rybí polévka
Moderátor: Moderátoři
Myslím, že k vyjádření mýho vztahu k jakýkoliv rybí polívce to je dostatečně srozumitelný...
A kutilmile - nelituju tě
Jinak žábry se nemusí vyndavat, ale je to lepší - nevaří se zbytečný balast, z větších ryb s nedostatečným vykrvením mohou vývar i znečistit.
Oči (mozeček) zásadně nechávám, uvařím a zkonzumuji separátně - chutná to jako skoro jako ústřice - ovšem za několik halířů ! (je pravda, že většinou o samotě, dost lidí to nemusí vidět !?)
Škoda, že běžně v OC mají ryby na ledu, rozporcované - a cenné hlavy končí bůhvíkde u zpracovatele. Mají jen kapří, občas lososí. Už očekávám kdy bude mít Kaufland v akci celého Keříčkovce-sumečka. Pstruh a platýz je pro mě už moc obyčejný.
Ještě jsem přidal obrázky ...
- Přílohy
-
12042012075.jpg- Lososí hlava před ...
- (297.69 KiB) Staženo 94 x
-
12042012076.jpg- ... a po mém nájezdu !
- (294.6 KiB) Staženo 85 x
U nás sa robí bez zeleniny, bez smotany, bez cestovín, i bez šalvie.
V potisí /po toku rieky Tisa/ sa robý veľmi jednoducho:
Základom je cibuľa, slanina, červená paprika. Základ sa varí cca 25-30 min. Potom sa pridajú hlava, časti plutiev z kaprov a varí sa dalších 25-30 min. V rešauráciách sa toto precedí a premixuje. Potom sa pridajú kúsky rozštvrteného kapra a varí sa asi 15 min. A to je všetko - samožrejme sa pridáva štiplavá paprika. Je sa s chlebom.
Dobré ženy ještě nevymřely
Jednu takovou mám doma a i když už tolik nehřeje , tak bych ji nikdy nevyměnil za putnu uhlí!
Kamarádi kteří nás znají to mohou potvrdit!
Ale vrátím se k té polévce.
Otec a bráchové byli vášniví rybáři. Od mala jsem měl rybu každý víkend když vyrazili na lov. Chodili na Radbůzu a tam byl veliký výběr.
Ale jen táta zkusil vařit rybí polévku.
Jenže on tam dal do hrnce všechno najednou a nedalo se to pozřít jak to zapáchalo.
Máma to vždy vylila do záchodu.
Ale jak jsem se oženil , tak bývalky matka , a potom i bývalka, dělala na vánoce rybí polévku.
Od té doby jsem nic lepšího nejedl , a to se snažím jako sfiňa!
Pokud by byl zájem, můžu napsat podrobněji svůj recept - na poctivou Vánoční - vařím ji vždy velký hrnec, i pro příbuzenstvo.
Zeleninu ano, ale jen celer, petržel a mrkev (na kostičky), tj. může být třeba ta zmrazená "pod svíčkovou". Ještě můžou být drobné růžičky z květáku. Rozhodně ne kapusta, fazole, papriky ... Jako koření používám sůl, vegetu, domácí magi, muškátový květ, balíček koření "RYBY" - pouze ten "jejich" z Kauflandu asi za 5Kč - celý vystačí na 8 litrů.
- Přílohy
-
IM002447.jpg- Polévka rybí, hrnec cca 10 litrů.
- (297.82 KiB) Staženo 64 x