Oprava diaprojektoru Malicolor SL

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
12marian81

Oprava diaprojektoru Malicolor SL

#1 Příspěvek od 12marian81 »

Dobrý den,
Z důvodu lepšího odvodu tepla z promítačky jsem demontoval vnitřní trafo a na jeho místo jsem dal ventilátor. Mám vnější napájecí zdroj :LXG72 AC Adapter, halogenovou žárovku v promítačce 12 V 50W G 6.35.Problém je v tom, že když připojím tento zdroj, okamžitě se vytvoří zkrat žárovkou, zřejmě ochrana zdroje proti zkratu. Žárovka jenom blikne. Náhodou jsem zjistil, že když párkrát škrtnu kontakt o žárovku, ta se rozsvítí a projektor je připraven k použití.
Můj dotaz je jednoduchý, jak vyřešit tento problém s ochranou bez křesání....nechci měnit zdroj děkuji všem Marián
masar

#2 Příspěvek od masar »

Řešením je "softstart". Možností realizace je vícero. :wink:
p.s. Např. pomocí výkonového Mosfetu s RC členem v gate.
p.p.s. Samozřejmě bez můstku.
Přílohy
PE10-2001.png
(7.85 KiB) Staženo 378 x
Naposledy upravil(a) masar dne 25 srp 2017, 18:49, celkem upraveno 2 x.
Neniu

#3 Příspěvek od Neniu »

Tvoje dedukce je správná, žárovka před zahřátím přetěžuje zdroj. Jako řešení můžeš zkusit zapojit do série se žárovkou odpor takové hodnoty, aby zdroj nebyl přetížený a žárovka se trochu rozehřála. Po malé chvilce odpor prostě vykrátíš třeba samostatným vypínačem. Dá se to pochopitelně i zautomatizovat.

Hodnotu odporu jistě spočítat umíš ;-)
Jsem na cestě k šípku.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od workhard »

Možná, že když ten odpor bude vhodně nízké hodnoty, tak aby zdroj naběhl, bude tam moct i zůstat. Nutno vyzkoušet.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Ta žárovka má za studena tak 7-10x menší odpor, než za provozu. Doporučuji aspoň jednoduchý softstart, mívá to velký vliv na její životnost. Někdy jsem používal i vhodný NTC.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
12marian81

#6 Příspěvek od 12marian81 »

masar píše:Řešením je "softstart". Možností realizace je vícero. :wink:
p.s. Např. pomocí výkonového Mosfetu s RC členem v gate.
p.p.s. Samozřejmě bez můstku.

děkuji všem, věřím, že to můj problém vyřeší.Zkusím tedy obě varianty, uvidím která zabere.
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Pomůže každé řešení, které omezí "studený" proud žárovky, ale dovolí jí předehřát vlákno natolik, aby následné připojení "natvrdo" probíhalo už při vyšší teplotě (tedy i vyšším odporu) vlákna.
Zde je jedním z řešení odpor o velikosti, která ještě nespustí nadproudovou ochranu.kolem 1,8 Ω/ >25 W, který přemostíš po asi 3 s ručně spínačem. Pro toto krátkodobé předžhavení by stačil odpor i pod 10 W, ale jednou to nepohlídáš a je po něm.
elektrosvit

#8 Příspěvek od elektrosvit »

Tak. Hillem popsané řešení se běžně používalo. S ručním a později i automatickým vyzkratováním předřadného odporu.

A zeptám se: V přístroji původně žádný ventilátor nebyl? Protože 50 W zas není tolik a projektory s daleko výkonnějšími žárovkami se uchladí bez problému. Mají však ventilátor.
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Ještě maličkost - projektorové žárovky neodejdou ani tak na přepálení vlákna, to je slušně udržované jódovým cyklem. Většinou se přeruší napojení patice v zátavu v projektorech s tvrdým zdrojem. V Meosu, kde byla žárovka napájená z pomocného vinutí na motoru, vydržela podstatně déle, než v Meos Duo nebo Eumig, které pro ni měly samostatné trafo a nepoužívaly předžhavení. Taky v nich vydržela žárovka nějakých 15 hodin projekce, což odpovídalo nějaké stovce zapnutí. Po použití předžhavení mám poslední žárovku s asi 90 hodinami za sebou a ještě se nezdá, že by se hotovila ke konci.
elektrosvit

#10 Příspěvek od elektrosvit »

Ano, to se mi stalo. A za běhu, ne bezprostředně po zapnutí. Předžhavení prodlouží životnost i "klasické" projekční žárovce. U nich se uvádí životnost asi 50 až 100 hodin. V projektorech s předžhavením vydrží určitě déle. Další prodloužení životnosti podžhavením umožní transformátor s přepínačem odboček. Projekční žárovky halogenové i klasické se pořád dají sehnat. Klasické možná snadněji než halogenové. Horší je to s prejustovanými žárovkami do zvukových budičů. Ty se dají koupit snad jen v cizině, čemuž odpovídá i cena.
12marian81

#11 Příspěvek od 12marian81 »

elektrosvit píše:Tak. Hillem popsané řešení se běžně používalo. S ručním a později i automatickým vyzkratováním předřadného odporu.

A zeptám se: V přístroji původně žádný ventilátor nebyl? Protože 50 W zas není tolik a projektory s daleko výkonnějšími žárovkami se uchladí bez problému. Mají však ventilátor.

Ne, nebyl.Důvod proč jsem do něj ventilátor instaloval je ten ,že původní podavač se následkem tepla zdeformoval natolik, že nebyl více k použití..
Odpovědět

Zpět na „Fotoaparáty, kamery a jiné optické přístroje“