MTL401, tak co jsem to vlastně koupil
Moderátor: Moderátoři
MTL401, tak co jsem to vlastně koupil
Jednu jsem spotřeboval, pájení naprosto v pohodě. Dnes jsem si druhou přemotal na cívku s kalíškem na kalafůnu, jdu pájet a nic, není v ní žádný tavidlo. Jen se drobí a nekouří. Divný, podle mě je vše v popisu stejný. Tak co jsem si to vlastně podle popisu na cívce koupil?
- Přílohy
-
MLT401.jpg- (100.26 KiB) Staženo 335 x
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
1 mm PbSn bez tavidla mám v šupleti ještě z dob bolševika asi tak 2,5 kg. Kdysi se objednal omylem, nikdo s tím nedělal a při rušení podniku po plyšáku jsem ho "zachránil" před kovošrotem. I přes stáří kolem 35 let je stále dost lesklej, takže obsah cínu bude mimimálně 60%.. Trafačkou a s přídavkem kalafuny se s tím hrubší pájení dá dělat ale na plošáky a mikropájku to není.
Dá se vůbec PbSn bez tavidla dnes na něco smysluplnýho využít?
Nic kromě vytápěnýho kelímku na pocínování kabelů, co se kdysi používalo ve výrobě mě nenapadá. Ani nevím, jak se to tenkrát dělalo, jestli se oholený kabely nejdříve namáčely do (a jakýho) tavidla a pak ponořily do taveniny v kelímku.
Charos píše:Kovohutím se to občas stane, reklamuj to (u prodejce), Kovohutě nám to vždy vyměnili.
Hmm, příležitostně to zkusím. Ale najít po asi dvou letech účtenku, to bude boj a pokud jsem to nevrazil do nákladů, tak ji nenajdu. I když ta cena a číslo dopsaný tužkou je určitě skladový číslo prodejce. Nojo, pro 105 kaček netřeba se příliš vzrušovati.