XerXesCZ píše:Tak jsem to vyřešil, nicméně se mi stalo jiné neštěstí. Už je to vcelku docela trapné to tu i psát, ale myslím si že dle mých dotazů je naprosto jasné, že elektrika není můj obor, takže to ještě zkusím;
...
... nicméně jsem se dopustil zásadní chyby, že jsem nůžky nechal na dílně rozdělané přes noc a ráno šel do práce, a můj malý syn se mi na ně "podíval". Takže vytahal konektory od mikrospínačů. Já samozřejmě měl papír na kterém bylo vyznačeno kam co patří, ale s tím už jsem po úspěšném zapojení stihl udělat krátký proces.
...
To můžeš být ještě rád, že jsi dopadl jen takhle, taky jsi mohl mít třeba synka po smrti . . .
Silně jsi mně tímto připomněl mého souseda (ještě z paneláku, ze kterého jsem se odstěhoval v r. 1987) kde jsme spolu sousedili na patře. Taky měl synka, který byl jen o rok mladší, než ten můj - v té době ještě oba předškoláci - kamarádi.
Milý soused chtěl tomu svému synkovi vyrobit svépomocně stolní lampičku a co čert nechtěl, právě že v tom dětském pokoji. Věci k tomu potřebné byly tedy přístupné nejen jeho synkovi, ale i mému, který tam právě byl u nich na návštěvě (soused nebyl v té době doma).
Samozřejmě, že malí kluci nenechali dotyčný materiál bez povšimnutí - a nenapadlo je nic "rozumnějšího", než strčit přichystanou dvoumetrovou flexo-dvojlinku do zásuvky (tehdy ještě 220V). Její zakončení: oba konce odizolované a pocínované v délce cca 1cm
Naštěstí oba konce o sebe "štrajchly" ještě dříve, než se jich některý z těch všetečků stačil dotknout - výsledkem rána a vyhozený až hl. jistič v rozvaděči na chodbě a oba kluci ještě chvíli "neviděli" (od toho "blesku").
Tady taky soused (mj. elektro-laik, zámečník) nedomyslel možné následky. Klidně jsme mohli některý (či oba dva) strojit klukovi(ům) pohřeb
Nemáš na to kvalifikaci, tak se do toho nes*er - fušuj raději do řemesla vodařům, tam nanejvýš vyplavíš sousedy . . .