Sháním anténu na 433MHz

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
_luky_

Sháním anténu na 433MHz

#1 Příspěvek od _luky_ »

Prosím o radu, kde koupit prutovou anténu na pásmo 433MHz. Případně nějakou vhodnou prutovou anténu, co půjde zkrátit na správnou délku.
Asi nějakou CB anténu?

Buď pendrek přímo s konektorem BNC nebo prut s držákem do díry v kapotáži a metr kabelu zakončený BNC konektorem.

Ideálně něco, co půjde koupit v Praze.

Předem díky za rady.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jjilek »

jirkati

#4 Příspěvek od jirkati »

Pro amatérské pásmo 430 MHz se vyplatí koupit nějakou magnetku a umístit ji na střechu vozidla. Tam bude mít asi tu největší účinnost a dá se snadno sundat. Jen bacha na současné předpisy - nesmí tě jako řidiče nikdo chytit s mikrofonem v ruce. Policie to hodnotí stejně jako telefonování za jízdy.
_luky_

#5 Příspěvek od _luky_ »

Je to pro dálkové ovládání svahové sekačky. A ta sekačka má kapotáž ze sklolaminátu (tj. magnet nelze). Vykuchal jsem původní ovládání a vestavěl dovnitř Arduino Mega+RFM12B. V šuplíku už je připraveno RFM69 s vyšším výkonem...

Teď to jezdí na 16cm drátu co visí dolů, ale dosah nic moc a navíc z jedné strany stíní kus železa. Takže je potřeba něco pružnýho, kvůli odolnosti. Jinak přijímač má šikovně BNC konektor zeshora, takže by stačil nějaký pendrek z ručky. A druhá možnost je pak metrovej kabel a prut v díře v kapotáži (to bylo původní řešení výrobce).
Něco takového: https://www.409shop.com/409shop_product.php?id=109477

Nejblíž mojí představě je tohle: http://elix.cz/produkt/mr-77b-magneticka-bnc-antena-144430mhz-delka-50cm/, ale má to magnet..
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

A co ti brání na ten laminátovej šábesdekl nahoru za rohy pomocí 4ks šroubků M5 - M6 s matičkama a příslušnýma podložkama našroubovat kus ocelovýho plechu tl.2-3mm velikosti 20x20cm až 30x30cm a na něj tu magnetku "přicvaknout" ????
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
monterjirka

#7 Příspěvek od monterjirka »

na DXZONE se najde spousta nápadů pro inspiraci...

http://www.dxzone.com/catalog/Antennas/70cm/
_luky_

#8 Příspěvek od _luky_ »

Tak nakonec jsem vytěžil ještě kolegu radioamatéra a dospěli jsme k tomu, že to, co bych si představoval v ČR není. Tak leda koupit přímo v Číně.

Nicméně mě to donutilo důkladněji prozkoumat původní utrženou anténu. Utržený konektor půjde opravit a znovu nalisovat. A antenní drát utržený z patky půjde nějak nahradit. Teď jsem na zbylých 5mm nasadil dutinku z čokolády a vložil drát z výpletu kola. Lepší řešení bude asi ten kousek ulomeného drátu odvrtat, udělat z boku díru se závitem na červík a tak bude drát vyměnitelný. Ještě tomu udělám protiváhu z pásku plechu.

Dokonce se tu u nás v práci najde i analyzátor asi do 2GHz, tak to zkusíme i naladit.

Té magnetické anténě jsem se chtěl vyhnout protože jsem se bál, že by to mělo tendenci odjíždět pryč. Přeci jen to jezdí po nerovném terénu a bez odpružení.
_luky_

#9 Příspěvek od _luky_ »

Konektor zalisován, anténa přežila sekání dětského tábora. Obsluha si pochvalovala, že dosah se zlepšil až zbytečně moc. Tábor šel posekat z jednoho místa :-)
Tak díky za konzultaci. Někdy člověk vyzkouší všechny možnosti, aby se nakonec vrátil k té první.

Dokonce nedošlo ani na naladění, protože v kanceláři by to bylo asi stejně k ničemu a tahat tu kisnu v ceně rodinného domu někam pryč se mi upřímně nechce. Ladění "metrem" na správnou vypočtenou délku docela stačilo.
Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“