měření rychlých pulzů
Moderátor: Moderátoři
měření rychlých pulzů
byl mi položen dotaz, jak měřit krátké pulzy s vysokou opakovačkou. A přiznám se, potřeboval bych nakopnout.
Jedná se o proudový puls (přibližně obdélník) od 0 do cca 40 mA, délka pulsu je od 0 do 12 ps. Opakovací frekvence pulsů je 2.8 GHz. Potřeba by byla asi taková: změřit amplitudu a délku jednotlivých pulzů.
Za rady děkuji. Čust
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Mimochodem, ty znáš nějakej dostupnej vzorkovací zesilovač, co umí vzorky řádově v ps?
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
:-) jo! Nevím kam to až sahá, já jsem si udělal matematický model, který odpovídá chování, které dokážu pozorovat. Zbytek je simulace.ZdenekHQ píše:Téměř obdélník se šířkou 12ps? Kam až to spektrálně sahá? To působí dost šíleně...
Mimochodem, ty znáš nějakej dostupnej vzorkovací zesilovač, co umí vzorky řádově v ps?
PS: http://teledynelecroy.com/oscilloscope/ ... series=484
Používá se tam časová transformace a těch vzorkovačů je tam třeba 2k
Tudíž to také nevzorkuje pořád, ale v časových oknech.
Hodí se to na změření tvaru jednotlivého pulzu, ale ne na realtime statistiku, protože nevíš, co tam vypadne.
Na tu detekci pulzů potřebuješ asi vyhodnotit každý pulz, že ?
rentgen - jedná se o charakteristické záření + brzdné, ve většině případů jde hlavně o to charakteristické a to je obvykle desítky až stovky keV, charakteristické záření pochází z atomového obalu
gama - jedná se o fotony pocházející z jádra atomu, obvykle jednotky MeV
to záření o kterém jsem psal je brzdné, jeho původ je v samotném (incidenčním elektronu) prolétajícím elmag polem atomu, má spojité spektrum a maximální energie se rovná energii toho elektronu, tedy pokud jsem psal o 20 MeV elektronu, tak ten může za jistých okolností vygenerovat foton o energii 20 MeV, tedy výše než gama. Takové energie využíváme ne jaderné reakce. V podstatě na jaderné reakce téměř všech prvků/izotopů postačí energie fotonů od 10 do 25 MeV. Jedná se tedy o vyšší hodnoty než má gama. Ale je fakt, že slengově se tomu energetickému brzdnému záření říká (nesprávně) gama.