Dekodér morse

Raspberry, Arduino, Mini-PC a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Dekodér morse

#1 Příspěvek od Celeron »

U modelářský telemetrie Jeti se alarmový hlášky z letový části hlásí pilotovi jedním písmenem morse. Běžný provozní údaje jsou na displeji telemetrie, ale průběžně se na ně koukat nedá. Alarm pro senzory se dá uživatelsky nadefinovat v rozsahu písmena A až Z. NF "nosná" morse pro piezo pípač se dá zvolit z několika nabídnutých kmitočtů. Problém je, že pípač je dost slabej, takže při okolním ruchu není slyšet a navíc kdo si má pamatovat, který písmeno je kterej alarm.
Napadlo mě procíkem dekódovat morse znaky a generovat z písmene adresy uložení jednotlivých hlášek v švábovým hlasovým modulu, co se kdysi dávaly třeba do Jablotronů. Možná už je i něco lepšího. Ale třeba Arduiňácká ISD1820 na to vhodná není. Našel jsem pár švábů od Kowatecu ale ty mají jen 4 nebo 8 hlášek a ještě blbě, co hláška, to tlačítko, já bych potřeboval cca 16.
Není už dekodér morse napsanej v knihovnách Arduina? Nebo neviděl jste někdo, někde, jinej podobnej Open source projekt aby se dal případně upravit?
Díky
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Cowley

#2 Příspěvek od Cowley »

Ahoj. Zkus propojit arduino morse decoder a DFPlayer.
Vse najdes na Googlu nebo i jinde na netu.
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

http://www.skovholm.com/decoder11.ino
Tohle vypadá dobře a půjde z toho vykuchat detekce s Goertzel Algorithmem.

Ale ten DFPlayer mě připadá jak kanón na vrabce. Já myslel na max. 16 hlášek v dýlce do 5 sekund. Jak jsem již psal, v 90-tých letech byl šváb, kde se dalo uložit do jeho paměti 16 nebo 32 krátkých hlášek, třeba vyslovení čísla pro telefony. Mělo to myslím A0-A3 (A4) na hex adresaci počátku hlášky. To by na můj účel úplně stačilo. Ale toho švába nemůžu na netu nalýzt. Zkusím se kouknout do Amára z tý doby, matně vzpomínám, že to tam bylo popsaný v rubrice Jablotron představuje.
Dík za tip.
Jirka

Cowley

#4 Příspěvek od Cowley »

Byl to VM-888 (starsi byl VM-666). Dal se adresovat po 0.125s krocich.
Ten mel ale dohromady 20 sekund.
Delal se z nej audioteplomer.
Byla to vlastne ISD-1420 ulozena na cipu.

Jablotron je pouzival v komunikatorech TD100, TD101 a TD110.
A ty starsi jeste v SA116/SA117.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Našel jsem, že novější byla VM999. A že to jsou zakázkový moduly pro Jablotron. Vyhledávání na stránkách Jablotronu nenašlo ani jeden. :( Zkusím tam zítra zavolat ale spíš to vidím bledě...
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Miniaturní počítače (Arduino, Raspberry a další)“