Digitronové hodiny dle AR 74

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#31 Příspěvek od masar »

Vidíš, toho jsem si nevšiml. :wink:
Cowley

#32 Příspěvek od Cowley »

Ja az potom, co jsem "zkoumal" zapojeni toho J-K klopaku s tranzistory a zjistil, ze vystupem neni 1-2-3, ale 1-2-0 :)
sinclair

#33 Příspěvek od sinclair »

Doma tehdy bylo jen 100W kopyto snad z 1. republiky. Jasně, že jsem po něm pokukoval, občas a za dozoru jsem s tím mohl pájet, na něm jsem se naučil základy.
Ale otec rozumně usoudil, že by nebylo dobré, nechat mě s tím zapálit barák :-) a tak byla rovnou ta trafačka. Byl to ten kulatější typ s žárovkou nad vývody pro smyčku. Ale za pár let se trafu přerušil primár /aniž bych ji nějak moc trápil/ a hodný Ježíšek dovalil TRP1-55, jejíž střívka fungují a dělám s nimi dodnes - jen bakelitové kryty jsou měněné asi tak 20x :-) Vždycky, když spadla, tak se bakelit rozletěl po celém kumbále a nepomohl ani kus starého koberce u stolu.
Menší, tuším 50W "kopyto" s výměnnými hroty, původem ze SSSR, jsem si asi jako 13-letý za ušetřené kapesné/výdělky koupil sám.
Sada v plochém, lakovaném překližkovém kufříčku stála do stokoruny! Kromě pilin z výroby v něm bylo myslím 5 různě silných hrotů, větší cívka cínu, pájecí pasta, kalafuna, jakási divná smradlavá houba na čištění, skládací stojánek, plochý pilníček i šroubovák na výměnu hrotů.
No nekupte to za ty prachy! Byl jsem jak v Jiříkově vidění, podobná československá 50W páječka stála skoro dvě stovky samotná...
Objevil jsem to úplně náhodou v nějakém improvizovaném "ruském koutku" na Prioru ve Zlíně. Taky funguje dodnes, jen s dávno vyměněným přívodem.
Ovšem typická ruská práce - tělísko výborné, ale na rukojeti přetoky bakelitu takové, že jsem se o ně hned pořezal :-) Jako přívod tenoučká bílá dvojlinka a s takovou vidlicí, že jsem se jí bál i já :-)
Jak jsem si později všímal, tak Rusové měli obecně u všech elektrovýrobků nějakou bezpečnost vždycky tak nějak u prdele..
masar

#34 Příspěvek od masar »

Ono to souviselo se soustavou TT...
:wink:
sinclair

#35 Příspěvek od sinclair »

Chceš říct, že Rusové měli úplně všude totálně odzemněnou síť?
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Habesan »

Říká se to.
Ale když jsem se ptal ukrajinců, tak tvrdili, že to tak nemaj (tím mysleli v současnosti).

Používají se vůbec v té daleké cizině ty francouzské zkratky, nebo se to musí vysvětlovat jinými slovy???
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
masar

#37 Příspěvek od masar »

sinclair píše:Chceš říct, že Rusové měli úplně všude totálně odzemněnou síť?
Všude asi ne, ale to výrobcům nevadilo. :wink:
EKKAR

#38 Příspěvek od EKKAR »

Měli - kdyby neměli, nemohli by to montovat jako standart do svý vojenský techniky. Izolovaná soustava 3x127V/220V byla a je "CCCP gosudárstvěnnyj standart" a s výjimkou kmitočtu 50Hz je odvozená od Teslovy/Westinghousovy americký soustavy o stejným fázovým napětí. Díky tomu jim mohla bez výraznejch problémů běhat i americká technika získaná během WW II. v rámci dodávek podle Zákona o půjčce a pronájmu s původním americkým dimenzováním na napětí 1 fáze 110V/120V, byť s kmitočtem 60Hz ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“