Mobil v Lubuntu

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
nobis

Mobil v Lubuntu

#1 Příspěvek od nobis »

Ahoj. Chtěl jsem se zaregistrovat na fóru Ubuntu, ale podmínky které mám odsouhlasit jsou anglicky a nevím co je tam napsáno. Zkusím štěstí tady.
Lubuntu 16.04. Chci posílat fotky, nahrávky z telefonu do PC přes USB. Spojím kabelem a tel. hlásí nabíjení přes USB. Zároveň se v lsusb objeví:
Bus 003 Device 005: ID 0e8d:0002 MediaTek Inc.
Po odpojení mobilu, řádek zmizí. Znamená to, že PC USB port detekuje kartu v mobilu? Karta-mikroSD. Správce souborů a MC nic nevidí.
Dle sdělení prodejce má PC vidět kartu jako flash disk. To ovšem nevěděl, že mám Linux. Přenos z mobilu do PC přes BT je funkční, ale jde pomalu. Nějaká rada?
P.S. Mobil Swissvoice SV39.
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

MediaTek je procesor (řada MTK), takže PC vidí vlastní mobil. Ale přístup na SD kartu se stejně musí odehrát přes ten procesor, nikde tam není nejaká "výhybka", která by odbočila směr toku dat přímo na kartu.
Nejsem vůbec Linuxář, ale tipnul bych to na chybějící nebo špatný ovladač.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
keemo

#3 Příspěvek od keemo »

to je telefon s androidem? jaka verze?
xsc

#4 Příspěvek od xsc »

U Androidu jde většinou nastavit, jak se karta bude pro PC tvářit. Standardní je připojení přes MTP, pak je přístupná interní paměť i externí karta, ale v Linuxu se mi to automaticky neobjeví. Chová se to pak spíš jako FTP namapovaný adresář, ne připojený disk.
Jde nastavit (některé telefony se ptají po připojení, já to mám v nastavení telefonu), aby se karta připojovala jako mass storage. U mého telefonu to znamená, že mobil musím mít při připojení zapnutý, Android pak kartu odpojí ze svého systému a namapuje jako USB storage pro PC. Pak se to i v Linuxu objeví jako běžná flashka.
nobis

#5 Příspěvek od nobis »

Dělám pokroky. Michal22 měl pravdu. Zkusil jsem "berličku" a spustil z CD Puppy Linux a ten vidí kartu a vše co je na ní. Vše je anglicky, jak jinak. Kdyby přesto někdo věděl, jak to docílit v Lubuntu, tak se pochlubte.
P.S. Štěně údajně dělá jeden člověk. Smekám před ním.
xsc

#6 Příspěvek od xsc »

V Ubuntu toho docílím tím, že v telefonu nastavím, aby kartu nabízel jako mass storage. Nic víc není potřeba.
pocitujlasku

#7 Příspěvek od pocitujlasku »

priamy pristup na kartu nie je velmi dobry napad. V starsom telefone som s tym mal problemy, lebo sa obcas programy opatovne nedostali na svoje data, ktore boli na karte a android mi dost casto menil zvonenie (ktore bolo na karte) na standardne.
Dalsi problem som mal s mp3 prehravacom. Ak som nakopiroval priamo na kartu, tak mu obcas trvalo aj hodinu, kym pochopil, ze su tam nove skladby a spustil synchro. v rezime mtp som s tym problem nikdy nemal.
Lepsie by bolo rozbehat mtp na lubuntu, vtedy data idu cez android a ma ich pod kontrolou.
No vidis, a tak si sa bal
xsc

#8 Příspěvek od xsc »

S tím problém nemám, před připojení telefonu k PC dám zavřít všechny programy. Přitom je to starý Andoid 4.x
Michal22

#9 Příspěvek od Michal22 »

Obecně je vždy lepší si dát vyzváněcí melodii do paměti přístroje, protože pak nevznikne problém nenalazené vyzváněcí melodie v případě vyjmutí karty. Např. některé staré Symbiany s tím měly velký problém, nedokázaly si změnit vyzvánění na default, potom místo zvonění jen píply...
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
MetalGod

#10 Příspěvek od MetalGod »

Jestli to jsou ty telefóny, cos mi ukazoval, pak, jestliže jádro telefón jako USB zařízení nevidí, nemůže se jako USB zařízení použít.
I kdyby totiž jádro tohle USB zařízení neznalo, vypíše minimálně jeho USBID, ale to se nestalo.
Podle výrobce sice USB komunikace možná je, ale jeho firmware asi stloukali Čiňani na koleně (viz ty chyby a chybějící položky v menu), proto je možný, že zprasili i USB, který teď může sloužit leda na nabíjení.
Je tady ještě jedna možnost - ty kabely, co máš, můžou bejt pouze dvoufousový, prostě datový vedení v nich není přítomno. Jestli chceš, v sobotu se můžu stavit s mým kabelem, kterej zaručeně čtyřfousovej je.

P. S.: Pro ostatní - jedná se o tzv. hloupej telefón bez OS.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

USB zariadenie predsa vidi, tak asi tazko bude kabel len nabijaci :roll:

Keby ten mobil podporoval mass storage, tak by to hned fungovalo. Mozno podporuje MTP. Chcelo by to vystup z "lsusb -v".
nobis

#12 Příspěvek od nobis »

Nevím co to udělá. pokouším se připojit soubor.
Přílohy
xxx.txt
(4.59 KiB) Staženo 150 x
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Aha, takze to je mass storage. Ine USB disky ti tam funguju?
Mas v mobile vlozenu pamatovu kartu a vidi ju? Mozno to funguje len s kartou.
Este skus vypis "dmesg".
MetalGod

#14 Příspěvek od MetalGod »

Jo aha, to jsem přehlídnul, minule lsusb telefón nenašel vůbec.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
nobis

#15 Příspěvek od nobis »

rnbw-jsi sám, kdo je v obraze. Děkuji. Karta je OK. PC ji ve čtečce načte.Přenos z ní přes BT je OK.
Přílohy
xx1.txt
(1.46 KiB) Staženo 214 x
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“