Přesnej kmitočet z TV
Moderátor: Moderátoři
Přesnej kmitočet z TV
Jak je to dnes s digitálem? Na LCD se závěs pochopitelně nechytá. Je to na vyhození a nebo to ve spolupráci s CRT telkou a STB bude stále chodit v původní přesnosti? Má ČT stále návaznost na etalon?
Díky za případný info.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- monterjirka
Dnes se ty pakety nějak pochytají a zpracují a výslednou řádkovou a snímkovou frekvenci si nějak nastaví přijímač, který můžeme také považovat za počítač se speciálním SW, takže je ta přesnost nějak spojena v přesností "krystalu v přijímači".
Dnes by asi přesný dostupný normál mohl být spíše s GPS, protože DCF77 je spíše pro synchronizaci "hodin" než pro zavěšení přesného oscilátoru a díky rušení to žádná sláva s využitím není
- monterjirka
Ovšem v některých kabelovkách je naopak DVB-T/C rychlejší než jejich analog, který generují až převodem a pak záleží na zpoždění toho jejich STB. Analogová distribuce přímo z TV se už nepoužívá.rnbw píše:Napriklad v kablovke je to mozno 10 sekund medzi analogovym a digitalnym signalom tej istej stanice. A Magio, co ide cez internet, to je oneskorene o mozno dalsich 20 sekund oproti digitalu v kablovke.
A pokud bych potřeboval stálej kmitočtovej normál, asi by bylo nejjednodušší využít nosnej kmitočet nějakýho AM vysílače, nebo pomocnej pilotní kmitočet pro FM stereo příjem a k tomu fázovej závěs s místním oscilátorem - a z něj si potřebný kmitočty vydělit. Přeci jen ty základní oscilátory rádiovejch vysílačů (a stereomodulátorů pro profi vysílání) mají lepší parametry, než obyčejnej i termostatovanej oscilátor někde doma.
A kutilmile - nelituju tě
Čas lze získat kdykoliv na vyžádání, latence sítě se korigujou.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše: ale spíš o kmitočtovej normál pro měření absolutní dýlky časovýho intervalu nebo pomocí něj zjišťovanýho kmitočtu nějakýho sekundárního zdroje kmitů, třeba i převodníku fyzikální veličina>frekvence, kde výsledkem měření by měla bejt přesně zjištěná hodnota tý fyzikální veličiny ... a takovej REFERENČNÍ kmitočet z netu jen tak jednoduše nevytáhneš ...
Přesně tak, o žádnej časovej signál mi nejde ale o přesnej kmitočet na synchronizaci místního oscilátoru 10MHz v kmitočtový ústředně. Konkrétně to je na cejchování převodníků teplota kmitočet.
Ta DCF 77 drží 10 na -12 týdně. Jenže jak to původní zařízení překopat, aby fázování z trvalých 15625 makalo na PPM-kovou modulovanou nosnou 77500 (sníženou v modulaci na 25%) a nevadila ta chamraď, co se moduluje včetně tý superponovaný identifikační morzeovky?
Není náhodou nějakej profi přijímač, kterej má už čistou nosnou vyvedenou?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Aspoň pro mne je největší problém jak vycucat z éteru tu nosnou z DCF.
Já, spíš zhaním něco, čím ověřím normál v čítači BM640, (BM520) takže těch 77,5KHz mi nevadí, ale pro fázový závěs do kmitočtové ústředny může být 100Hz pomalé.
Ale kmitočtovou ústřednou synchronizovanou z DCF bych taky uvítal.
Dodatek.
No tak s dělením 77.5KHz pro fázový závěs to nebude tak hrozný jak jsem si původně myslel. Při dělení 31 se získá 1250Hz nebo 2500Hz pokut se nejprve vynásobí 77,5KHz dvěma.