50W páječka typ 232

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sinclair

50W páječka typ 232

#1 Příspěvek od sinclair »

Neví náhodou P.T. návštěvnictvo, jakou má mít tato 50W páječka originální síťovou šňůru? Hrot je jasný, šestka měděná kulatina.
A kabel guma, plast, textilní opředení, druh vidlice /Flexo?/, dvě žíly či tři?
Objevil jsem ji ve věcech po bratranci. Vypadá to, že je zcela nejetá, zřejmě poskládaná z jednotlivě nakoupených ND /ano, to dřív běžně šlo!/ a chybí ještě gumová vývodka, kterou u 100W typu mám. Odpor okolo 900 ohmů.
Ten stahovací kroužek z 2mm drátu je udělaný asi ze špice z kola - ale pruží a drží pevně.
Hádal bych, že kabel k této lehoučké 50W krásce nebude stejný, neohebný gumoklacek Flexo CGSG 3x0,75, jako u toho 100W typu, kde jej nemůžu vystát.
Máte někdo tuto páječku s původním síťovým kabelem a vývodkou?
Pokud by Vás to neobtěžovalo, poprosil bych o fotku.
Díky!
Přílohy
kraska_50W.jpg
(284.19 KiB) Staženo 270 x
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Gumová černá Flexo 3 žíly. Měl ji táta v dílně. Fotku už bohužel nepořídím - dílna zanikla po jeho smrti před 20 lety ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
varikap

#3 Příspěvek od varikap »

Mám podobnou, teď už spíš jen uskladněnou 220V 30W stejného výrobce, tvarem je "pero" - hrot je v ose.
Co si pamatuji, tak původní kabel byl černý gumový (flexo, 3 žíly, s pevně nalisovanou zástrčkou) a asi se používal ve výrobě jednotně na všechny typy, pokud proudově vyhovoval. Z původního balení na něm zůstaly paměťové ohyby, které se ani časem nevyrovnaly a byl také poměrně tuhý, tak byl později vyměněn za "žehličkový", který je mnohem poddajnější ale bohužel s choulostivým světlým opletením.
Přílohy
IMG_2416.JPG
Páječka, TYP 216, svorky jsou zřejmě ze staré "bakelitové čokolády"
(50.2 KiB) Staženo 263 x
dobrman

#4 Příspěvek od dobrman »

třeba tady ji mají dokonce na prodej
http://www.nastrojenaradi.cz/pajka-50w-typ-232-fax

Obrázek
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Kdyby někdo chtěl, válí se mi tu asi čtvrt století na tuhle páječku 3 kousky nepoužitých tělísek 75W. Hroty nejsou problém, 7mm Cu hromák to jistí. :)
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
mtajovsky

#6 Příspěvek od mtajovsky »

Tu pořád používám, ale s těmito hroty (po převrtání na 7 mm).

U Drbala jsem taky sehnal v této velikosti tělíska 24V/50W.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od forbidden »

K čemu takový kopyta kdo používáte?
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Rodicia nieco take maju v skrini (teraz neviem, ci 50W alebo 75W). Parkrat som s tym spajkoval, ked som nemal nic lepsie. Je to fakt kopyto, ale aspon to drzi rozumnu teplotu. Nie ako trafospajkovacka z Lidlu, kde je slucka bud studena a nespajkuje alebo je oranzovo-cervena a prepaluje vsetko v okoli dvoch metrov :lol: Nehovoriac o tom, ze odpudzuje cin...
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

forbidden píše:K čemu takový kopyta kdo používáte?
Na velký plochy spojů, když se třeba pájí/odpájí plechový kryty vf zařízení a podobný věci s vysokou tepelnou setrvačností a kapacitou, u kterejch se s trafopájkou moc nechytáš a s mikropájkou jseš vysloveně směšnej. Právě tím, jak jsou velký, tak i při relativně malým příkonu mají dost tepelný kapacity na roztavení takovejch objemnejch spojů ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Já s tím pájim do bloků Nixx a nebo LiIon tužky. Ničím jiným, co nemá pořádnou "tepelnou kapacitu" to bez poškození batérek nejde. No a potom různý plechový a plošákový VF krabičky a pod.
Jirka

forbidden
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od forbidden »

Já dřív používal běžnou Diametralku se Solomon perem a šlo mi víceméně všechno. Zjistil jsem, že daleko víc záleží na ploše, která přenáší teplo z hrotu do materiálu, takže přidat cín, kterej se nataví a pak už to jde lehce. Takový ty malý cínovaný krabičky úplně bez problémů, stejně jako krabičky z cuprextitu.
Teď mám malý lehký pero, kam vrazím tento hrot, když potřebuju kopyto a jde mi taky všechno.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Přemejšlím, z čeho udělat ty původní bakelitový rukověti. Nabízí se ji vytisknout z ABS na 3D tiskárně. ABS drží dlouhodobě tvar tak do 130 st. Budu muset zkusit změřit na kolik se ta roura s přívodem tělíska ohřeje. Pak by ještě zbývalo vykrouhání z drahýho teflonu a nebo levnýho tvrdýho dřeva ale to je kvůli půlení rukověti trochu pakárna...
Edit: po 45 minutách má 100W u rukověti ustálených 71 st, takže to jdu namalovat a vytisknout. :wink:
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“