R, ale bude to spíš nějaký klon, protože ne všechny naměřené hodnoty odpovídají datasheetu a na pinu kde má být napětí odpovídající síle signálu je akorát digitální výstupní signál upravený derivačním článkem.
Digitální výstup je o dost pomalejší než uvádí prodejce a nestačí přenést ani 2kbaudy, já jsem nakonec použil cca 500baudu.
Na pinu CAGC je vyvedeno napěti řídící automatické zesílení, to je vyhlazeno kondenzátorem. Toto napětí se ustalovalo asi 100ms po začátku příjmu, tak jsem kondenzátor zmenšil na polovinu (na 470n).
Na dalším pinu CTH je obdobně vyvedeno komparační napětí digitálního demodulátoru. To je opět vyhlazeno kondenzátorem. Ten jsem zmenšil ze 470n na 100n pro rychlejší ustálení komparačního napětí.
Bez těchto úprav jsem musel posílat neúměrně dlouhou hlavičku, aby se nastavil přijímač. Teď mám hlavičku dlouhou 80ms a až potom jdou data. Pokud je hlavička kratší tak je přenos dost nespolehlivej.
termit256

#5 Příspěvek od termit256 »

Ja jsem pouzil tuhle demodesku http://cz.rs-online.com/web/p/vyvojove- ... f/7594855/

Te staci cca 8ms nez se "chytne", ale ty jednoduche cinske z ebay byly jeste rychlejsi. 80ms mi prijde docela dost.
robokop

#6 Příspěvek od robokop »

Mě to přijde taky dost, v podstatě mám preamble jen o málo kratší než samotná data. V datasheetu k tomu píšou akorát, že preamble být může, ale nemusí a také podle toho se mají zvolit ty kondenzátory. Ale o konkrétní délce tam nic není. U toho RXB6 z ebaye jsem se taky ze začátku chytal s hlavičkou 10ms dlouhou, ale spolehlivě to fungovalo tak do dvou metrů, ale na osmi metrech přes jednu zed' došel přibližně každý pátý paket. S dlouhou je spolehlivost téměř sto procent, pokud se mi do komunikace nepřiplete jiné zařízení.
termit256

#7 Příspěvek od termit256 »

Ja tu demodesku zkousel jen po byte, vzdalenost odhadem tak do 30m a zadny problem. Predelaval jsem ovladac klimatizace z IR na radio takze signal byl dany. Jede to rychlosti kolem 1.5kb/s, respektive polovicni protoze se pouziva kodovani sirkou pulzu. Provozuji to na 315MHz kvuli volnejsimu pasmu :-) Do te desky jsem zapajel SAW filtr (je tam na nej misto) ale vyrazne zlepseni jsem nezaznamenal.
robokop

#8 Příspěvek od robokop »

Taky se asi poohlédnu po něčem lepším mimo ebay pokud tohle bude mít malý dosah. Zatím jsem víc jak těch 8m nezkoušel. Sice to uz nebude za 2$ i s vysílačem, ale fungovat by to mohlo lépe. Ten demo board vypadá hezky, akorát už není dostupný.
termit256

#9 Příspěvek od termit256 »

Ja jsem to bral tusim primo od vyrobce tech obvodu, nebo od mouseru zkusim to najit v poste. Od RS nic nenakupuju, byl to jen link ktery vyhodil google.
Dr_Zaius

#10 Příspěvek od Dr_Zaius »

Koupil jsem oba typy a superhet je mnohem spolehlivejsi (poustim to v dost zarusenem prostredi)
Odpovědět

Zpět na „Miniaturní počítače (Arduino, Raspberry a další)“