Zlepšení příjmu DCF-77 budíku.

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hydrawerk

#31 Příspěvek od Hydrawerk »

Pořídil jsem pár fotek Casio DQD-70B. https://picasaweb.google.com/1062642188 ... 902682993#
https://www.flickr.com/photos/korytnack ... 8205985924

Jaký je odběr proudu?

_______Casio DQD-70B______
normální provoz 8µA
zapnuté podsvícení 17mA
probíhá hledání signálu 35µA
při napájení dvěma AA články

_______JVD RB300_________
normální provoz 4µA
zapnuté podsvícení 38mA
probíhá hledání signálu 500µA
při napájení jedním AA článkem

Takže v Casio DQD-70B je skutečně nějaký lepší DCF modul.
Naposledy upravil(a) Hydrawerk dne 04 črc 2018, 13:59, celkem upraveno 1 x.
Hydrawerk

#32 Příspěvek od Hydrawerk »

pavoucisit

#33 Příspěvek od pavoucisit »

Zlepšení příjmu podle návodu ostravských radioamatérů. Jedná se o paralelní LC obvod naladěný na DCF frekvenci, který je jenom přiložen k budíku. Cívka je namotána na cca 15 cm dlouhé feritce, kondenzátor je pevný a frekvence se doladí počtem závitů cívky. Přiložením vzniká vazba a signál je tím posílen. Odzkoušeno v paneláku. Vypočteno podle Thomsonova vztahu a změřeno LC metrem. Neměl jsem možnost měřit rezonanci obvodu. Feritka je umístěná v lékovce od šumivých vitamínů.
Hydrawerk

#34 Příspěvek od Hydrawerk »

Koupil jsem babičce Stolní DCF hodiny Eurochron EFW 750.
http://www.conrad.cz/stolni-dcf-hodiny- ... 0.k1301798
Jako Stolní DCF hodiny je to pěkné. Někam to postavíte a dál na to nešáhnete. Ale nedoporučuju používat budík, protože tlačítka jsou zezadu. To je dost blbé, pokud chcete budík často nastavovat.
Jaký je odběr proudu?

normální provoz 30µA
zapnuté podsvícení 16mA
probíhá hledání signálu 222µA
při napájení dvěma AA články
Přílohy
Eurochron EFW750 pic01.jpg
(232.17 KiB) Staženo 283 x
Eurochron EFW750 pic05.jpg
(260.67 KiB) Staženo 302 x
Eurochron EFW750 pic03.jpg
(251.22 KiB) Staženo 273 x
Eurochron EFW750 pic02.jpg
(211.88 KiB) Staženo 327 x
Eurochron EFW750 pic04.jpg
(231.55 KiB) Staženo 315 x
Celeron

#35 Příspěvek od Celeron »

Jestli někdo chcete opravdu kvalitní DCF přijímací moduly tak doporučuju stránky VA-elektronik.cz
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Nagant

#36 Příspěvek od Nagant »

Celeron

#37 Příspěvek od Celeron »

Jo. Znám se s ním už asi 35 let. :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
jmart

#38 Příspěvek od jmart »

pavoucisit píše:Zlepšení příjmu podle návodu ostravských radioamatérů. Jedná se o paralelní LC obvod naladěný na DCF frekvenci, který je jenom přiložen k budíku. Cívka je namotána na cca 15 cm dlouhé feritce, kondenzátor je pevný a frekvence se doladí počtem závitů cívky. Přiložením vzniká vazba a signál je tím posílen. Odzkoušeno v paneláku. Vypočteno podle Thomsonova vztahu a změřeno LC metrem. Neměl jsem možnost měřit rezonanci obvodu. Feritka je umístěná v lékovce od šumivých vitamínů.

Ahoj,

mám taktéž problém s příjmem DCF77 signálu u několika hodin. Bydlím v paneláku, v nejnižším patře, mám kolem sebe spoustu rušící elektroniky a kovové žaluzie. Feritové antény míří svou podélnou osou přímo na Frankfurt, což je taky špatné.

Někdy se hodiny chytnou, ale většinou ne. V jednom pokoji fungují lépe, v dalším vůbec. Nejhorší je, když se čas sice synchronizuje, ale špatně, což nejspíš nastane příjmem dvou bitů chybně a paritní bit to nezachrání. Takže když jdou hodiny špatně o 1,2,4,8 ... minut či hodin, je to nejspíš tím.

Pročetl jsem snad všechna fóra na tomto serveru, ale reaguju na toto vlákno. Zde jsou totiž dvě důležité rady:
1) lépe naladit anténu: To můžu udělat snadno, modul DCF77 je dobře přístupný
2) použít externí anténu, která bezkontaktně zlepší příjem - to by bylo super.

