Elektronka ECC88 a E88CC, rozdíl ?
Moderátor: Moderátoři
BM430 má na konci E55L a zpožďovačku z televizní dvoulinky.
http://www.teslatron.pjweb.cz/clanek.php?idc=25
elektrosvit píše:Ještě musel být nějaký předchůdce těchto skopů, viděl jsem ho ve škole v jedné laboratoři. Vypadal podobně jako BM430, ale podle bakelitových hmatníků ovladačů byl určitě starší. Skříň zelený kladívkový lak, vzadu ventilátor. Vnitřek podobný, zpožďovací linky. Nahoře byla dvě kožená madla pro přenášení, sám jsem ho ani neuzvednul. Ještě si vzpomenout typ...
To byl dvoupaprskový Křižík, tuším D 581. Tak 60 kg.
- elektrosvit
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
Vyráběl jsem tehdy na něj tubus pro ofocování průběhů - tuším na nějakou Exaktu (DDR?), na kinofilm
http://www.zewel.tuliscz.com/meraky-brno.php :
D581 - dvoupaprskový osciloskop
- vertikální zesilovač 0 - 1MHz, 0 - 30mV/cm
- vstupní napětí 10mV - 500V
- vstupní impedance 2 Mohm Ohm
- vstupní kapacita 30pF
- časová základna 30us/cm - 10s/cm
- spouštění: interní, externí, 50Hz
- horizontální zesilovač 0 - 400kHz, 0 - 600mV/cm
- váha 45kg, rozměry: 460x495x475mm
- dokumentace není k dispozici
E88CC byly určitě použity i v elektronkových zesilovacích soupravách pro STA (v 60. a začátkem 70. let) typu 4920A. Tam taky "jely" 24/7/365 nonstop
- Přílohy
-
Krizik_D581.jpg- To je on :-)
- (37.33 KiB) Staženo 103 x
Někdy v roce 1968 stál na chodbě na elektrofakultě v Brně, Antonínská ulice, nějaký vyřazený počítač s moduly s elektronkami. Tehdy se už na fakultě používaly počítače s tranzistory, "bubnové a feritové paměti" a jiné vymoženosti té doby.
Ta vyřazená bedna byla velká a těžká, a stála zády otvorem s přístupem k elektonickým modulům u zdi. Naštěstí tam byla mezera na protažení ruky a tak jsme my studenti šmátrali a vytahovali elektronky E88CC, které tam byly použité.
Podařilo se mi jich rozumný počet získat, a pak jsem je s úspěchem používal v karuselech televizorů náhradou za vadné ECC88.
Doufám, že můj lup z té doby je již definitivně promlčen.