gola nástrčkové klíče - výhoda 12-ti hranu?

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
workhard
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od workhard »

V Gola sadě také bývá věc nazývaná trhák a tam se může dvanáctihranný ořech sakra hodit.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
vladom

#47 Příspěvek od vladom »

Ráčnou se nemají povolovat "zakousnuté" šrouby. A někdy to Téčko anebo trhák nepasuje v prostoru nasadit po 60 stupních, proto udělali tyhle klíče které pasují po 30 stupních. Sám jsem na autě ráčnu strhnul, ale pokud se šroubu nechce, není žádnou výhrou ten tzv dvanáctihran. Podařilo se mi u rezavého exempláře strhnout hrany, proto jsem koupil všechny ořechy gola šestihranné. Někdo to dobře myslel, ale ne vždy je ten tzv. dvanáctihran dobrý...
lesana87

#48 Příspěvek od lesana87 »

kutilmil píše:Toje už zasa len hladanie prečo to je inak a nie tak ako to je........

Ale žádné hledání není třeba, stačilo by, kdyby sis ten článek z RE přečetl celý. To T-čkové vratidlo je tam zmíněné, je tam i na obrázku, není to jen o ráčnách.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#49 Příspěvek od kutilmil »

Vladome ano samozrejme že sa ti strhli hrany ked si použil na 6-hrannú maticu 12-hranný orech. Použil si to nato, načo to nieje určené. 12-hranný orech je na viz foto.
Přílohy
12 hran skrutka.JPG
(18.25 KiB) Staženo 176 x
microlan

#50 Příspěvek od microlan »

Je to marný, je to marný, je to marný. Prostě mistr světa a olympijský vítěz.
JiriTom

#51 Příspěvek od JiriTom »

microlan: tu první tvoji větu jsem dnes už taky měl napsanou jako příspěvek, ale neodpinkl jsem to... :)
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#52 Příspěvek od kutilmil »

Jo je to tak nekteří lidé se nedají přesvédčit a pak zamnou chodí až je zle. A já jsem taký dobrák že se vždicky nechám umluvit.
Artaban001

#53 Příspěvek od Artaban001 »

Používám v práci 12-ti hranné ořechy (Wurth Zebra 1/4) - Jejich výhodou je to, že když člověk nevidí na šroub, či matku, rychleji se na něj "trefí", než z 6-ti hraným. O strhání hran šroubů nejde. Do desítky spíš ukroutím hlavu, než abych strhal hrany a ty větší - na to ta krátká ráčna zkrátka nestačí. Ta odešla jiným způsobem. Prasklo ji srdce - ta pružinka, která určuje, na kterou stranu má "cvrkat". A než aby to srdce koupili nový, tak mám ráčnu jinou.
danhard

#54 Příspěvek od danhard »

Artaban001 píše:Používám v práci 12-ti hranné ořechy (Wurth Zebra 1/4) - Jejich výhodou je to, že když člověk nevidí na šroub, či matku, rychleji se na něj "trefí", než z 6-ti hraným.

Jaksi o tom to celé povídání je :D
Bernard

#55 Příspěvek od Bernard »

kutimil:
Hlava tej skrutky, čo tu ukazuješ, tá vznikla ako? Z dvoch šesťhranov, troch štvorhranov alebo štyroch trojhranov?
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#56 Příspěvek od kutilmil »

Bernarde to je uplne nedpodstatné ale tak osto ako vznikol 12-hranný orech.
Bernard

#57 Příspěvek od Bernard »

Aha, takže nevieš.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#58 Příspěvek od kutilmil »

Nie neviem, nikdy ma to nezaujímalo ale keď sa pozreš na ten profil tak to určite niesu dva 6-hrany v sebe. je ale zrejme aj možné že je ten tvar troška modifikovaný resp korigovaný aby mal väčšiu pevnosť.
vladom

#59 Příspěvek od vladom »

Kutimile, 12-hranná gola existovala už v roku 1982 když jsem měl první auto. Ale šroub jaký si dal na obrázku jsem tehdy neviděl. Je to prostě tak jak všichni píšou. Jsou to dva šestihrany v sobě. Je to pro snažší nasazení na hlavu šestihranu. Nic víc nic míň.
lesana87

#60 Příspěvek od lesana87 »

kutilmil píše: to určite niesu dva 6-hrany v sebe

Ale 12-hranný ořech je ze dvou šestihranů, tak proč pořád tvrdíš, že patří na tenhle šroub? Ten šroub má hrany s 90° úhlem, gola ořech má 120°, takže bude zabírat jen za samotné hrany a o nějakém větším momentu si můžeš nechat jen zdát, strhneš ho tím ořechem možná ještě snáz, než 6-hran. :roll:
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“