Hodlám tedy udělat anténní LC obvod, ale nikdy jsem to nedělal a prosím o radu. Feritovou tyčinku jsem koupil hned: 200x10 mm (tu největší), ale neznám žádné podrobnosti o materiálu (za 50 Kč jsem ji unáhleně objednal).

Pak koupím kondenzátor a drát na namotání. Ale tam je moc kombinací. Co vlastně chci? Největší kvalitu obvodu? Takže tlustý drát? Nebo jeho odpor nehraje roli ve srovnání s ostatními ztrátami? Jaké dielektrikum by měl mít ten kondenzátor? Mám koupit ten největší NP0 a podle toho zvolit počet závitů? A kam vlastně motat? Po celé délce? Doprostřed? Závity přes sebe nebo ne?

Omlouvám se, dělám to poprvé.
serviceman

#39 Příspěvek od serviceman »

Motat vf licnou - záleží spíš na tom co seženeš, rozhodně nikoliv drátem. Kondenzátor styroflexový. Bez měření se asi neobejdeš.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
breta1

#40 Příspěvek od breta1 »

Základní info najdeš zde hned na začátku.
http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/prij_ant.htm
termit256

#41 Příspěvek od termit256 »

Ja taky zkousel kde co, ale nejlepsich vysledku jsem dosahl pouhym natocenim feritky spravnym smerem
mi-ro

#42 Příspěvek od mi-ro »

Souhlas s termitem, směrování je základ. Jinak pokud se trefíš osou feritky přesně na vysílač, příjem prostě nebude. Ani nemůže být. Osmičková charka se očůrat nedá.
..to bude jen ňákej odpůrek
hafca

#43 Příspěvek od hafca »

Já při laborování našel dvě zapojení na zlepšení signálu. Vyzkoušené to ale nemám, nakonec se problém vyřešil jiným modulem. Třeba by tady některé pomohlo. Je to stažené z hlubin internetu a víc o tom nevím.
Přílohy
dcf77_active_antenna.jpg
(29.91 KiB) Staženo 337 x
dcf77-preamplifier-circuit-diagram.GIF
(12.36 KiB) Staženo 343 x
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
jmart

#44 Příspěvek od jmart »

serviceman píše:Motat vf licnou - záleží spíš na tom co seženeš, rozhodně nikoliv drátem. Kondenzátor styroflexový. Bez měření se asi neobejdeš.

Díky všem za rady. Jak postupně zjišťuji další informace, otázek spíš přibývá. Zkusím shrnout, jak jsem celou věc pochopil a kdyžtak mě, prosím, opravte. Samozřejmě zkusím nejprve zorientovat stávající anténu, ale rád bych zkusil vyrobit vlastní, když už jsem se do toho pustil. Prioritou je co největší kvalita obvodu, a tudíž:

1) Kvalita kondenzátoru bývá natolik dobrá (třeba Q=1000), že bude rozumné se soustředit na cívku, která je nejslabším článkem

2) Kvalita cívky je ωL/R, přičemž L roste s druhou mocninou počtu závitů, zatímco R pouze s první. Takže čím víc závitů, tím líp.

3) Závity by se neměly překrývat (to jsem moc nepochopil proč), ale přesto se to často dělává. Cívka by měla mít jen jednu vrstvu?

4) Litzna je lepší než drát, protože skin efekt se tolik neprojeví. Jenže licna je drahá. A při této frekvenci je hloubka vniku do mědi 0,23 mm, takže za dané peníze vychází nižší odpor při použití drátu. Objednal jsem 6 metrů lakovaného drátu o průměru 0.8 mm. Opět rozhodly peníze (72 Kč)

Taky mi vrtá hlavou, proč se cívka obvykle nemotá po celé délce tyčky. A jestli mám motat drát natěsno anebo nechávat mezery. Mezizávitová kapacita cívky údajně na stoupání závitů skoro nezávisí - je to pravda?
Artaban001

#45 Příspěvek od Artaban001 »

Podle mě to moc rešíš. Ta cívka se dá po tyčce posunovat, tím to naladíš na nejlepší příjem, protože kondenzátor je napevno. Pak to zapatleš lepidlem. Na tom modulu jsou nějaký měřící místa, kde můžeš nejspíš osciloskopem zjistit stav signálu ještě před tvarovacím obvodem. nejspíš bys musel obětovat pár těch modulů, nebo si postavit vlastní, aby ses na nich něco naučil. Pokud je ten modul tupej, nic s tím nenaděláš. Pokud je řešený jako externí blok, není problém jej přehodit za jiný.. Jinak by ještě stálo za pokus vyjmout ten modul, dát jej do externí krabičky a z elektronikou jej propojit káblíkem vhodné délky (Stíněný 3-žilový káblík by měl stačit). přijímač by jsi dal do míst kde máš signál DCF a meteostanici kamkoliv jinde.
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“