Zemřel Marián Varga

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kokun

Zemřel Marián Varga

#1 Příspěvek od kokun »

Honza - kokúň

#2 Příspěvek od Mysteri »

Akurát som si túto smutnú správu prečítal na Topkách http://www.topky.sk/cl/100313/1648471/U ... -hudobnik-
Česť jeho pamiatke! Bol to génius. Zaujímavé, že akurát dnes ráno, po dlhšej dobe, som si v práci do slúchadiel pustil Kovergencie... https://www.youtube.com/watch?v=xKEZ2X8S_3g :cry:
JiriTom

#3 Příspěvek od JiriTom »

Fenomenální hudebník a neskutečný nadšenec...Ať mu tam Hammondy hrají.
kovar

#4 Příspěvek od kovar »

JJ byl to fenomén!
A asi přestanu chodit do lesa.
Koukám že tam už pěkně kácejí nejen stromy ale i dobré lidi. :cry:
Přílohy
DSCN5160.JPG
(141.55 KiB) Staženo 157 x
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

JiriTom píše:Fenomenální hudebník a neskutečný nadšenec...Ať mu tam Hammondy hrají.

Nojo, škoda ho, už si nikdy nezahraje asi nejznámější Hommage à J.S.Bach https://www.youtube.com/watch?v=sleNjIk9Ukw

A propo, víte, co v těch klasickejch Vargovejch Hammondech vlastně hraje? Žádná aktivní elektronika ale kolem 100 tónových (ozubených) koleček, který počtem zubů generují základní tóny a jsou snímány snímači podobnýho principu jako má kytara.
Když jsem viděl Hammondy poprvé rozdělaný, tak jsem nechápal. Pomáhal jsem kámošovi muzikantovi opravit "provázkový" mazání ložisek těch hřídelí s tónovejma kolečkama, protože se mu jedna sekce koleček přidřela a rozkroutila se pružinová spojka mezi motorem a kolečkovým generátorem. :)
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Proto taky Hammondy nejsou elektronickej, ale elektroFONICKEJ nástroj - neboli nástroj, kterej elektricky snímá mechanicky vytvořený vlnění/kmitání a předává ho v elektrický formě k dalšímu zpracování. Hezky to je slyšet třeba v nahrávce skupiny "The Animals - The House of the Rising Sun" = https://www.youtube.com/watch?v=0sB3Fjw ... Lkn9Sg1iY3 . Tam "hammondky" dělají prakticky celou melodii ... A trochu tý aktivní elektroniky tam přeci jen je - stabilizace otáček a zesilovače tónu něčím zesilovat musejí, akorát nevytvářejí přímo samotnej tón.
Stejným způsobem pracujou "elektrický" kytary včetně dalších strunnejch nástrojů (Vanessa Mae a její "elektrohousle", případně další moderní smyčcový skupiny hrající modernu i moderně aranžovanou klasiku - InFlagranti, 2Cellos, Escala, Femme 2 Fatale - zkuste si něco z toho najít na TT) a třeba i elektricky snímaný bicí - na rozdíl od syntezátorů, který pracujou s čistě elektronickou cestou tvorby tónu ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Kromě zesáku s 4654-kama tam nic aktivního není. Ani stabilizace motoru. Rozbíhají se malým asynchronem a na hraní se zapíná synchroní motor. Efekty jsou taky mechanický. Bodejť ne, je to technologie počátku třicátých let minulýho století a první tónový kolečka byly použitý už před 125 lety.
I u nás se taky vyvíjely a vyráběly elektrofonický varhany alá Hammond. Jejich ranej prototyp hraje třeba kytku v pohádce Pyšná princezna. Pak se dělaly sériově v Hradci Králové pod značkou Petrof ale to byla jen obchodní finta. Jednoho človíčka z toho spolku jsem znal osobně.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Vidíš - a zrovna tu kytkovou verzi "Rozvíjej se poupátko" bych já podle poslechu přísahal, že hraje elektronickej oscilátor, ne mechanika se snímačem ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
sinclair

#9 Příspěvek od sinclair »

Lidé, co u nás sami postavili skutečné, čtyřmanuálové a pak dvoumanuálové "Hammondky", tedy s čistě elektromechanickou výrobou tónů, byli nějací bratři Zachařové, Václav a Bohumil.
Po nich se o to ještě pokoušel nějaký pan Valčík.
Pár fotek je v AR ze začátku 60.let a ty velké stvůry mají logo RWZ.
Ten článek, co napsali o průběhu výroby, stojí za to najít a přečíst, je to skoro neuvěřitelné.
K Hammondkám téměř neodmyslitelně patří dobrá Leslie bedna, nejlíp dvoumotorová - tedy dvoupásmová.

Měl jsem podobné pocity, když umřel Jon Lord z DP. Taky Bůh Hammondek.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“