MERKUR 2, čáry v obrazu až do rozpadnutí obrazu
Moderátor: Moderátoři
MERKUR 2, čáry v obrazu až do rozpadnutí obrazu
Mám podezření že by mohlo jit o něco spojené z VN což mě tak trochu děsí. Snažil jsem se něco na fóru na dané téma najit ale nedařilo se mi.
- radioelectrum
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Jen budu mít příští týden dovolenou.
Díly ještě nějaké mám, dokumentaci taky.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Pokut jde o ty „hovňáky“ tak ty by asi chtělo taky vyměnit, pokut je budu měnit tak snad najdu doma něco odpovídajícího z TC20x případně TC21x. Pokut jde o ostatní elity tak na které bych se měl případně zaměřit, když už se budu v té TVP šťourat. Mám BM595 takže je mám čím změřit, svodový proud jsem schopen změřit tak do 30V.
Michal22 dík za nabídku, pokut to bude jen ta BF257 tak to zvládnu vyměnit. Servisní dokumentace je běžně ke stažení na webu. A pokut jde o součástky tak něco doma občas i něco najdu (cca 50 000 kusů polovodičů z vetší části TTL).
ec1045 píše:Používám MERUR 2 jako monitor k 8 bitovému počítači a už delší dobu se mi v obraze náhodně dělají bíle vertikální čárky.
...
Mám podezření že by mohlo jit o něco spojené z VN což mě tak trochu děsí. Snažil jsem se něco na fóru na dané téma najit ale nedařilo se mi.
Jsou ty čárky opravdu vertikální (čili svislé), anebo jenom používáš cizí slova, aniž znáš jejich skutečný význam
A pokut jde o češtinu tak jsem to tentokráte vše psal ve Wordu, aby těch chyb tam bylo co nejmíň. Jinak dysgrafik a dyslektik aneb ta poznámka "Jestli chcete tak ten češtin může být ještě horší, aneb ne všichni jsme měli z češtiny za jedna." je pro takové šťourali jako KOKUN
Mimochodem mít na maturitním vysvědčení z češtiny za 2 tak bylo s vyznamenáním, ale měl jsem z češtiny za 4.
Ostatním se omlouvám za OT a prosím berte v potaz "Jestli chcete tak ten češtin může být ještě horší, aneb ne všichni jsme měli z češtiny za jedna."
Mohl by se někdo prosím vyjádřit k mé zamýšlené výměně typu tranzistoru a těch kondenzátorů (mám v plánu opravu na víkend za použití šuplíkových zásob) nebo se to tu zvrtne na hádky kolem češtiny.
Hlavně zkontroluj trimry na modulu V (P1, P2, P3).
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Ale no tak, Michale...Michal22 píše:No pokud máš ty čáry vodorovné, tak hledej závadu na modulu V...
p.s.: jde o krátké světlé vodorovné úsečky a tedy o doby kratší než doba trvání jednoho řádku.
Takové krátké pulzy nejčastěji vznikají v obvodu KSŘ popř. v napájení tohoto obvodu a obvodech souvisejících (vn a HV-cívky a sekundární zdroje).
On totiž ec1045 napsal:
Pardon za mystifikaci ty čary jsou horizontální aneb vodorovné, nějak jsem si poplet pojmy s dojmy.
Ptroto jsem napsal to, ať se zaměří na modul V.
Do té doby jsem taky čekal krpu v horizontálu.
Asi by bylo nejlepší, kdyby sem dal fotku.
Zkontrolovat je třeba např. čistotu a kvalitu připojení vn kabelu k obrazovce, zemění akvadaku obrazovky, připojení pinů vn-trafa (časté studené spoje). A hlavně součástky v kolektorovém obvodě KU608, dále stav elytů C8, C12, C16 a vn-usměrňovacího sloupce D4.
A vadný trimr vertikálního rozměru jsem měnil na Merkuru, kterého jsem měl několik let, projevovalo se to náhlým stažením a roztažením obrazu. Pravda, tohle s emu asi neobjevuje.
Bez fotky je to naprd.
Ale nedivil bych se ani tomu, kdyby měl vadný ten svitkáč v kolekoru KáÚčka, myslím 82n?