Magnetofon M710
Moderátor: Moderátoři
Magnetofon M710
Pustil jsem se do opravy tohoto magnetofonu. Zacal jsem mechanikou a hned si vsiml ztvrdle a popraskane pritlacne kladky. Predpokladam, ze ji bude potreba vymenit. Jeji prumer je 13mm, sirka 6mm a prumer hridele 2mm. Nikde na interneru jsem nenasel takovou, ktera by mela tyto rozmery. Nevali se treba nekomu doma? Diky.
- Přílohy
-
13000.jpg- (15.62 KiB) Staženo 345 x
- elektrosvit
- elektrosvit
Ale podle mě je to i tou mechanikou M710 jako takovou.
Je to původně upravená mechanika z B60 či B200 a je bohužel už v principu funkce tak nepřesná, že i k dobře založené kazetě najíždí hlavy pokaždé v maličko jiné poloze, proto se každá kazeta chová mírně jinak po stránce výšek.
M710 je opravdu příšerný střep hlavně po mechanické stránce a dá hodně práce ji donutit, aby opakovaně hrála pokaždé stejně. Pokud je elektronika v pořádku, tak to nahrává i přehrává poměrně slušně.
Ale je potřeba používat jen jeden druh kazet, při stisku kláves používat pokaždé stejnou rychlost stisku apod., prostě mechanika s velkými vůlemi a tolerancemi.
Vadilo to silně už u typu B60, což bylo sice mono, ale tím hůř - dvojnásobná šířka stopy. Tak, jak byla 🤐 řešená elektronika v B60, tak stejně 🤐 nechali vyřešit i mechaniku. Ten magnetofon měl prostě na starosti nějaký tým lidí, kterým šéfoval pitomec, pokud to nechal dojít tak daleko. Ještě, že B200 se prakticky vůbec nevyráběla.
No a pak Bratislava použije do stereofonní minivěže tuhle idiotskou, zastaralou a kravsky velkou mechaniku, tolerančně řešenou jako nenáročné mono - to nemohlo dopadnout dobře.
Vyhledejte si v dobových AR testy. To je počteníčko..
Kromě toho v době vzniku byl v Bratislavě, která to i finálně kompletovala, jen těžko uvěřitelný bordel. V krabicích chyběly návody, šňůry, některé Z710 odcházely po 2-3 zapnutích a podobně. Byla to ostuda jako hrom.
Je tam problém ten, že i když budu M710 chtít používat jen pro přehrávání kazet, natočených na jiném, lepším stroji a na tyto kazety si seřídím hlavu, tak to pokaždé bude hrát jinak - podle toho, jak se aktuálně kazeta v mechanice usadí. Je to hrůza, ale je to bohužel tak. Stěžovali si na to lidi, už když to bylo nový - kolem M710 i Z710 byla v aktuální době docela mela s reklamacemi.
Když srovnáte Z710 třeba s Unitrou PW8010, přístroje ze stejné třídy, tak z toho vyjde Z710 jako kupa sraček. PW8010 je řešený naprosto "tradičně" a má naprosto ve všem navrch.
Pokud někdo do rezervního vstupu Z710 připojil lepší zahraniční cívkáč, který s LH pásem dával na výstupu volt a víc, tak to v prvních vyrobených sériích příslušný vstup oddělalo..
V servisních manuálech od Z710 i M710 mám vložených tolik poznámek, že by podle nich výrobce musel půlku každého toho aparátu úplně předělat..
I přes jeho složitost byl relativně nejméně problémový T710.
Napětí na mazací hlavě není důležité - důležitá je velikost předmagnetizačního proudu, který je z toho napětí odvozený, a změnou napětí na mazací hlavě změníš i tu předmagnetizaci. Tak bacha na to!
Řeším napájení jedné větve z transformátoru, mám tam cca o 10V víc, což by asi být nemělo.
Přikládám část schématu s částí na 23V, ta druhá 15V je OK. Doplnil jsem naměřené hodnoty k měr. bodům. Byla vadná jedná dioda KY130/300 nahrazeny všechny čtyři za 1N4007
Prosím poradíte?
Díky.