Zemřel Marián Varga
Moderátor: Moderátoři
Zemřel Marián Varga
R.I.P.
Koukám že tam už pěkně kácejí nejen stromy ale i dobré lidi.
- Přílohy
-
DSCN5160.JPG- (141.55 KiB) Staženo 157 x
JiriTom píše:Fenomenální hudebník a neskutečný nadšenec...Ať mu tam Hammondy hrají.
Nojo, škoda ho, už si nikdy nezahraje asi nejznámější Hommage à J.S.Bach https://www.youtube.com/watch?v=sleNjIk9Ukw
A propo, víte, co v těch klasickejch Vargovejch Hammondech vlastně hraje? Žádná aktivní elektronika ale kolem 100 tónových (ozubených) koleček, který počtem zubů generují základní tóny a jsou snímány snímači podobnýho principu jako má kytara.
Když jsem viděl Hammondy poprvé rozdělaný, tak jsem nechápal. Pomáhal jsem kámošovi muzikantovi opravit "provázkový" mazání ložisek těch hřídelí s tónovejma kolečkama, protože se mu jedna sekce koleček přidřela a rozkroutila se pružinová spojka mezi motorem a kolečkovým generátorem.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Stejným způsobem pracujou "elektrický" kytary včetně dalších strunnejch nástrojů (Vanessa Mae a její "elektrohousle", případně další moderní smyčcový skupiny hrající modernu i moderně aranžovanou klasiku - InFlagranti, 2Cellos, Escala, Femme 2 Fatale - zkuste si něco z toho najít na TT) a třeba i elektricky snímaný bicí - na rozdíl od syntezátorů, který pracujou s čistě elektronickou cestou tvorby tónu ...
A kutilmile - nelituju tě
I u nás se taky vyvíjely a vyráběly elektrofonický varhany alá Hammond. Jejich ranej prototyp hraje třeba kytku v pohádce Pyšná princezna. Pak se dělaly sériově v Hradci Králové pod značkou Petrof ale to byla jen obchodní finta. Jednoho človíčka z toho spolku jsem znal osobně.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Po nich se o to ještě pokoušel nějaký pan Valčík.
Pár fotek je v AR ze začátku 60.let a ty velké stvůry mají logo RWZ.
Ten článek, co napsali o průběhu výroby, stojí za to najít a přečíst, je to skoro neuvěřitelné.
K Hammondkám téměř neodmyslitelně patří dobrá Leslie bedna, nejlíp dvoumotorová - tedy dvoupásmová.
Měl jsem podobné pocity, když umřel Jon Lord z DP. Taky Bůh Hammondek.
- elektrosvit