nabíječka Pb a Li-Ion baterií

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
toledak

nabíječka Pb a Li-Ion baterií

#1 Příspěvek od toledak »

Zdravím, mám dotaz ohledně nabíječky pro baterii na elektrokolo.Budu přecházet z Pb akumulátorů 3x12V na Li-Ion pack 10S4P, který je zatím ve fázi výroby.Jde mi ale o to, že koncové něpětí na nabíječce je 42V, stejné jako bude koncové napětí u Li-Ion baterie, dle mého bych tedy mohl dál používat onu nabíječku pro Pb baterie?Nabíječka nabíjí konstantním proudem 2A, při dosažení 42V proud klesá až se nakonec rozsvítí zelená LED (nabito).Li-Ion pack bude mít samozřejmě BMS modul.
Děkuji za jakýkoli komentář.
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

s balancerem 10x 4,2V by to mělo být v pohodě
sr71

#3 Příspěvek od sr71 »

ta BMS v baterii by si to měla pohlídat, ale nejsem si jistý jak moc přesné bude to napětí 42V z nabíječky původně určené pro Pb, protože pro ideální nabití Li-Ion by mělo být přesné dost
ok1hga

#4 Příspěvek od ok1hga »

je potřeba zjistit jaký maximální proud snese to BMS a na ten upravit nabíječ . . .
napětí naprázdno z nabíječky není podstatné, to BMS(balancer) by neměl pustit víc něž snesou jednotlivé články a pokud se po dosažení 42V rozsvítí nějaká kontrolka nabití, tak to bude super . . .
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Myslím , že toledák nemá potuchy o chování článků .....
toledak

#6 Příspěvek od toledak »

Děkuji všem za odpovědi, BMS modul bude tento: https://www.aliexpress.com/item/10S-36V ... st=ae803_3
toledak

#7 Příspěvek od toledak »

BOBOBO píše:Myslím , že toledák nemá potuchy o chování článků .....

Jak se to pozná, že ten na druhé straně klávesnice nemá o něčem potuchy?
toledak

#8 Příspěvek od toledak »

Ještě mám jeden dotaz.Pro tu baterii hledám i vhodný voltmetr, našel jsem tento: https://aukro.cz/digitalni-voltmetr-0-1 ... 6810161986
Ale problém je, že voltmetry měřící napětí nad 30V potřebují mít zvášť ještě napájení do 30V.Údajně proto, protože obsahují stabilizátor na 3,3V a ten neumí pracovat s napětím přes 30V.Můžu vzít to napájecí napětí z některé části dané baterie, kde je třeba 18,5V (5x3,7V)? Nebude s tím mít ten voltmetr problém?Protože pak by mezi měřícím vodičem a napájecím vodičem plus pól bylo také 18,5V z té druhé poloviny baterie.Snad se to bude dát z mého popisu pochopit.
Díval jsem se i na nějaký DC-DC měnič, který by udělal z 42V třeba 20V, ale nic jsem nenašel.
misocko

#9 Příspěvek od misocko »

toledak píše:Můžu vzít to napájecí napětí z některé části dané baterie, kde je třeba 18,5V (5x3,7V)?
- možeš
toledak

#10 Příspěvek od toledak »

misocko píše:
toledak píše:Můžu vzít to napájecí napětí z některé části dané baterie, kde je třeba 18,5V (5x3,7V)?
- možeš

Tak to je dobře, měl jsem obavy, že bude vadit ta druhá půlka napětí mezi + napájení a + měření.Pro jistotu ještě obrázek.
Přílohy
schema.jpeg
(159.43 KiB) Staženo 271 x
breta1

#11 Příspěvek od breta1 »

To asi není moc vhodné tahat to zprostředka, vezmi to napřímo přes zenerku třeba 20V.

Moje zkušenosti k tomu nabíjení - mám na elektrokole Lionku 36V/13Ah na nosiči. Originál nabíječka má psáno 42V/2A.
Po zapojení naprázdno sice svítí na nabíječce zelená LED, ale na výstupu není nic. Zřejmě si hlídá, jestli je to připojeno k nějakému napětí na výstupu, až pak to nastartuje.
Po připojení k aku to dává 1,8A skoro až do konce nabíjení, chová se to jako proudový zdroj a napětí roste z asi 36V na 42V, ke konci tam teče pár mA.
Nabitá baterka má asi po 10 dnech 41.3V.
toledak

#12 Příspěvek od toledak »

To: breta1

tak jsem tento víkend konečně baterii sestavil a napojil na kolo.Ten voltmetr jsem nakonec vyřešil, že ho napájím přes odpor 1,5 kOhm a napájecí napětí na vstupu do voltmetru je něco kolem 10ti Voltů, takže super.
Nabíjení už jsem také zkoušel, nabíjí to konstantním proudem 1,86A a zatím jsem to nechal nabít na 40,4V.Protože je teď o víkendu dost deštivo, nemám možnost kolo projet a vybíjet.Tak jsem zbytečně nechtěl baterii tlačit na 42V.Ale nabíječka se zatím chová perfektně.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“