Digitronové hodiny dle AR 74
Moderátor: Moderátoři
Digitronové hodiny dle AR 74
Pokud jsou v pořádku děliče 7490, měly by svítit po zapnutí samé "0".
- Přílohy
-
digitrony.png- (10.42 KiB) Staženo 12 x
Nebo nejprve neřešit digitrony a hledat třeba pomocí logické sondy, zda jdou do jednotlivých čítačů impulsy, případně si na vstup připojit vlastní generátor impulsů pro ověření celého časového cyklu.
a logickou sondu nemám. mám pouze digitální multimetr a analogový sovětský měřák.
případně tomuhle: http://schematicreference.blogspot.cz/2 ... sound.html . Bohužel bez ní se neobejdeš, měřák je v drtivý většině moc pomalej a naopak sonda, pokud má odlišení úrovně různou vejškou tónu, bude po trošce zaučení daleko rychlejší, protože nemusíš očima sledovat displej měřáku ani svítící LEDky - můžeš koukat jen na hrot na desce, protože uši máš volný...
A kutilmile - nelituju tě
A proč by nemohla svítit 4-ka, když může i 5-ka? A je dobře, že po každém zapnutí svítí něco jiného, děliče jsou snad v pořádku. Tlačítko nulování tam nemáš?MH111 píše:...svítí i čtyřky na pozicích kde hodnota může být pouze do 5. při každém zapnutí svítí něco jiného, ...
... blbne ovšem ta trojice těch tranzistorů.... teď ten digitron ani nesvítí...
...dále je jakýsi uvolněný ten krystal...
V Amáru je jen dvojice tranzistorů v krystalovém oscilátoru. Vypadá to, že nefunguje, buď je vadný ten "uvolněný" krystal, nebo zkratem onemocněl tranzistor.
Na koronárku je brzo, nejdřív si stáhni ten cín z desky - na to stačí kus koupený nebo i někde na elektroúdržbě vyškemraný Cu licny (lankovej vodič), kterou na konci oholíš, namázneš roztokem kalafuny v benzínu a přiložíš ke kapce pájky na plošným spoji. Po ohřátí obojího páječkou se pájka vlivem kapilárních sil doslova nasaje mezi drátky licny - ten zacínovanej koneček odštípneš cvikačkama a máš další volnej konec. Ono se to dá i koupit už nacucaný kalafunou, viděl jsem to v různejch í-šopách pod různým jménem.MH111 píše:...předem volejte 155 pro případ srdečního selhání. Uvidíte, co jste ještě neviděli. A prosím poraďte mi, jak cín dostat z desky...
Tak s náma tolik nemávej, nebo se unavíš.MH111 píše:...to samodomo očko jsem uváděl záměrně, předtím tam bylo jakési tovární, o dost kratší a slabší, pracovalo se s ním lépe, jenže to se rozpadlo. a fotky nejdou nahrát, píše se tried to upload empty file...
Fotky můžeš nahrát po jejich zmenšení pod 300kB buď sem na EB nebo bez úprav třeba na https://www.2i.cz/ nebo jiný server.
Jinak vyprávět umíš pěkně, ale to bohužel nestačí.