Jak svařovat na okraji materiálu?
Moderátor: Moderátoři
Jak svařovat na okraji materiálu?
Problém samotný je v podstatě nezávislý na tlouštce materiálu, jen je žlábek větší nebo menší úměrně tlouštce elektrody a materiálu. A samozřejmě dovednosti svářeče. Neumím to.
- Přílohy
-
Dva plechy 5mm.jpg- (252.41 KiB) Staženo 149 x
a, stehovat díly k sobe tak, že krajní stehy jsou tak velké, jako budoucí svár. Steh se svařuje vždy od kraje, aspoň kousek. Svár se pak ukončí na stehu.
b, moderní svařovací stroje umí za chodu na povel měnit svařovací parametry, takže je možné při dojíždění ke kraji ubrat tepelný výkon (svařovací proud, napětí).
c, pokud je skutečně nutné dodržet velikost svarové housenky i na hranách, je nejjednodušší stehnout kousek plocháče na "začátek" i na "konec" sváru a začít i ukončit svár na těch přídavcích. Pak ve sváru odříznout flexkou.
Mraky informací na dané téma se dá najít na svarfóru.
Je velký, zásadně poznatelný rozdíl mezi svary třeba při proudu 80A a 85A? Jestli ano, tak nemám šanci nastavit proud správně. I když skok mezi 60A a 90A už poznám i já.
Vím, že to neumím, takže mi nevadí kritika. Bohužel jsem ještě zjistil, že na místo svaru ani kloudně nevidím a mám problém svařovat na požadovaném místě. Mám samozatmavovací helmu. Po vychladnutí občas zjistím, že místo požadovaného sváru jsem vyrobil housenku těsně podél spoje.
Rada udělat na obou studených koncích kopečky a svářet mezi nimi mi vyhovuje.