Jádro pro push-pull měnič
Moderátor: Moderátoři
- elektrosvit
forbidden píše:Někde jsem četl, že pro push-pull měniče se používá jádro bez mezery. Rozdělal jsem tu šest jader z různých spínáků a bez mezery je jen jedno. To mi nevyhovuje kvůli sycení, vychází mi na 250 mT při 70 kHz, to je asi moc co? Jakej by byl problém použít jádro s mezerou, když mi bude jinak vyhovovat?
Jakým způsobem ovlivňuje mezera sycení ?
Je to napájené pulzujícím napětím
lesana87 píše:Ale primární proud je složený z magnetizačního proudu a proudu přenášeného do zátěže přepočteného na primár. A magnetizační proud by měl být co nejmenší, tj. magnetizační indukčnost co největší...
Není to tak úpně pravda, magnetizační proud by měl být takový, aby dělal měkkou komutaci i při minimálním odběru zátěže
Proto je tam často ta mezera.
Na jednoduchý výpočet je http://schmidt-walter-schaltnetzteile.d ... mps_e.html
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Nějak jsem se do toho zamotal a potřeboval jsem snížit indukčnost při dodržení počtu závitů, abych mohl primárem protlačit větší proud. Proto jsem uvažoval původně o mezeře. Lesana mě nakopla s tou poznámkou o magnetizačním proudu a proudu transformovaným na sekundár, takže jsem vlastně řešil hovadiny. Zatím jsem si hrál jen s blokujícíma měničema, kde se trafo vlastně chová jako cívka, zjednodušeně řečeno, proud se na sekundár netransformuje přímo.
Ten výpočet znám a i jsem ho použil, jen tam není výpočet indukčnosti trafa, respektive určení materiálu jádra, jen velikosti jader to doporučí. Nejsem si jistej, jak to určit.
Pokud nechce pomáhat komutaci, tak ho ani nezajímá indukčnost
Maximální indukčnost nemá význam, magnetizační proud je s feritovým jádrem podstatně menší než transformovaný proud.
Důležitá je zvolená amplituda B pro zvolenou frekvenci měniče, podle použitého materiálu a oteplení jádra.
Forbidden nepsal, jaký to bude měnič, jen že je dvojčinný
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
polomost.png- polomost
- (3.62 KiB) Staženo 72 x
- forbidden
- Kontaktovat uživatele: