Sériový motor bez buzení točí
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
Připomínám, při odpojeném statoru se rotor točí a hřeje.
- Artaban001
A 30V do toho furt necpi. Na samotný rotor je to moc. Na samotný stator taky. Spíš to krm napětím na prahu točitelnosti. Škubající se kotva je vadná.
Taktéž, pokud ji budeš plynule přibržďovat a ucítíš místa, kde míň táhne, to samý. A pokud jsi puntičkář, tak měř odebíraný proud rychlým měřidlem, nebo přes bočník osciloskopem. Proud musí během otáčky zůstat stejný. Na osciloskopu se Ti při ustálených otáčkách objeví průběh, jako na výstupu usměrňovače - to je jak komutátor přepíná cívky.
-----------------------------------------------------------------------------------
A vůbec. Moc se s tím motorkem babráš. Přezkoušený rotor máš, tak multimetrem prozkoumej odbočky a pokud to není přepálený od vývodních špiček, tím oprava končí.
Po překlemování přerušené části vinutí statoru to točí už od 27V dc.
Předřadil jsem rezistor 6R8 pro snímání proudu osciloskopem. Při příkonu 0,22A bylo zvlnění proudu 28mA bez mezery.
Zkusil jsem nasunout kolem jednoho pólu rotoru skobu ze zvonkového drátu a jeho odizolované konce stočit -> závit na krátko. Při napájení 30V dc (malé otáčky) jsem na napájecím proudu neviděl výpadek... Vysoké točky jsem nezkusil.
- Přílohy
-
Motor se Závitem na Krátko.jpg- Motor se Závitem nakrátko
- (55.9 KiB) Staženo 205 x
-
Proud.jpg- Proud pri 30V DC na snímacím 6R8
- (40.67 KiB) Staženo 208 x