Oprava diaprojektoru Malicolor SL
Moderátor: Moderátoři
- 12marian81
Oprava diaprojektoru Malicolor SL
Z důvodu lepšího odvodu tepla z promítačky jsem demontoval vnitřní trafo a na jeho místo jsem dal ventilátor. Mám vnější napájecí zdroj :LXG72 AC Adapter, halogenovou žárovku v promítačce 12 V 50W G 6.35.Problém je v tom, že když připojím tento zdroj, okamžitě se vytvoří zkrat žárovkou, zřejmě ochrana zdroje proti zkratu. Žárovka jenom blikne. Náhodou jsem zjistil, že když párkrát škrtnu kontakt o žárovku, ta se rozsvítí a projektor je připraven k použití.
Můj dotaz je jednoduchý, jak vyřešit tento problém s ochranou bez křesání....nechci měnit zdroj děkuji všem Marián
p.s. Např. pomocí výkonového Mosfetu s RC členem v gate.
p.p.s. Samozřejmě bez můstku.
- Přílohy
-
PE10-2001.png- (7.85 KiB) Staženo 378 x
Hodnotu odporu jistě spočítat umíš
- 12marian81
Zde je jedním z řešení odpor o velikosti, která ještě nespustí nadproudovou ochranu.kolem 1,8 Ω/ >25 W, který přemostíš po asi 3 s ručně spínačem. Pro toto krátkodobé předžhavení by stačil odpor i pod 10 W, ale jednou to nepohlídáš a je po něm.
- elektrosvit
- elektrosvit
- 12marian81
elektrosvit píše:Tak. Hillem popsané řešení se běžně používalo. S ručním a později i automatickým vyzkratováním předřadného odporu.
A zeptám se: V přístroji původně žádný ventilátor nebyl? Protože 50 W zas není tolik a projektory s daleko výkonnějšími žárovkami se uchladí bez problému. Mají však ventilátor.
Ne, nebyl.Důvod proč jsem do něj ventilátor instaloval je ten ,že původní podavač se následkem tepla zdeformoval natolik, že nebyl více k použití..