utažení kontaktů

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pletiplot

utažení kontaktů

#1 Příspěvek od pletiplot »

Ahoj,
mám teoretické znalosti o elektřině, vím, co je napětí, proud, že je nulák modrý a fáze černá, hnědá nebo šedá, praktické znalosti mám ale minimální.
V bojleru jsem vyměnil kabel (potřeboval jsem delší), je v něm normální svorkovnice se šroubkama. Koupil jsem kabel s volnými konci ukončenými nějakými stočenými snad měděnými plíšky (standardní konec, neumím to popsat). Vím, co kam patří, ale nevím jak velkou silou to mám dotahovat. Momentový klíč nemám. Utáhl jsem to co to šlo (rukou obyčejným šroubovákem). Vím, že málo dotáhnout je problém, mohlo by to jiskřit, dotáhnout moc může nějak vadit?
M.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Rukou to obvykle stačí. Na nějaký momenťáky se hraje až u vysokejch výkonů, kde třeba napájecíma šínama na rozvodně tečou tisíce ampér při napětí v řádech kilovoltů a vyšším...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
pletiplot

#3 Příspěvek od pletiplot »

OK, díky, nemůžu to nějak "přehnat"? Že by se ten konec toho drátu nějak rozdrtil nebo tak něco. Je to bojler 1500W, poteče tam 7A, není to žádná svářečka, ale už jsem viděl vyhořelou zásuvku a nerad bych to tam viděl.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Vyhořelá zásuvka je nejčastějc tam, kde je přívod z hnilíku a není kontrolovanej a pravidelně dotahovanej, nebo tam, kde se vyžvejkají ty svěrný části zdířek třeba nadměrným odběrem a následným vyhřátím. Jeden z takovejch případů jsem před pár lety měl i sám u sebe doma v koupelně - zásuvka pro pračku. Tak dlouho do ní manželka zastrkovala zástrčku jen tak halabala napůl jo a napůl ne, až se z ní začoudilo a já měnil krom zásuvky i komplet dráty až k jističům ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Achab

#5 Příspěvek od Achab »

pletiplot píše:...kabel s volnými konci ukončenými nějakými stočenými snad měděnými plíšky...
Není to náhodou flexošňůra do zásuvky s nalisovanými dutinkami? Bojler by měl mít spíš pevný přívod, v případě dvojsazby blokovaný v době VT.
To dotažení trefíš citem - vodič musí držet pevně, šroub utáhnout pokud jde přiměřenou silou aby nedošlo ke stržení závitu nebo poškození svorky. Ale viděl jsem i svorky s mimotolerantními závity které se strhly hned za mezí přiměřeného utažení takže radši opatrně...
Naposledy upravil(a) Achab dne 16 kvě 2017, 21:53, celkem upraveno 1 x.
FERYACT

#6 Příspěvek od FERYACT »

Jak utahovat ti kolegové popsali.Zkontrolovals zdali jsou svorky kovově čisté.Zkorodovaná svorka může při 7A způsobit potíže.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“