Nosnost sádrokartonu

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#31 Příspěvek od Celeron »

Nejslabší Ytong je 5 cm. Někde jsem viděl video jak do vodorovnejch spár škrábali drážky a dávali tam při lepení další vrstvy drát do betonu. 10 cm Ytong šel provalit, tohle se ani nehnulo. Jak je vlastně ten papundekl starýho jádra tlustej?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#32 Příspěvek od EKKAR »

Jestli myslíš komančérský jádro umakart-polystyrén-umakart, tak tam je laťková kostra po obvodě s lajsnama asi 30x35mm z nějaký jehličnatý měkkoty, veeelice řídce ukotvená příčkama - na metr a půl šířky připadá jedna příčná spíra. A desky polystyrenu mají taky 30mm - po stranách je to halabala olípnutý klasika 1,5mm umacartem s melaminovou vrstvou ... A obvod celejch stěn je olemovanej ocelovým jeklem asi 1mm nebo možná 1,5mm silným - za ten se to v rozích "sbouchávalo" dohromady. Strop je laminátová vanička kvůli zachycení případnýho průsaku z patra nad tím - a stěny jsou proti stropu vzepřený tuším M12 šroubama z tyček cca 25cm dlouhejch ... Jen ta stěna směrem ke kuchyni má víc výztuh, protože na ní visí vana - ani linka kolikrát ne, někdy visí na stojanovejch konzolách, ale někdy je vrchní část zavěšená na jádro.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
radioelectrum

#33 Příspěvek od radioelectrum »

Ytong má tu vlastnost že se do něj nedá dát hmoždinka na větší zatížení, i chemická kotva se celá vytrhne s kusem materiálu.
p32

#34 Příspěvek od p32 »

Co to je větší zatížení? Proč by se tam nedala dát ta "hmoždinka pro větší zatížení"? Stačí přece předvrtat, hmoždinku určenou pro větší zatížení tam narazit kladívkem a je to. Mě tak drží bez problémů 3 metry skříněk na zdi.
Možná jsi to ale myslel jinak a já to blbě pochopil.
Chemická kotva se na Ytongy nepoužívá, pouze na tvrdé a pevné materiály. Na omítce ti taky nebude držet. :wink:
radioelectrum

#35 Příspěvek od radioelectrum »

Nejsem stavebník, ale jeden známý mi říkal že kdosi do ytongu dal chemickou kotvu a dali na to něco těžkého a celé se to vytrhlo jako takový chuchvalec, tou chemickou kotvou prosáklá směs té kotvy a ytongu.
Já bych chtěl udělat police na štít, ale ten je z ytongu, tak nevím jestli si budu moci dovolit tam dát police na která dám rádia co váží poměrně hodně. prý existují do ytongu hmoždinky co jsou jako šroub, (zašroubují se do něj a do nich se dá šroub) ale netuším jakou mají asi nosnost.
dudo02

#36 Příspěvek od dudo02 »

Obklady sa na sadrokartón bežne lepia.
Pevnosti dvoch vertikálnych spojených stien by som sa nejako extra nebál.
Bežne sa sadrokartón lepí na umakart a následne obloží obkladačkami.
Stribrnak

#37 Příspěvek od Stribrnak »

Co tohle?

http://www.packwall.cz/

Stribrnak
Celeron

#38 Příspěvek od Celeron »

S těmahle čtyřma šroubovacíma hmoždinkama průměru kolem 25 mm a v nich dlouhý vruty 12 mm mě drží na itongový zdi anténí stožár dlouhej 3 metry a na něm byly: anténa VKV, na oboustraným ráhnu K6 a 22 a offsetka 110 cm. Vydrželo to Kirilla, kdy kolem lítaly střechy a ještě pár menších fukeří, co tu byly od roku 2000.
Jirka

pocitujlasku

#39 Příspěvek od pocitujlasku »

Ja sa stale cudujem, ako na tom umakarte mohli drzat tie kuchynske skrinky, ktore prazdne uz mali peknych par kil. a ked sa to nalozilo riadom...
No vidis, a tak si sa bal
rnbw

#40 Příspěvek od rnbw »

Umakart samotny neudrzi nic. Je namontovany na kovovej konstrukcii, takze ta kuchynska linka asi tiez.
dred

#41 Příspěvek od dred »

rnbw píše:Umakart samotny neudrzi nic. Je namontovany na kovovej konstrukcii, takze ta kuchynska linka asi tiez.

Niekoľko umakartových jadier som prerobil a ani jedno nebolo v kovovej konštrukcii. Len naspodu bol vinkel prichytený o podlahu. Jednotlivé umakartové panely boli po krajoch a v strede vystužené smrekovými hranolčekmi. Železnou konštrukciou boli vystužené jadrá,ktoré sa dávali do účkových výklenkov medzi betonové panely a obložené boli len z vnútornej strany. Steny jadra priamo nesusedili s kuchynou. Na obklad boli použité nejaké lepené dosky...volali to duplex. A boli oveľa pevnejšie ako umakart s polystyrénom vnútri.
V prvých jadrách boli ešte aj nejaké papieráky,kde bola výpln vlnitým papierom. Tam boli skrinky zavesené na všelijakých vinklových konzolách.....
Umakart s polystyrénom má náhodou celkom dobrú pevnosť. Skrinky boli zaskrutkované v takých húževnatých plastových "štuploch" čo mali z druhe strany "podložku" asi 4cm priemer. Boli durch cez ... vkladali sa z kúpeľne.
Pri prerábke na porobetonové tvárnice (Ytong, Ypor,Porfix) som spravil obklad tak,aby sa skrinky dali položiť na jeho hornú hranu,aby váha skriniek pôsobila na obklad. Vrch potom skrutky držia len proti odklopeniu skrinky od steny a to už tvárnica v pohode udrží....
rnbw

#42 Příspěvek od rnbw »

Aha, my sme mali to novsie jadro s kovovou konstrukciou - len kupelnu a zachod medzi panelmi. Kuchyna mala "normalne" panelove steny. Teda az na stenu k balkonu - ta bola z dreva a v zime (s radiatorom naplno a elektrickym ohrievacom) bolo v kuchyni 15 stupnov...
xsc

#43 Příspěvek od xsc »

Ono je těch jader víc typů. V našem paneláku (1963) jsou ještě ty původní, kde je základ tvořen z dřevotřískových desek bez polystyrénu obložených umakartem a ocel to má jen na hranách. Když na to někdo pověsí linku (původně na vinglech), tak se to trochu prohne, ale unese jí to. Jsou i jádra použitá v cihlových barácích z přelomu 50.-60. let.
Celeron

#44 Příspěvek od Celeron »

Koukám, co je tu znalců panelákových jader. Už jen čekám, kdy se tady rozjede diskuze na téma bytový jádro a faraóni v něm. :lol: Kámoš z paneláku mě s tím vždy velice bavil, ovšem jen do chvíle, když se v našem baráku nějaký mrchy křídlatý prokousali skrz podlahu a vyrojili se. To byl pak boj, na záclonách jich bylo černo. :roll:
Jirka

rnbw

#45 Příspěvek od rnbw »

My sme tam mali aj mysi (na 7. poschodi)...
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“