Měření na základě slabého odporu
Moderátor: Moderátoři
- Ondrasimuss
Měření na základě slabého odporu
Potřebuji "sestrojit", nebo alespoň poradit z čeho a zda jde sestrojit měřící nástroj, který bude měřit přítomnost folie (od 0,3mm do 1,5mm).
Zatím mě jako laika napadlo měření na základě "vypočítávání" odporu folie viz obrázek, jak si to přibližně představuji. Folie prochází v kuse mezi vrchním a spodním měřákem a v případě že po celé šíři plochy se objeví malá dírka zaznamená jí na počítadle.
Je to vůbec reálné?
A proto jsem zde, jestli mi je někdo ochotný pomoci a poradit, případně dodat materiál, nebo hotové řešení.
Obrázek je opravdu laicky pojatý.
Všem kdo jsou ochotni poradit, děkuji.
- Přílohy
-
folie.jpg- (26.43 KiB) Staženo 300 x
- serviceman
serviceman píše:Popiš šířeji o co jde!
https://youtu.be/Y6w59uWfLFg?t=40m23s
a je ta folie průhledná ?
- Ondrasimuss
Takže šířeji:
Jedná se o stroj, který který vytváří nepřetržitý pás folie od v šíři od 40cm-180cm v tlouštce kterou jsem psal, ve folii nesmí být dírky, které jsou od 0,1cm do x cm. Folie jede v lince cca 5m dlouhé a na té bych chtěl umístit "to" měřidlo.
Folie jede zhruba stále stejnou trasou (rozuměj výškou), proto bych si představoval něco podobného jako na náčrtu. Úplně laicky pro pochopení řečeno: podkova nasazená z boku na folii cca 2cm nad a pod ní vyhodnocující na základě odporu (asi - protože kde ve folii bude dírka, není odpor "umělé hmoty - folie" takže by to mělo jít nějak zaznamenat??).
Ano folie je průhledná.
Pro názornost něco jako zde v odkazu https://youtu.be/4BZkm6imlE8?t=7s , s tím, že v odkazu jsou plastové pytle a ne jednovrstvá folie
- Ondrasimuss
- Ondrasimuss
neprůhledný materiál, šířka snímané části do 400mm, vyhodnocení otvoru o průměru 1mm se spolehlivostí 95%, pás se pohybuje ve vymezeném prostoru horizontálně +-10mm, rychlostí 1-2m/s - zhruba 300k. Bylo to v provoze 2 roky, pak zjistili, že potřebují testovat i hotové výrobky (svary na nich, kde je vad 5x tolik než na materiálu), takže se to řeší jinak.
Jeden nápad bych měl, otázka, co by dělala statika...
Fólie určitě jede přes nějaký kovový, uzemněný válec. Z druhé strany fólie by mohl být natažen pásek plechu, nabitý přes rezistor na nějaké kilovolty. Kde by byla dírka, došlo by k přeskoku. Impuls z pásku by se přes kondíček poslal k nějakému zpracování.
- Artaban001
Uvedené řešení je principiální nástin a je potřeba jej přizpůsobit dle použití.
Používá se pro kontrolu izolace potrubí, ve výrobě obkladaček atd.
edit: než jsem to nakreslil, jsem s křížkem po funuse.
p.s. Několik takových přístrojů jsem v dávné minulosti vyrobil pro potřebu kontroly izolace vodovodních a plynovodních potrubí před pokládkou do země. Jednalo se o vcelku jednoduché tyristorové generátory vn. Podobné se používají dodnes.
- Přílohy
-
jiskrová defektoskopie.png- (6.55 KiB) Staženo 297 x