Spotřeba
Moderátor: Moderátoři
Ten common rail-TDI je bezva - i když někteří tady nadávají do dehťáků. Předtím jsem měl taky pašíka, to byl 1,9/96 kW (B5, se vstřikovacím čerpadlem a tryskama) a ten si za stejných okolností bral tak o litr víc.
Dehťák neboli ropák případně chrocht/turbochrocht není nadávka, to je jen lapidární označení "rasový příslušnosti" danýho vozidla. Jazykově srovnatelný je to se slovem "černoch", "číňan" nebo "cikán". To taky nejsou nadávky. Naproti tomu už třeba "sazomet" případně "pokladač kouřový clony" už jistou impertinenci nesou. Já ale jako klad toho starýho "pédéčka" proti modernějšímu "railu" (čili "kolejnici") dám i menší složitost a tím i cenu samotný instalace včetně nepotřeby DPF filtru respektive katalytický redukce NOx-ů močovinou... Stejně nejlepší na tohle byly starý dobrý "rotačáky" s mechanicky regulovaným vstřikovacím čerpadlem - sice možná měly o trošku vyšší spotřebu, ale zase sežraly bez vysokejch nároků na kvalitu PŘEDPŘÍPRAVY palivovejch látek i ten prokletej řepkovej olej v podstatě v jeho surovým stavu - jen dobře mechanicky vyfiltrovanej, bez dalších chemickejch úprav - a rozhodně od něj nesmrděly tak, jako moderní raily spalující MEŘO ...sis2 píše:...
Ten common rail-TDI je bezva - i když někteří tady nadávají do dehťáků. Předtím jsem měl taky pašíka ... (B5, ještě s čerpadlem a tryskama) a ten si za stejných okolností bral tak o litr víc.
A kutilmile - nelituju tě