PS je to úlovek od popelnice
Tuner PROXIMA 408 přeladění 87.5-108 Mhz
Moderátor: Moderátoři
Tuner PROXIMA 408 přeladění 87.5-108 Mhz
PS je to úlovek od popelnice
- Přílohy
-
20170528_211741.jpg- (286.19 KiB) Staženo 443 x
-
20170528_211903.jpg- (287.49 KiB) Staženo 465 x
-
tuner 2.jpg- (288.07 KiB) Staženo 441 x
-
Tuner.jpg- (287.07 KiB) Staženo 524 x
Ten rozsah lasění je omezený paralelními kapacitami, těmi se musí začít. V první fázi obvykle není třeba ani na cívky sahat, to až budeš upřesňovat dolní konec stupnice. Tím zmenšením kapacit se totiž nejen posune dolní konec stupnice nahoru, ale hlavně se pásmo rozšíří na horním konci.
A teprve pak dojde na střídavé slaďování - cívkou na dolním konci rozsahu, kapacitním trimrem na horním.
Několikrát popsáno ve starších vláknech.
Porovnej si schémata tunerů Proximy pro obě normy, abys viděl, které součástky odpadají, a které mají jinou kapacitu.
Nepamatuju si, jestli původně Proxima pro NDR měla rozsah do 100 MHz nebo do 104 MHz, ale vzhledem k tom, že stejně máš jinou stupnici, která nebude dál sloužit, máš šanci tuner přeladit tak, aby chodil v celém rozsahu 87,5 až 108 MHz.
- Přílohy
-
tuner_Proxima.png- (270.61 KiB) Staženo 887 x
- elektrosvit
Zkoušel jsem to posunout bez ubrání závitu pomocí hliníkového jádra, ale oscilátor už občas vysadil, tak musel ten závit pryč a původní jádro zpátky.
Ještě jednou díky
I když... vyloučené to není, stačí špatný spoj na oscilátorové sekci ladicího kondíku a, když se rotor opře o doraz, ztratí kontakt a objeví se tam sériová parazitní kapacita.
Ztráta kontaktu na kostru zrovna reálná není, jezdců je víc a, že by zrovna všechny ztratily kontakt, to se nestává.
Zkontroluj ještě desku na studeňáky a zlomené spoje.
Může to být tzv. zrcadlový kmitočet. Při příjmu 87,9Mhz je fosc= 87,9+10,7=98,6Mhz. "Zrcadlový" kmitočet je pak 98,6+10,7= 109,3Mhz je blízko tomu tvému a pak mohou sehrát svou roli nepřesnost naladění mf, příp. vliv AFC.kentan píše:... Jenom když vytočim ,,stupnici,, pod 87.9Mhz nadoraz, přijde mi že to přeskočí na 108Mhz jakoby parazitně. ..
Potlačit zrcadlový příjem by mělo správné naladění vstupních obvodů VKV jednotky, pronikat mohou jen silné signály...
Ověřit, že fosc na dolním dorazu nikam "nepřeskakuje" lze měřením jeho kmitočtu (v nouzi např. druhým VKV přijímačem).
Ale vypadá to, že další tvoje zásahy by mohly být kontraproduktivní.
masar píše:Ověřit to lze kontrolou fosc druhým přijímačem, jak už jsem uvedl výše.
Mohl bych se prosím zeptat, jak na to?
Jinak, zapoměl jsem vyměnit tento kondenzátor:
- Přílohy
-
tuner_proxima_411 značka.png- (266.91 KiB) Staženo 518 x
S tou původní kombinací to šlape, nech to tak.