Stará domovní studánka-jak to funguje

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

Ano , před přeložkou , za 1. republiky, vedl i naším barákem potok . Když jsem dělal sanaci a otloukl kamení , ukázala se i klenutí , pod kterými tekl ...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od ZdenekHQ »

Vím, že můj děda i ostatní předkové to o místních pramenech věděli, takže tam, kde byl pramen, tam vykopali studnu - a barák stavěli mimo. Pokud to teda šlo.

Takže já mám sklep suchej jak pepř, ale ve studni vodu, i když je extrémní sucho. Sousedi bohužel jsou bez vody, takže musí brát všechno z obecního vodovodu.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

Ano , zrovnatak vím , že nesmím prohloubit studnu , jinak se voda ztratí .....
starecd

#19 Příspěvek od starecd »

Nám hledal vodu nějaký proutkař a prohlásil, že pramen je tak silný, že voda ve studni bude stále. Zatím je.....
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od ZdenekHQ »

To je otázka podloží.

Tady je to ve skále, takže nejspíš nehrozí ani tzv. "stržení pramene" při vyčerpání studny do dna. Nakonec jednou jsem to udělal, protože tam spadla a shnila krysa či potkan. Tenkrát jsem asi 14 dnů byl červenej jak jahoda a nevěděl jsem proč, a čím víc jsem se sprchoval, tím to bylo horší. Asi alergie. A tu vodu jsme i pili. Když jsem měl strach z leptospirózy, tak mě máti coby lékařka "uklidnila", že pitím vody se to nepřenáší. Já měl jiný názor, ale takovej je už život...
]
fredis

#21 Příspěvek od fredis »

Ty jo.Dobrý! Krysí Mattoni :lol: . Mladí měli zase ježka pod celtou na bazénu. Když ho podle smradu našli, byl už jako medůza.. :cry: .
Rotor rotuje a stator stagnuje...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ježci jsou taky blázni, protože tady v žabinci na zahradě toho jedna žaba složila docela dost, a já jsem nechtěl, aby se jim něco stalo, tak jsem na to dal železnej rošt. O týden později byli pulci pryč a ve vodě pod roštem plaval mrtvej ježek.
]
BOBOBO

#23 Příspěvek od BOBOBO »

Mamce se má věřit , zvláště když jde např. o nevěstu , o lékařském názoru opravdu nediskutovat ....
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od ZdenekHQ »

Nejhorší je, že já je chápu. Viděl jsem opravdu hodně (nebudu vás raději strašit) a slyšel jsem ještě víc. Na druhou stranu pak u těch doktorů vzniká jistá otupělost, takže to, co já považuju u sebe za podstatné, je pro ně banalita. Ale to už je OT.
]
elektrosvit

#25 Příspěvek od elektrosvit »

Známým napadali před pár lety do nové studny slimáci. Voda se po nějakou dobu nedala vůbec používat, možná tak na splachování.
Achab

#26 Příspěvek od Achab »

Až do vybudování kanalizace v našem domku tekl potůček přímo pod vraty do zahrady. V místě je spodní voda tak metr pod povrchem a ve studni nastupuje velmi rychle. Při opravách je nutné asi metr odčerpat, než stačím vyměnit sací koš tak už mám pomalu boty ve vodě.

Spodní voda může být vysoko i ve městech. Jímky ve sklepech starých domů byly kolikrát původně v úrovni přízemí, nebo těsně pod ním. Třeba v centru Brna jsou letité navážky až dva metry. Těch jímek jsem viděl nepočítaně, většinou už byly dávno vybavené čerpadlem.
rnbw

#27 Příspěvek od rnbw »

V Petrzalke je tiez spodna voda vysoko. Preto panelaky stoja na pilotoch a nemaju ziadne podzemne priestory. Raz tu zacali kopat jamu na zaklady nejakej novostavby a o chvilu z toho mali bazen :lol:
fredis

#28 Příspěvek od fredis »

Vody nebo sraček z CHZJD? :wink:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
rnbw

#29 Příspěvek od rnbw »

Vody. Tie chemicke sracky idu smerom prec od mesta (Petrzalka je na druhej strane). Ale idu k z zdrojom pitnej vody...
Atlan

#30 Příspěvek od Atlan »

Neviem preco si myslite ze ked stavali domy nevedeli nasypat niekde strk ako prirodzeny trativod alebo na zvedenie vody do jimky.
My sme v pivnici niekedy mali jednu dieru odkial sa obcas cerpala voda, po oprave podlahy mame diery dve. Predtym bola len v jednej miestnosti a voda bola tam aj sa odtial tahala. Po oprave sa zacala voda objavovat aj v druhej miestnosti. Keby sme to vedeli dali by sme do podlahy ruru aspon by stacilo tahat len z jednej diery.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“