Victronix > Příliš málo informací. Hustota, napětí, co se ten měsíc dělo, v jakém byly stavu když jsi začal. Navíc nic nepíšeš o diodě.. Ale v tomto věku už bývají rozsypané. To by se o ně musel někdo fakt dobře starat. Když koukneš do nalévacího otvoru, co vidíš? Podívej se na kladný můstek. Jestli se zvedá, pak to asi nemá smysl.
Ekkar > Nespletl jsem se ani o vteřinu. Připomínáš mi jednoho mého bratrance. Napíšu mu A, on si domyslí B, C, D a pak mi pošle dlouhatánský email, ve kterém mě pracně přesvědčuje o tom, že B, C a D není pravda. Copak já něco takového tvrdím?
V roce 1999 jsem si koupil Š100, ve které byla taková baterka jaká jsem napsal. Klasická startovací, do osobního auta, žádná trakční, ani nic jiného. Když se otočilo klíčkem, zamžouraly kontrolky. Jestli to aspoň trošku pootočilo motorem si nepamatuju. Auto nechytlo ani po roztlačení, musel jsem se nechat roztáhnout, teprve pak to chytlo. Doma jsem ji nabil, ale bylo to špatné, druhý den už jsem nenatočil. Baterka prostě KO. Nebylo co zkazit, obrátil jsem ji dnem vzhůru, vylil elektrolyt, nalil destilku a týden nebo dva desulfoval. Podrobnosti už nevím, ale už jen s tou destilkou vypadala slibně. Vylil, nalil elektrolyt, a ještě skoro rok s ní bez problémů jezdil. Vydržela by určitě déle, ale jeden borec mi nechal klíčky v zapalování a do mrtě se vybila. Pak už bylo vidět že se trápí, točí z posledních sil, to už nemělo smysl dál protahovat. Koupil jsem si novou. Tu starou když jsem rozebral, kladné desky se úplně rozsypaly. Nezůstaly ani mřížky. Ty byly popraskané celou dobu co jsem s ní jezdil, bylo to vidět přes nalévací otvory. Takže i taková baterka ještě může startovat. Je už to ale samozřejmě risk, kdykoli může kleknout. Dnes už by mě taková baterka nebavila. Tehdy jo. Moc! Musím ale dodat, že s autem jsem nejezdil denně, v průměru asi tak dvakrát do týdne, zpočátku i méně. A ještě jedna věc stojí za zmínku. Neměla ještě kapsové separátory, kladné elektrody se už drolily, a přesto vydržela dvě převrácení a vylití elektrolytu a posléze i destilky. Žádný zkrat elektrod se nekonal. Takže s dnešními separátory vůbec není důvod k obavám.
Ano, v té době už to byly staré baterky, ale mezi lidmi prostě ještě byly. Ne dlouho před tím, max asi tak tři roky, jsem měl ještě asi dvě takové baterky "na hraní". Na tu druhou si moc nevzpomínám, možná u mě jen ležela, ale s tou první jsem si užil, a ona se mnou taky, protože jsem toho o Pb aku moc nevěděl, a podle toho to taky vypadalo

Ale když vypadla elektřina, celý panelák byl po tmě a potichu, a já si svítil a vyhrával, byl to pocit k nezaplacení!
Jo, a nehoním si triko, psal jsi něco o hypotéze, tak jsem se musel víc představit.