Jádro pro push-pull měnič

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
microlan

#16 Příspěvek od microlan »

A kde se ztratí těch zbývajících 150V?
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od forbidden »

Jakých 150 V? Předpokládám, že střed toho kapacitního děliče se nehýbe nějak výrazně nahoru a dolů. I v té simulaci ukazují na primáru rozkmit od +162,5 do -162,5
elektrosvit

#18 Příspěvek od elektrosvit »

Aha, to ale není měnič push-pull, nýbrž tzv. poloviční můstek. V tomto případě platí N₁ = U / (8*f*S*B_max), protože při napětí meziobvodu U je transformátor napájen napětím U/2. Takže primárních závitů bude 62.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od forbidden »

Pravda, špatná terminologie, původně jsem chtěl push-pull, ale pro mou aplikaci je výhodnější ten polomost.
danhard

#20 Příspěvek od danhard »

forbidden píše:Někde jsem četl, že pro push-pull měniče se používá jádro bez mezery. Rozdělal jsem tu šest jader z různých spínáků a bez mezery je jen jedno. To mi nevyhovuje kvůli sycení, vychází mi na 250 mT při 70 kHz, to je asi moc co? Jakej by byl problém použít jádro s mezerou, když mi bude jinak vyhovovat?

Jakým způsobem ovlivňuje mezera sycení ?
Je to napájené pulzujícím napětím :!:
danhard

#21 Příspěvek od danhard »

lesana87 píše:Ale primární proud je složený z magnetizačního proudu a proudu přenášeného do zátěže přepočteného na primár. A magnetizační proud by měl být co nejmenší, tj. magnetizační indukčnost co největší...

Není to tak úpně pravda, magnetizační proud by měl být takový, aby dělal měkkou komutaci i při minimálním odběru zátěže :)
Proto je tam často ta mezera.

Na jednoduchý výpočet je http://schmidt-walter-schaltnetzteile.d ... mps_e.html
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od forbidden »

Mezera sycení neovlivňuje přímo nijak.
Nějak jsem se do toho zamotal a potřeboval jsem snížit indukčnost při dodržení počtu závitů, abych mohl primárem protlačit větší proud. Proto jsem uvažoval původně o mezeře. Lesana mě nakopla s tou poznámkou o magnetizačním proudu a proudu transformovaným na sekundár, takže jsem vlastně řešil hovadiny. Zatím jsem si hrál jen s blokujícíma měničema, kde se trafo vlastně chová jako cívka, zjednodušeně řečeno, proud se na sekundár netransformuje přímo.
Ten výpočet znám a i jsem ho použil, jen tam není výpočet indukčnosti trafa, respektive určení materiálu jádra, jen velikosti jader to doporučí. Nejsem si jistej, jak to určit.
lesana87

#23 Příspěvek od lesana87 »

danhard píše:Není to tak úpně pravda, magnetizační proud by měl být takový, aby dělal měkkou komutaci i při minimálním odběru zátěže :)

Forbidden nepsal, že staví ZVS měnič.
danhard

#24 Příspěvek od danhard »

To jen pro informaci.
Pokud nechce pomáhat komutaci, tak ho ani nezajímá indukčnost :)
Maximální indukčnost nemá význam, magnetizační proud je s feritovým jádrem podstatně menší než transformovaný proud.
Důležitá je zvolená amplituda B pro zvolenou frekvenci měniče, podle použitého materiálu a oteplení jádra.

Forbidden nepsal, jaký to bude měnič, jen že je dvojčinný :D
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od forbidden »

Jedná se o polomost, push-pull jsem nechal v názvu omylem, ale dvojčinný a propustný to je. Uin je 325 V, Uout je 156 V.
Přílohy
polomost.png
polomost
(3.62 KiB) Staženo 72 x
danhard

#26 Příspěvek od danhard »

Chybí tam jestě jeden podstatný údaj, jaký je rozsah vstupního napětí, jestli se jedná o regulovaný měnič a taky jaký je rozsah výstupních proudů.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od forbidden »

Vstupní napětí bude vždy usměrněných 230 VAC, nějaký kolísání jde myslím zanedbat. Na stabilitě výstupního taky nijak nezáleží, +- 10 V nevadí. Minimální odběr zajistím vhodným odporem. Plánovanej odběr bude buď skoro nic, nebo nějakých 300 mA, počítám to na 400 mA, ať mám trochu rezervu. Řízení pomocí SG2524.
danhard

#28 Příspěvek od danhard »

Regulovaný, nebo jen střídač ?
Vstupní napětí má zajisté zvlnění.
230V +/- 10%
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od forbidden »

Asi bych ho postavil s regulací, i když na stabilitě výstupu nezáleží. Když už tam dám to SGčko, obyčejnej střídač by šel i s nějakým samokmitajícím driverem polomostu. Bez jakékoliv zpětné vazby.
Zvlnění jsem ještě nepočítal, nevím ani hodnoty těch dvou elytů, odhadem počítám tak s 100-200 µF.
danhard

#30 Příspěvek od danhard »

Regulovaný měnič většinou neumí kontinuálně bez zátěže, řeší to tím, že jde do relaxací.

Jak má být řešený softstart měniče (nabíjení výstupních kondů) a chování při proudovém přetížení ?
Odpovědět

Zpět na „Poradna“